More
    HomeDOBARZEJNEB SHERBI: Tignumke su ambasadorice pozitivnih vrijednosti

    ZEJNEB SHERBI: Tignumke su ambasadorice pozitivnih vrijednosti

    Zejneb Sherbi ima 24 godine i diplomirala je na Odsjeku za menadžment na Fakultetu za biznis i administraciju (IUS). Trenutno je dio kolektiva i lijepih priča Centra za edukaciju i istraživanje “Nahla” u Sarajevu gdje se nalazi na poziciji koordinatorice projekata i aktivnosti za mlade.

    U razgovoru za dobarportal.net ističe da je “Tignum” platforma za djelovanje mladih, nastala 2012. godine u okviru “Nahle” koja više od 20 godina radi na osnaživanju mladih kroz različite programe.

    “U okruženju prepoznajemo mlade žene koje svojim radom i aktivizmom žele društvo mijenjati nabolje. Klub mladih “Tignum” djeluje, osim u Sarajevu, i u Tuzli, Bihaću te stvara priliku da okupi svoje članice širom Bosne i Hercegovine”, kaže Zejneb Sherbi.

    Dodaje da se “Tignumu” pridružila kao studentica kako bi izgradila i razvila svoje vještine te učila o sebi i drugima, a već sada ima priliku da radi na osnaživanju novih generacija djevojaka koje su spremne da svojim znanjem i vještinama doprinesu društvu u kojem živimo. Kako navodi, ono što je motiviše za aktivnim radom jeste promjena koja rezultira djelovanjem djevojaka kroz “Tignum”.

    “Prateći djevojke pojedinačno i kao grupu, kroz dvije godine koliko traje program, ono što ostavlja poseban dojam je vidljiva pozitivna promjena, koja se ogleda u načinu na koji djevojke posmatraju sebe, svoju okolinu i ulogu koju ima u društvu. Osnaživanje mladih djevojaka u njihovom jako važnom životnom periodu kasnije rezultira desetinama aktivnih djevojaka koje zbog promjene koju su one osjetile, nastavljaju vraćati zajednici zauzimanjem aktivnih uloga koje su društvu potrebne”, priča naša sagovornica.

    Članice “Tignuma” (FOTO: Zejneb Sherbi, privatni arhiv)

    Naglašava da članice “Tignuma” imaju priliku steći neprocjenjivo iskustvo, razviti svoje vještine i dati svoj doprinos društvu.

    “Tignumke su ambasadorice pozitivnih vrijednosti, vrijednosti cjeloživotnog učenja i doprinosa zajednici širom Bosne i Hercegovine i svijeta. Mnoge od njih su poduzetnice, freelancerice, mlade naučnice koje svoja istraživanja rade na prestižnim univerzitetima u svijetu, nastavnice, aktivistice koje svoje vrijeme i vještine ulažu za dobrobit društva, uposlenice kompanija različitih sektora i inicijatorice pozitivnih promjena u svojim lokalnim zajednicama”, govori Zejneb Sherbi.

    Prema riječima ove mlade koordinatorice, “Tignum” u posljednjih pet godina radi na projektima koji promovišu i pružaju podršku djevojkama u zauzimanju aktivnih uloga u važnim društvenim procesima, konkretnije u nauci i poduzetništvu.

    “Obilježavanju Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, svakog 11. februara posebno posvećujemo pažnju te smo ponosne na činjenicu da su naše aktivnosti dobile podršku naučnica poput Mirsade Hukić, Adle Kahrić, Maje Hadžiselimović i drugih. Generacije Tignumki iznjedrile su mnoštvo inicijativa, projekata i kampanja poput Ti si IT, EKOlogizirajmo zajednicu, Trik za siguran klik, Kad porastem bit ću nobelovka i drugih projekata”, izjavljuje naša sagovornica.

    Panel diskusija “Žene u nauci” (FOTO: Zejneb Sherbi, privatni arhiv)

    Napominje da je ovih dana fokus “Tignuma” usmjeren na poduzetništvo te da rade na projektu koji se bazira na izgradnji teorijskih i praktičnih znanja i vještina iz oblasti poduzetništva.

