NIKAD NIJE KASNO: Mihneta Jupić zbog svog unuka naučila engleski jezik i pokrenula YouTube kanal

Mihneta Jupić je nana koja se iz ljubavi prema svome unuku odlučila na jedan vrlo zanimljiv korak u svome životu.

Naime, ova pedesettrogodišnjakinja je naučila engleski jezik, a pored toga i pokrenula YouTube kanal „Adani and Toys“. Pored toga što je dobila jednu od ljepših uloga u životu, ona je po struci građevinski tehničar. Živi u Doboj – Jugu.

“Engleski jezik mi je bio potreban jer sam učila uglavnom preko stranih tutorijala. Razmjena iskustava se isto tako radila putem chatova i grupa na engleskom, a i unuk je dosta gledao YouTube pa je prvo počeo da priča engleski. Počela sam da učim s njim gledajući pjesmice i klipove, a onda u toku tih fb chatova gdje sam ispočetka koristila Google translate, ali to je bilo presporo te sam se morala snalaziti. U školi sam kao strani jezik učila njemački i nisam imala dodira sa engleskim”, objašnjava Mihneta.

Kanal je napravila kada je unuk Adani imao dvije i pol godine. Danas ima šest.

Mihneta Jupić (FOTO: Mihneta Jupić sa unukom, privatni arhiv)

Kako ističe, kanal je na početku bio zamišljen isključivo kao dječiji, te kada unuk Adani poraste da mu ga kao cjelovitog preda, da on bude moderator istoga. Mihneta navodi da sam proces pokretanja kanala, ali i svega onoga što slijedi nakon toga nije bilo nimalo jednostavno.

“Morala sam naučiti kako snimati, editovati, gdje naći muziku, efekte, kako dobiti pretplatnike i preglede. Uvezala sam se sa mnogim malim kanalima širom svijeta koji su tek počinjali kao i ja i bili smo jedni drugim podrška u svemu. Stekla mnogo virtuelnih prijatelja i upoznala razne kulture. Radila sam sedam mjeseci na tome da se kanal monetizuje. Nakon što smo dobili monetizaciju kanal je krenuo da raste i sve nas iznenadio”, kaže Mihneta u razgovoru za dobarportal.net.

Danas je ovo porodičan kanal, prepun optimizma, u čijem uređivanju, ali i osmišljavanju ideja učestvuju svi članovi porodice, pa čak i unuk Adani koji je oduševljen naninom idejom, ali i poklonom.

“Prvenstveno su to parodije na neke stvari iz života. U ovom sumornom vremenu nama ovaj kanal donosi mnogo smijeha i razonode. Ideje smišljamo uz kafu i tu smo svi uključeni. Pratioci svakodnevno rastu i njihove reakcije su jako pozitivne. Kćerka je nedavno napravila i tik tok profil i on brzo raste. Trenutno imamo preko 500 hiljada pretplatnika na YouTube i prvi smo u BiH na Socialblade listi YouTube kanala. Po broju pretplatnika smo 18 u BiH. Naši pretplatnici su iz cijelog svijeta i sljedeća stepenica prema našem cilju je da uđemo u prvih sto u svijetu.“

(FOTO: Mihneta Jupić, privatni arhiv)

 

Potaknuta ovom zaista neobičnom i nadasve zanimljivom pričom, mlada spisateljica Samra Šakanović uvrstila ju je u jednu od svojih knjiga “Snaga žene”.

Podrška je neminovna u svemu što radimo, te nje nije manjkalo ni kada je Mihneta odlučila pokloniti svome unuku ovaj vrlo originalan poklon.

“Uvidjeli smo priliku i cijela porodica je odlučila da se uključi. Sad većinu stvari odrađuju kćerka i zet. Sin nam je velika potpora, a i ja sam još tu”, ističe Jupić.

Pored podrške, ni skromnosti kod Mihnete ne nedostaje, te kako kaže ne bi voljela da sve zasluge za nastavak vođenja kanala idu upravo njoj, već kćerci i zetu.

“Porodica Kamišević je jedna divna porodica koja je puna pozitive i smijeha”, navodi Mihneta.

(FOTO: Mihneta Jupić, privatni arhiv)

Za kraj, Mihneta je svima koji sanjaju snove poručila samo jedno:

“Nije dovoljno samo sanjati snove, treba krenuti i u njihovu realizaciju. Ne postoje izgovori. Niko ih drugi neće ostvariti za vas”, zaključuje ova ambiciozna nana.