FITNESS TRENERICA ENA KURBEGOVIĆ: Tražite načine, a ne izgovore

Ena Kurbegović iz Zenice velika je zaljubljenica u sport. Od malena se bavila košarkom, koja je njena prva ljubav, a zatim nekoliko godina i latinoameričkim plesovima. Interes za fitnessom kod ove 22-godišnje djevojke rodio se nakon što je prestala igrati košarku i od tada je stil njenog života.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da fizička aktivnost poboljšava zdravlje te ima niz drugih benefita za ljudsko tijelo.

“Pored toga što doprinosi tjelesnoj spremnosti i zdravlju, fizička aktivnost nam pomaže da se bolje osjećamo. Ono što uvijek govorim svojim klijentima, jeste da je najljepši osjećaj, onaj koji imamo nakon treninga. Neki od benefita fizičke aktivnosti jesu da ubrzava metabolizam, oblikuje vaše tijelo, zateže mišiće, poboljšava cirkulaciju i reguliše krvni pritisak, povećava energiju, smanjuje nivo stresa, doprinosi kvalitetnijem snu, jača srce i pluća”, kaže Ena Kurbegović.

Ena Kurbegović (FOTO: Ena Kurbegović, privatni arhiv)

Ova mlada fitness trenerica navodi da je važno da na treningu vlada pozitivna energija.

“Moj angažman se trenutno bazira na Online Coaching modelu, privatnim treninzima te grupnim online treninzima. Svaki klijent ima posebno kreiran plan za sebe, treninge za gornji dio tijela, donji dio tijela, core i cardio”, ističe naša sagovornica.

Prema njenim riječima, ono što je ključno kada se neka osoba odluči baviti fitnessom jeste da definiše cilj i razloge zbog kojih se odlučila na taj korak.

“Ono što ja savjetujem jeste da prije svega osoba uvede trening tri puta sedmično, sa opterećenjem u teretani ili u kući. Potrebno je da se fokus drži na osnovnim vježbama i pravilnoj tehnici izvođenja. Preporučujem da se uvede lagani cardio i šetnja dva puta sedmično od 45-60 minuta. Također, osoba koja se odlučila baviti fitnessom, mora biti spremna da reguliše i svoje prehrambene navike. Trening i regulisana ishrana zajedno, dovode do kvalitetnih rezultata i zdravlja”, jasna je ova mlada Zeničanka.

Ena Kurbegović (FOTO: Ena Kurbegović, privatni arhiv)

Naglašava da je ishrana veoma važan faktor u procesu treninga i održavanja zdravlja.

“Svaki sportista, rekreativac, osobe koje vode računa o zdravlju i teže lijepom izgledu, bi trebale da povedu računa o svojoj ishrani. Hrana je glavni izvor energije i gorivo koje nas pokreće i zbog toga je veoma važno da unosimo kvalitetne kalorije, te da praktikujemo da ih unosimo u više raspoređenih obroka dnevno. Loše prehrambene navike mogu biti uzrok mnogih zdravstvenih problema, usporiti nas te dovesti do osjećaja konstantog umora. Zdrava ishrana i dovoljan unos vode će našem tijelu dati energije za trening, sve obaveze u toku dana, osjećaj odmora i sreće”, podvlači Ena Kurbegović.

Otkrila nam je i šta najčešće savjetuje klijentima koji žele smršati.

“Onima koji žele smršati savjetujem da pronađu motiv i ono što najviše vole u vezi treninga i fitnessa, kako bi ih to nešto držalo kroz čitav proces do definisanog cilja. Tražite načine, a ne izgovore. Važno je da se poredaju prioriteti i da se uz odluku treniranja donese i odluka promjene prehrambenih navika”, priča naša sagovornica.

Smatra da danas, radi mnogih faktora koji utiču na slobodno vrijeme kod zaposlenih osoba, studenata ili učenika, najbolje vrijeme za trening ne postoji već klijenti treniraju onda kada imaju slobodno vrijeme.

“Vaš bioritam će vam reći odgovara li vam više rani jutarnji trening, neki dnevni ili kasnovečernji. Na njega utiče niz faktora, od izmjena dana i noći do vaših životnih navika. Istovremeno, bioritam utiče na tjelesne funkcije poput krvnog pritiska, tjelesne temperature, razine hormona, broja otkucaja srca, a koje utiču i na spremnost vašeg organizma na trening. Stoga, koristite vlastito tijelo kao pokazatelj kad trebate raditi kardio trening, kad je vrijeme za gym, a kada treba odmarati”, objašnjava ova mlada fitness trenerica.

Dodaje kako individualno od osobe do osobe postoje različiti motivi i odskočne daske za trening, a da kao i za sve u našem životu, psiha igra bitnu ulogu.

“Sve će biti onako kako to zamislimo i postavimo u svojoj glavi. Stoga je važno da prije svega mislite pozitivno. Fokus na pozitivnim mislima i emocijama dat će vam volju i dovoljno energije i snage da na trening krenete i onda kada vam je to zadnje na pameti. Još jedan dobar motiv jeste da pronađete sebi trening partnera. U dobrom društvu trening je uvijek zanimljiviji. Ono što je također bitno je i muzika koju slišamo u toku treninga. Bitno je da odaberemo sebi ono što nam najbolje odgovara što će nas motivisati da pružimo svoj maksimum na treningu. Unosite u trening novitete i prilagođavajte trening sebi i svom tijelu. Nekada kada imamo najmanje motivacije odradimo zapravo i najbolje treninge. Ono što je najvažnije je istrajnost. Motivaciju nekada imamo, nekada nemamo, ali kada smo istrajni, borbeni i uporni u nečemu to će nas dovesti to zagarantovanih rezultata”, govori Ena Kurbegović.

Ena Kurbegović (FOTO: Ena Kurbegović, privatni arhiv)

Ne krije da je pandemija korona virusa donijela mnoge promjene u njenom životu.

“Budući da uvijek volim gledati sve sa pozitivne strane, pandemija je doprinijela promjeni mojih planova, ali me sa druge strane podstakla da budem kreativnija, te da u svoj posao unesem više noviteta i interesantnih ideja za provođenje treninga i trenažnog procesa kada nam na put stane prepreka kao što je to sada korona virus”, kaže ova mlada Zeničanka.

Nada se da će u budućnosti ostvariti zacrtanje ciljeve u području svog sportskog angažmana, a mladima poručuje da pronađu sebe u nečemu što najviše vole i da istraju u tome.

“Mladima poručujem da ostvare svoje ciljeve i budu ponosni na sebe. Na putu ćete naići na dosta prepreka i možda napraviti dosta grešaka, ali čovjek koji ne radi greške onda obično i ne radi ništa. Rezultati će doći onda kada uložimo maksimalno truda u njih. Uspjeh nije ono što imate, već ono što jeste”, zaključuje Ena Kurbegović.