POLETIMO ZAJEDNO: Predstavljena bojanka za djecu koja ruši stereotipe i predrasude o različitostima

0
231
Bojanka je rezultat saradnje mladih kreativaca (FOTO: Humanity in Action)

Bojanka za djecu “Poletimo zajedno”, koja ruši stereotipe i predrasude o različitostima, predstavljena je u Sarajevu.

Bojanka je rezultat saradnje mladih polaznica i polaznika programa “Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima” organizacije Humanity in Action (HIA BiH): Merjeme Srna, Hane Halilbegović, Kristine Gadže i Emara Đonlića, a za cilj ima naučiti malu djecu kako osobe različitih etničkih porijekla mogu mirno i sretno živjeti zajedno.

Promociji bojanke su prisustvovali brojni roditelji i djeca, a prisutni su imali priliku bojiti likove u bojanci.

“Zajedno s timom radili smo nekoliko mjeseci na vizualnim idejama bojanke te smo uz ilustracije postigli željeni rezultat: prikazati djeci i mladima na pristupačan način da poštuju različitosti … Smatramo da su djeca najranjivija kategorija koja odmalena biva targetirana raznim stereotipima i podjelama”, rekla je jedna od kreatorica ove ideje, Kristina Gadže.

“Bila mi je čast da kreiram bojanku s obzirom da je ovo jedna jako bitna tematika o kojoj se mora razgovarati na prostorima BiH. Budući da djeca od malih nogu veoma brzo uče kroz vizualne prikaze, smatram da je ovakav pristup veoma praktičan i da će usmjeriti djecu da kreiraju svoje mišljenje”, naveo je Kerim Hodžić, ilustrator bojanke.

Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima (PDVIAGMM) je
desetomjesečni program s ciljem obuke mladih aktivista, upoznavanja s demokratijom i ljudskim pravima.

“U proteklih devet godina koliko provodimo ovaj projekat uz podršku National
Endowment for Democracy, mladi na kreativne načine adresiraju i potiču promjene koje oni identifikuju kako u svojim zajednicama tako i u cijeloj BiH. Pozivamo sve mlade da se prijave na novi ciklus projekta, a poziv će biti otvoren početkom oktobra ove godine za sve studente dodiplomskog studija”, navela je Zarja Marković, projektna koordinatorica HIA BiH.