TUZLA: Otvoren Internacionalni Kongres Studenata (Bio)medicine

Otvoren je osmi po redu Internacionalni Kongres Studenata (Bio)medicine “Tuzla Brain Week”.

Ove godine TBW će biti održan online od 29. do 31. marta sa učesnicima iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Latvije, Litvanije i Gruzije. Dok je prošlogodišnja tema “Brainstorming” bila usmjerena ka razviću kognitivnih funkcija i polju psihijatrije, ovogodišnja tema ima ekspanziju u svom domenu.

“Putovanje u središte mozga” omogućava nam da pristupimo mozgu sa mnogobrojnih aspekata u medicini; kako sa strane neurologije, tako i psihijatrije ili pak neurohirurgije- kazala je Kanita Selamnović iz Odnosa s javnošću za TBW Tuzla.

Prateći razvoj situacije u pogledu pandemije, a u svjetlu nedavnih odluka i novih mjera Kriznog štaba Tuzlanskog kantona kojima se nastoji usporiti širenje virusa, Organizacioni odbor Tuzla Brain Week-a donio je odluku da se kongres implementira u potpunosti online putem. Sve aktivnosti, počevši od ceremonije otvaranja i plenarnih predavanja, preko naučno-istraživačke i sesije biomedicinskog inženjeringa, održat će se putem ZOOM platforme. Stručne radionice, aktivnosti pod nazivom NeuroTalk, Crack the Case i Body Interact (rješavanje slučaja virtuelne simulacije realnog pacijenta) će biti prilagođene datim uslovima.

Nakon prošlogodišnje visoke druge pozicije, Tuzla Brain Week je ove godine od strane Evropske federacije neuroznanstvenih društava (FENS) rangiran na četvrtu poziciju u konkurenciji od 68 projekata iz cijele Evrope.

Na zadovoljstvo svih nas u Organizacionom odboru i ove godine smo dobili ovo vrijedno priznanje koje nas svrstava među najbolje u Evropi. Ovo je jedna dobra referenca za nas i naše Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS”. Iako nas je pandemija iznenadila i u mnogo čemu usporila, otežala nam rad, uz veliki trud i zalaganje velikog broja studenata Medicinskog fakulteta, ali i kolega sa drugih fakulteta i univerziteta, pokazali smo još jednom da imamo itekako sposobne mlade ljude, – kazala je koordinatorica projekta, Edina Sejdin

U organizaciji TBW proteklih pet mjeseci učestvovalo je 110 studenata, raspoređenih u 10 timova.

O važnosti ovog projetka govori i činjenica da je u nedjelju na TBW došao i uvaženi dr. Al Jawaid jedan od plenarnih predavača, koji je doputovao iz Poljske.