FILM DRAGANA BJELOGRLIĆA: “Toma” zatvorio 27. Sarajevo Film Festival

0
2837
Ekipa filma "Toma" (FOTO: Elma Nikšić/Dobarportal.net)

Svjetskom premijerom filma “Toma” zatvoren je 27. Sarajevo Film Festival.

Ekipa filma, na čelu sa rediteljem i producentom Draganom Bjelogrlićem, prošetala je uoči premijere crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta.

Film “Toma” je impresionistički portret Tome Zdravkovića, koji prikazuje same njegove početke, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u ondašnjem umjetničkom miljeu.

Kako navode iz SFF-a, to je biografski film o “čovjeku koga ne pamtimo samo po njegovim pjesmama i načinu na koji ih je pjevao, već i kao jednog velikog boema, po ponašanju i u duši”.

Dan ranije, 19. augusta, dodjelom zvaničnih nagrada Srce Sarajeva u više kategorija završen je takmičarski dio SFF-a.

Najboljim igranim filmom 27. SFF-a proglašen je “Great Freedom” Sebastiana Meisea. Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/icu dodijeljeno je Milici Tomović za film “Celts”, za najboljeg glumca Georg Friedrich u filmu “Great Freedom” a za a najbolju glumicu Srce Sarajeva dobio je ansambl glumica iz filma “Brdo na kojem riču lavice”.

Srce Sarajeva za najbolju dramsku seriju dodijeljena seriji “Porodica”, a za najbolju komediju Srce Sarajeva dodijeljeno je seriji “Dnevnik velikog Perice”.