27. IZDANJE: Svečano otvoren Sarajevo Film Festival

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu otvoren je 27. Sarajevo Film Festival, koji će trajati do 20. augusta. Svečanu ceremoniju otvaranja vodio je mladi glumac Dino Bajrović, a ovogodišnji festival otvoren je novim filmom bh. oskarovca Danisa Tanovića “Deset u pola”.

Glavni grad Bosne i Hercegovine će i ove godine, kao i prethodnih, ugostiti velika imena iz svijeta filma. Ovogodišnjem izdanju prisustvovao je veliki reditelj Wim Wenders, kojem je uručeno i Počasno Srce Sarajeva, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Također, Sarajevo će posjetiti i Michel Franco, slavni meksički reditelj koji će na festivalu predstaviti svoj najnoviji film “Novi poredak”. Ove godine bi trebao preuzeti Počasno Srce Sarajeva koje je dobio 2020., a nije ga mogao preuzeti zbog pandemije koronavirusa.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu za nagradu Srce Sarajeva u takmičarskim programima ukupno će se takmičiti 48 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jednu evropsku, 25 filmova regionalnu i jednu bosanskohercegovačku premijeru.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival bit će održan u skladu s mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i prema mjerama i uputama koje je izdao kantonalni Zavod za javno zdravstvo.

Ulaznice za filmove u programu Sarajevo Film Festivala možete kupiti ONLINE te u Glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru, koji je otvoren od 13. do 20. augusta od 9 do 22 sata.