PLATFORMA ZA NISKO-KARBONSKI URBANI RAZVOJ: Ove godine u online i ofline formatu

0
232

U četvrtak, 08. aprila, u hotelu Mostar, održat će se osma po redu konferencija o nisko – karbonskom urbanom razvoju. Konferencija se održava u okviru projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH”, koji podržava Fond za zaštitu okoliša FBiH.

“Ideja nam je da u svim kantonima FBiH prođemo kroz aktuelne tematike kao što su: energetika, transport, upravljanje otpadom, pametni gradovi i zajednice, i da zajedno sa predstavnicima visokoobrazovnih institucija, privatnog i nevladinog sektora, dođemo do liste preporuka koje bi onda zagovarali kod donosioca odluka, sve u cilju poboljšanja života i razvoja države”, navodi Sendžana Muslić, Energis.

Organizator naglašava da projekat postavlja osnova za pokretanje nisko – karbonskog urbanog razvoja u Federaciji Bosne i Hercegovine promocijom sigurnih, inovativnih, čistih i zdravih tehnoloških rješenja. Shodno tome, projekat će doprinijeti transformaciji tržišta kroz kreiranje i dalje razvijanje mogućnosti za poslovne subjekte i javna preduzeća, zadužena za upravljanje otpadom, saobraćajem, energijom da ponude nisko – karbonske usluge i urbanim sredinama u Bosni i Hercegovini.

„Svjesni smo da se BiH suočava sa negativnim posljedicama klimatskih promjena, a upravo takvo stanje nas upozorava da bi trebali uključiti stručnjake i tehnologiju da razvojem i primjenom SMART rješenja smanjimo ili ublažimo negativni uticaj na okolinu i društvo. Stručni tim Westport Consultinga će kreirati  preporuke za kantone u FBiH, za koje ćemo ponuditi prostor za uključivanje i sudjelovanje predstavnika kantonalnih vlasti“, navodi Hamid Mehinović, Westport Consulting.

Energis će za sve one koji fizički budu prisutni u hotelu poduzeti sve mjere zaštite i kontrole učesnika, a potrebne i prilagođene trenutnoj situaciji u borbi protiv širenja COVID – 19. Link za prijavu.

Sponzori projekta: Westport Consulting, Lanaco, Fabrika Cementa Lukavac; Prijatelji projekta: Oaza voda, Alma Ras; Medijski partneri: Dnevni list; Dobarportal; Mreža za izgradnju mira; Časopis industrija, Akta, RSG Radio, Business Magazin.