KOLUMNA SAMRE HALILOVIĆ: Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini

Bliži se 26 godina od službenog potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Daytonski mirovni sporazum). Službeno potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, održano 14. decembra 1995. u Parizu, nastalo je kao rezultat Daytonskih pregovora koji su se vodili 21 dan u mjesecu novembru.

Nakon 26 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma država Bosna i Hercegovina se nalazi u stanju destruktivnih procesa od, prije svega, onih vladajućih struktura u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Daytonski mirovni sporazum je predstavljao/je trebao predstavljati put ka izgradnji buduće sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine. Kao posljednji u nizu sporazuma za mir, označavao je najviši uspjeh tadašnje bosanske diplomatske scene ili njenih aktera. Osnovna uspjeha Daytonskog mirovnog sporazuma leži u okončanju rata – njime je završena agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Ovim Sporazumom Bosna i Hercegovina je zadržala svoj dugogodišnji kontinuitet, te je nastavila postojati sa svojim međunarodno priznatim granicama.

Prve slabosti Daytonski mirovni sporazum je pokazao odmah u godinama poslije rata, što se naročito osjetilo na području uspostavljenog manjeg bosanskohercegovačog entiteta kontinuiranim izazivanjem nestabilnosti. Stoga, možemo reći da je 1995. godine ostvario samo jedno, a to je okončanje rata ili uspostavljanje mira. U periodu kasnije, mir se direktno ili indirektno ugrožavao, kako od unutrašnjih, tako i od spoljašnjih aktera.

Za ovaj Sporazum pod antidemokratskim režimima, vidnim ugrožavanjem mira i sigurnosti, nepoštivanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, namjenskim izazivanjem sukoba i/ili kriza, blokiranjem rada institucija, i atmosferom koja je još uvijek zagađena velikodržavnim ideologijama, mir predstavlja veliki zalogaj.

Separatističke težnje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ne može zaustaviti Daytonski mirovni sporazum. Nelogična i zasebna tumačenja odredbi Sporazuma ne mogu osigurati mir u Bosni i Hercegovini. Na Daytonski mirovni sporazum možemo gledati kao na iscrpljenu ili “potrošenu” stvar, koji u vremenu danas, od onog puta koji je predviđao mir i stabilnost, sada sve više utire put nestabilnosti, otežavajući normalno funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

Stvoreni entitet Republika Srpska direktno radi na destabilizaciji države Bosne i Hercegovine kako bi se ista pokazala nefunkcionalnom i kako bi se separatizam normalizovao. Ovakve predstave zasigurno bi imale uslovno rečeno, nekada prolaz, ali danas taj prolaz podržava samo Republika Srbija koja se formalno ne miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, ali to u realnim, stvarnim zbivanjem je puka suprotnost.

Također se zasigurno moglo pretpostaviti, da će ljestvica koju drži Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine težiti uspostavljanju vlastitog eniteta pozivajući se na diskreditovani položaj u odnosu na druga dva naroda. Različitim tumačenjem Daytona, uporedo se odvija sa pravdanjem kršenja istog. Najveći nosioci opstrukcijske vlasti su oni koji pozivaju na poštivanje Daytona a žele i rade na razgradnji Bosne i Hercegovine. Da bi se mir sačuvao, Daytonski mirovni sporazum treba u potpunosti razgraditi ili temeljno dograditi.

Autor: Samra Halilović

Bilješka o autoru: Samra Halilović rođena je 20.09.1998. godine u Tuzli, a živi u Srebrenici. Studentica je treće godine studijskog programa Politologija, usmjerenja- Međunarodni odnosi i diplomatija na Filozofskom fakultetu u Tuzli. U slobodno vrijeme bavi se pisanjem bloga, a oblasti njenog intesovanja su: ljudska prava, nediskriminacija, borba protiv rasne i vjerske intolerancije, govor mržnje u medijima i praćenje medija.

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove dobarportal.net.