Home DOBAR DOBRE PRIČE SANELA SARAJLIĆ: Od posla učiteljice nikada neću odustati, a izrada jestivih buketa...

SANELA SARAJLIĆ: Od posla učiteljice nikada neću odustati, a izrada jestivih buketa pratit će me još dugo

Dok se Bosna i Hercegovina s jedne strane bori sa pandemijom izazvanom korona virusom (COVID-19) te susreće sa konstantnim problemom odlaska mladih iz države većinski zbog nemogućnosti zapošljavanja, s druge strane dolazi do povećanja broja mladih poduzetnika koji pribjegavaju pokretanju vlastitog biznisa.

Sanela Sarajlić (37) iz Srebrenika, po zanimanju je profesorica razredne nastave, četrnaest godina posvetila je aktivnom traženju posla u struci, koji još uvijek nije pronašla.
Iako je poziv učiteljice njena najveća ljubav, izrada jestivih buketa ubrzo je postao njen hobi, a danas važi i za prvu ženu na području Tuzlanskog kantona koja se bavi jestivom floristikom.

“Po zanimanju sam učiteljica, a stalno zaposlenje nemam. S obzirom na to da sam prije četrnaest godina završila fakultet i da još uvijek nisam dobila posao u struci nekako sam osjećala razočarenje. U tom razočarenju razmišljala sam šta bih mogla raditi kako bih korisno potrošila vrijeme, i tada sam pronašla jestive bukete koji su ubrzo postali moj hobi kojim se bavim već nekoliko mjeseci. Iako je poziv učiteljice moja najveća ljubav uživam u svom hobiju”, kaže Sanela Sarajlić.

Dodaje da jestiva floristika zahtijeva mnogo truda, rada i ulaganja.

“Za izradu je neophodno nabaviti namirnice i klase, zatim sve to pripremiti oprati, očistiti, sjeći, zaštititi od vanjskih utjecaja, aranžirati i na samom kraju zaštitna prozirna folija. Vijest o izradi jestivih buketa proširila se zahvaljujući medijima, portalima, društvenim mrežama i dobrim ljudima koji su mi najveća podrška u cijeloj priči. Najveći ulog je ljubav, a to nema cijenu, a naravno i zadovoljan klijent je najbolja reklama”, priča naša sagovornica.

Jestivi buket (FOTO: Sanela Sarajlić, privatni arhiv)

Ističe kako je za sve što se čovjek odluči potrebno određeno vrijeme te finansijsko ulaganje.

“Ja radim svoj posao na povremenim angažmanima i u radu uvijek dajem svoj maksimum. Pronašla sam hobi kojim mogu usrećiti ljude izradom njihovih zahtjeva. Svi ljudi generalno trebaju da se pokrenu, jer niko od nas ne zna šta posjeduje u sebi. Ideja se rodi u radu, a svako od nas je poslan na planetu Zemlju s određenom misijom, do nas je hoćemo li prepoznati ulogu u toj misiji. Od posla učiteljice nikada neću odustati, a izrada jestivih buketa pratit će me još dugo”, navodi Sanela Sarajlić.

Prema njenim riječima, još uvijek u svom hobiju nije naišla na velike izazove, a ljudima savjetuje da zaposle svoj um kako ne bi pali u depresiju.

“Kada je u pitanju moj hobi još uvijek nisam došla do najvećeg izazova, ali ovi manji su zahtjevi koje klijenti traže za izradu jestivih buketa. S obzirom na to da nas je sve zadesila pandemija korona virusa ne mogu govoriti o svojim planovima za budućnost, ali savjet koji mogu dati ljudima jeste da zaposle svoj um kako ne bi pali u depresiju. Širite ljubav i pozitivne vibracije, jer to je ono što sve liječi”, zaključuje Sanela Sarajlić.

Jestivi buket (FOTO: Sanela Sarajlić, privatni arhiv)

Autor: Edina Rizvić

Bilješka o autoru: Edina Rizvić rođena je 09.9.1996. godine. Zvanje Bachelor žurnalistike stekla je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Smatra se polivalentnom osobom, dobrom sagovornicom uz dozu empatije te dobrom prezenterkom. 

Komentari

komentar

Must Read

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

PONOS DRŽAVE: Robotički tim BiH trenutno prvi u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021

Tim mladih Bosne i Hercegovine, okupljeni oko CERIT – Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru, učestvuju ove godine na svojevrsnoj Međunarodnoj...

VREMEPLOV U SARAJEVU: Vršnjačko nasilje kroz vrijeme

Vremeplov "Vršnjačko nasilje kroz vrijeme", koji simbolično pokazuje da nasilje nije pravi put, održan je u Sarajevu, u prostoru Kutcha.  Vršnjačko nasilje je prisutno u...

Komentari

komentar