SANELA SARAJLIĆ: Od posla učiteljice nikada neću odustati, a izrada jestivih buketa pratit će me još dugo

Dok se Bosna i Hercegovina s jedne strane bori sa pandemijom izazvanom korona virusom (COVID-19) te susreće sa konstantnim problemom odlaska mladih iz države većinski zbog nemogućnosti zapošljavanja, s druge strane dolazi do povećanja broja mladih poduzetnika koji pribjegavaju pokretanju vlastitog biznisa.

Sanela Sarajlić (37) iz Srebrenika, po zanimanju je profesorica razredne nastave, četrnaest godina posvetila je aktivnom traženju posla u struci, koji još uvijek nije pronašla.
Iako je poziv učiteljice njena najveća ljubav, izrada jestivih buketa ubrzo je postao njen hobi, a danas važi i za prvu ženu na području Tuzlanskog kantona koja se bavi jestivom floristikom.

“Po zanimanju sam učiteljica, a stalno zaposlenje nemam. S obzirom na to da sam prije četrnaest godina završila fakultet i da još uvijek nisam dobila posao u struci nekako sam osjećala razočarenje. U tom razočarenju razmišljala sam šta bih mogla raditi kako bih korisno potrošila vrijeme, i tada sam pronašla jestive bukete koji su ubrzo postali moj hobi kojim se bavim već nekoliko mjeseci. Iako je poziv učiteljice moja najveća ljubav uživam u svom hobiju”, kaže Sanela Sarajlić.

Dodaje da jestiva floristika zahtijeva mnogo truda, rada i ulaganja.

“Za izradu je neophodno nabaviti namirnice i klase, zatim sve to pripremiti oprati, očistiti, sjeći, zaštititi od vanjskih utjecaja, aranžirati i na samom kraju zaštitna prozirna folija. Vijest o izradi jestivih buketa proširila se zahvaljujući medijima, portalima, društvenim mrežama i dobrim ljudima koji su mi najveća podrška u cijeloj priči. Najveći ulog je ljubav, a to nema cijenu, a naravno i zadovoljan klijent je najbolja reklama”, priča naša sagovornica.

Jestivi buket (FOTO: Sanela Sarajlić, privatni arhiv)

Ističe kako je za sve što se čovjek odluči potrebno određeno vrijeme te finansijsko ulaganje.

“Ja radim svoj posao na povremenim angažmanima i u radu uvijek dajem svoj maksimum. Pronašla sam hobi kojim mogu usrećiti ljude izradom njihovih zahtjeva. Svi ljudi generalno trebaju da se pokrenu, jer niko od nas ne zna šta posjeduje u sebi. Ideja se rodi u radu, a svako od nas je poslan na planetu Zemlju s određenom misijom, do nas je hoćemo li prepoznati ulogu u toj misiji. Od posla učiteljice nikada neću odustati, a izrada jestivih buketa pratit će me još dugo”, navodi Sanela Sarajlić.

Prema njenim riječima, još uvijek u svom hobiju nije naišla na velike izazove, a ljudima savjetuje da zaposle svoj um kako ne bi pali u depresiju.

“Kada je u pitanju moj hobi još uvijek nisam došla do najvećeg izazova, ali ovi manji su zahtjevi koje klijenti traže za izradu jestivih buketa. S obzirom na to da nas je sve zadesila pandemija korona virusa ne mogu govoriti o svojim planovima za budućnost, ali savjet koji mogu dati ljudima jeste da zaposle svoj um kako ne bi pali u depresiju. Širite ljubav i pozitivne vibracije, jer to je ono što sve liječi”, zaključuje Sanela Sarajlić.

Jestivi buket (FOTO: Sanela Sarajlić, privatni arhiv)

Autor: Edina Rizvić

Bilješka o autoru: Edina Rizvić rođena je 09.9.1996. godine. Zvanje Bachelor žurnalistike stekla je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Smatra se polivalentnom osobom, dobrom sagovornicom uz dozu empatije te dobrom prezenterkom.