    “Želimo probuditi poduzetnički duh kod djevojaka i pomoći im da razviju svijest o poduzetništvu kao načinu samozapošljavanja, bez obzira na oblast djelovanja, obrazovanja ili interesovanja. Projekat Kad porastem bit ću poduzetnica!’ realizujemo uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a upravo ovih dana u toku su prijave za program edukacije i mentoringa mladih budućih poduzetnica”, ističe Zejneb Sherbi.

    Potom se osvrnula na vodič “S naukom raSTEM” i saradnju sa STEM timom.

    “Kada smo prije dvije godine organizovale sajam nauke, osim srednjoškolki i studentica, sajam je posjetilo i nekoliko mališana predškolskog uzrasta. Ostala nam je upečatljiva slika njihovih radoznalih očiju koje sa velikim interesovanjem posmatraju eksperimente, koji vrlo hrabro prilaze mikroskopu i posmatraju list biljke, upravljaju robotom, ili posmatraju proces 3D printanja uz desetine pitanja, te smo još tada osvijestile važnost približavanja nauke djeci mlađe dobi”, navodi naša sagovornica.

    Članice “Tignuma” (FOTO: Zejneb Sherbi, privatni arhiv)

    Uprkos tome što ih je ove godine pandemija COVID-19 spriječila da realizuju aktivnosti u prostorijama “Nahle”, ipak su pronašle način da podrže djecu u istraživanju svijeta oko sebe, prirode koja ih okružuje te da budu dio onih koji će razvijati njihovu ljubav i interesovanje prema nauci.

    “Tako je nastao mini vodič ‘S naukom raSTEM’ s izborom zanimljivih eksperimenata i zadataka iz nekoliko STEM disciplina, sigurnih za izvedbu u kućnim uvjetima i namijenjenih djevojčicama i dječacima svih uzrasta. Znamo i svjesni smo koliko prosvjetni radnici rade na tome da nastavu učine mogućom i praktičnom u kućnim uslovima. Ovaj vodič je naš mali doprinos tome”, poručuje Zejneb Sherbi.

    Dodaje kako kreiranje vodiča prati i online kampanja StemUp Challenge koju realizuju u saradnji sa STEM Team-om, ekipom djevojaka koje su se promocijom žena u STEMu odlučile baviti tokom cijele godine.

    “Kroz kampanju na društvenim mrežama nastojimo podstaći roditelje/staratelje i druge osobe koje učestvuju u odgoju budućih naučnika i naučnica da sa svojom dječicom probaju neku od aktivnosti iz vodiča”, potcrtava naša sagovornica.

    Kampanja “Pink intervencija – pregled je prevencija!” (FOTO: Zejneb Sherbi, privatni arhiv)

    Poziva sve zainteresovane da slobodno vrijeme posvete izgradnji svojih znanja i vještina povezivanjem sa drugima u “Tignumu”.

    “Ohrabrujem djevojke da koriste svoje vrijeme za izgradnju sebe, svojih praktičnih znanja i vještina, da se povezuju sa drugima, i da vjeruju u to da kao individue i kao male zajednice, zasnovane na pozitivnim vrijednostima mogu praviti velike stvari. Mi bismo vas rado vidjeli u ‘Tignumu’, a nove prijave imamo u oktobru svake godine. Do tada vas pozivamo da naše aktivnosti pratite putem društvenih mreža i što da ne, možda se priključite onoj koja odgovara vašim interesovanjima”, zaključuje Zejneb Sherbi.

    Autor: Samra Halilović

    Bilješka o autoru: Samra Halilović rođena je 20.09.1998. godine u Tuzli, a živi u Srebrenici. Studentica je treće godine studijskog programa Politologija, usmjerenja- Međunarodni odnosi i diplomatija na Filozofskom fakultetu u Tuzli. U slobodno vrijeme bavi se pisanjem bloga, a oblasti njenog intesovanja su: ljudska prava, nediskriminacija, borba protiv rasne i vjerske intolerancije, govor mržnje u medijima i praćenje medija.

    Must Read

    spot_img