VREMEPLOV U SARAJEVU: Vršnjačko nasilje kroz vrijeme

Vremeplov “Vršnjačko nasilje kroz vrijeme”, koji simbolično pokazuje da nasilje nije pravi put, održan je u Sarajevu, u prostoru Kutcha. 

Vršnjačko nasilje je prisutno u Bosni i Hercegovini, ali se naročito u toku pandemije COVID-19 ova tema zapostavila. Vremeplov je dođagaj kojim su organizatori podsjetili sve aktere na vršnjačko nasilje i koje su posljedice istog.

Ovaj događaj organizovale su Medina Mahmić, Imane Belladem i Hana Hodžić, učesnice Humanity in Action Fellowshipa organizacije Humanity in Action. 

Događaju su prisustvovala djeca od 5. do 9. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole. U razgogoru sa pedagoginjama, Azrom Hodžić, Amelom Nadarević i organizatoricama govorilo se kako se nositi i reagovati na vršnjačko nasilje.

“S obzirom na to da je početak školske godine, uvidjele smo važnost vršnjačkog nasilja, te smo započele projekat ‘Vršnjačko nasilje kroz vrijeme’. Svrha našeg projekta je da kroz razgovore i radionice s djecom podignemo svijest o vršnjačkom nasilju. S obzirmo na to da na radionice koje su se održale i feedback od djece koji smo dobili i svih učesnika, shvatili smo da djeca svakodnevno prolaze kroz vršnjačko nasilje bez obzira da li su nasilnici, žrtve ili tihi posmatrači”, kažu organizatorice.

U narednom periodu planirana je objava bookleta sa iskustvima i savjetima iz anonimne ankete koji je sproveden na početku projekta. Projekat “Vršnjačko nasilje kroz vrijeme” vodi edukativna organizacija Humanity in Action Bosne i Hercegovina uz podršku National Endowment for Democracy.