PROJEKT „ŽENE U ZDRAVSTVU“: Povezivanje zdravstvenih radnica i studentica zdravstvenih fakulteta

Da u Bosni i Hercegovini mladi imaju mnoštvo ideja, znanja i energije primjer je i projekt „Žene u zdravstvu“ čiji je cilj povezivanja zdravstvenih radnica i studentica zdravstvenih fakulteta te kreiranje mreže uspješnih i ambicioznih žena, a kojeg su osmislile Selma Terzić, doktorica medicine u Hitnoj pomoći i osnivačica platforme ABCDoktori te Anida Čelebić,  studentica četvrte godine medicine u Zenici i saradnica na platformi ABCDoktori. U razgovoru ističu da je ideja za projekt „Žene u zdravstvu“ nastala sasvim spontano.

„Sve je počelo kada je Anida za platformu ABCDoktori napisala članak pod nazivom ‘Žene u medicini – nekad i danas’ i bio je vrlo uspješan. Tokom 16 mjeseci rada naše stranice, na svim društvenim mrežama, najveći broj onih koji nas prate su mlade žene. Odlučile smo da proširimo ovu priču jer je interes bio zaista veliki. Sada se projekt razvija u raznim pravcima jer su i druge kolegice počele da razvijaju svoje ideje i pokreću diskusije“, kaže Selma Terzić.

Selma Terzić (FOTO: Selma Terzić, privatni arhiv)

Dodaje da je fokus projekta „Žene u zdravstvu“ na jačanju odnosa žena u medicini.

„Glavni cilj je kreiranje mreže žena koje podupiru jedna drugu, rade zajedno i rješavaju probleme zajedno kako poslovno tako i privatno. Vodili smo se onom da ‘žena nije ženi vuk’. Zaista mislimo da postoji dosta toga što bi se moglo popraviti u odnosima između žena u medicini i malo bolje pristupiti tome i naučiti kolegice dok su još studentice i mlade zdravstvene radnice da bolje sarađuju jedna s drugom i da budu podrška jedna drugoj“, govori Selma Terzić.

Zatim se osvrnula i na utjecaj pandemije korona virusa na status medicinskih radnica.

„Pandemija je uveliko uticala na rad svih zdravstvenih radnika, ali smatramo da su žene  posebno pokazale da su itekako požrtvovane, neustrašive, hrabre i izdržljive tokom prethodne dvije godine. Jako smo ponosne na naše kolegice i od srca im želimo mnogo uspjeha u daljem radu“, izjavljuje Selma Terzić.

Njena kolegica i saradnica Anida Čelebić smatra da se o položaju žena u zdravstvu jako malo razmišlja, gotovo nikako, a što je prema njenom mišljenju pogrešno jer su pojedine žene u prošlosti otkrile velika dostignuća bez kojih bi rad u medicini danas bio nezamisliv. Nada se da će se  s projektom „Žene u zdravstvu“ više pažnje usmjeriti u tom pravcu i ukazati na važnost te tematike.

„Položaj žena je prije bio jako težak, posebno jer obrazovanje ženama godinama nije bilo dostupno. Interesantan je podatak da je davne 841. godine muslimanka Fatima el-Fihrijja otvorila univerzitet u Maroku ali je ženama pravo studiranja, školovanja i rada na fakultetu postalo dostupno tek 1000 godina kasnije. Danas je dosta drugačije, žene su se izborile za svoje mjesto u zdravstvu, izborile su se za pravo glasa, mada još uvijek postoje velike podjele i uvjerenja da žena ne može u isto vrijeme biti dobar ljekar i dobra majka, što je apsolutno netačno“, priča Anida Čelebić.

Anida Čelebić (FOTO: Anida Čelebić, privatni arhiv)

Naglašava da u ovom projektu mogu učestvovati sve žene koje rade u zdravstvu i imaju dodira s medicinom kao i studentice medicine, farmacije, stomatologije, zdravstvenih studija i veterine.

„Potrebna nam je samo želja za upoznavanjem i kreiranjem pozitivne priče, dobrih veza. Ova platforma će služiti za razmjenjivanje ideja, istraživanja, dijeljenje problema, traženje savjeta, saradnje na internacionalnom nivou ili bar između različitih gradova, bolju komunikaciju. Mislim da će posebno biti važna za studentice koje tek ukaze u ovaj svijet, koje će tu moći dobiti jako dobre savjete, čuti priče izvanrednih žena i tako će i njihova karijera biti lakša, kao i prvi posao i sve ono što ih čeka. Ukoliko želite biti dio ovog projekta, možete se prijaviti na ovom linku“, navodi Anida Čelebić.

S jednog od sastanaka (FOTO: Screenshot)

Nastavlja da su učesnice ovog projekta do sada održale nekoliko sastanaka na kojima su se bolje upoznale te radile na novim idejama za kampanju.

„Počele smo više pričati o umrežavanju, vještini koja u zdravstvu nedostaje, a upravo ovaj projekt će ženama u zdravstvu olakšati upoznavanje ljudi i razvijanje saradnji. Za početak želimo snimiti video kojim ćemo promovisati ovaj projekt. Za nekoliko mjeseci spremamo veoma zanimljivo druženje u Sarajevu, a više informacija će biti dostupno na Instagram, Facebook i LinkedIn profilima ABCdoktori. Do kraja godine želimo pokrenuti mentorski program za naše buduće kolegice“, napominje Anida Čelebić.

Ove zaljubljenice u medicinu mladima poručuju da na ljude koji ih okružuju ne gledaju kao konkurenciju niti prepreku te su stava da se radom na sebi, pomaganjem drugima, empatijom, kao i iskrenim i uzajamnim prijateljstvima može ostvariti napredak i postići uspjeh.