IRMA BAHL: Dobra knjiga će uvijek naći put do svojih čitalaca

0
2252
Irma Bahl (FOTO: Irma Bahl, privatni arhiv)

Irma Bahl je novo ime u bosanskohercegovačkoj dječijoj književnosti. Rođena je 1981. godine u Bihaću, a u rodnom gradu završila je pravni fakultet, da bi master studij završila u Njemačkoj.

Privatna je poduzetnica, vlasnica “Facility Management” firme u Njemačkoj i građevinske firme “Bitutec” u Bihaću. Zastupljena je u zbirci pjesama “Pjesme djevojaka s Une”, a ratnih devedesetih godina u Bosni, objavila je i samostalnu knjigu pjesama za odrasle “Crno proljeće”.

Nedavno je ova Bišćanka izdala i novu knjigu “Tobi i vilina harfa”, koja govori o dječaku u invalidskim kolicima koji na dnu jezera pronalazi vilinu harfu koja bi mogla zauvijek da promijeni njegov život.

“Ja pišem različite žanrove, ova priča za djecu je napisana prije nekoliko godina, samo je čekala svoju pravu svrhu. Smatram da bi svaki roditelj djetetu trebao čitati priče prije spavanja. Istina je da u crtanim filmovima ima edukativnog sadržaja, naravno ako roditelji biraju šta im djeca gledaju. Ali čitanje priče u djetetu budi maštu i kreativnost, dok pokušava u svojoj glavi zamisliti ono što upravo čuje”, kaže Irma Bahl.

Ova spisateljica ne smatra da kulturi čitanja prijeti izumiranje.

“Kultura čitanja nije trend koji će vremenom biti zamijenjen nečim drugim. Dobra knjiga će uvijek naći put do svojih čitalaca, bilo to u papirnom ili digitalnom formatu”, navodi naša sagovornica.

Knjiga “Tobi i vilina harfa” (FOTO: Irma Bahl, privatni arhiv)

Sav prihod od prodaje knjige autorica i izdavač namijenili su u humanitarne svrhe.

“Humanost ne bi trebala da bude neka posebna odlika. Humanost bi trebala da bude svačiji način života. Nije bitno kako i koliko, bitno je svaki dan činiti neko dobro, pa makar i pomakli puža sa staze ako znate da će inače biti zgažen”, naglašava Irma Bahl.

S ciljem da pomaže ugroženima nedavno je na društvenoj mreži Facebook oformila grupu za žene pod nazivom Ilmi bāṭin, koja broji više od 140.000 članica i pratilaca.

“Ponosna sam na svaki svoj rad koji ugleda svijetlo dana ali najviše sam ponosna na gomilu žena koje su kroz grupu kako podržale tako i doprinijele mome radu”, govori ova humanitarka iz Bihaća.

Na kraju razgovora imala je poruku za sve mlade.

“Postoji mnogo toga što bih im mogla poručiti ali eto, počnite tako da uljepšate nekom dan, pa makar i sitnicom, sve ostalo će doći samo. Kao kod domina, oborite li jednu prepreku, ona će srušiti slijedeću sve dok sve ne padnu”, zaključuje Irma Bahl.