Cancel Preloader

HISTORIJSKI USPJEH BH. KOŠARKAŠA: Do EuroBasketa kao najuspješnija država u kvalifikacijama

 HISTORIJSKI USPJEH BH. KOŠARKAŠA: Do EuroBasketa kao najuspješnija država u kvalifikacijama

Košarkaška reprezentacija BiH (FOTO: basket.ba)

Sani Čampara, Muhamed Pašalić, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Emir Sulejmanović, Tihomir Vranješ, Haris Delalić, Kenan Kamenjaš, Amar Gegić, Ajdin Penava, Jure Zubac, Ismet Sejfić, Karlo Matkovića, Darko Talića, Nedim Buza i John Roberson predovođeni Vedranom Bosnićem su imena koja mora upamtiti svaki istinski Bosanac i Hercegovac i svaki istinski patriota te ljubitelj košarke. 

Razlog tome je historijski uspjeh koji su ostvarili. Naime, nakon završenih kvalifikacija, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je najuspješnija u ovom ciklusu kvalifikacija za EuroBasket koji će se održati 2022. godine u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj. Naši košarkaši su ostvarili pet pobjeda uz samo jedan poraz i +75 koš razliku. 

Košarkaška reprezentacija BiH (FOTO: basket.ba)

Tačku na i naši košarkaški Zmajevi su stavili ubjedljivim pobjedama u posljednje dvije utakmice koje su odigrane u Rigi (Latvija), prvo su savladali reprezentaciju Grčke sa 84:69, što je ujedno i prva, odnosno historijska pobjeda protiv Grčke u zvaničnim utakmicama, a nakon toga su savladali i Bugarsku sa 19 poena razlike, rezultatom 80:61, što je bilo dovoljno za historijski uspjeh i prvo mjesto u grupi H. 

Iza nas na konačnoj tabeli kvalifikacione grupe H našle su se Grčka i Bugarska koje su također osigurale plasman na EuroBasket te Latvija koja kao posljednjoplasirana neće imati prava nastupa. 

Nama sada samo preostaje da ovim momcima čestitamo na ovom uspjehu i da sa nestrpljenjem čekamo njihovo naredno okupljanje te da pratimo, podržavamo njihov dalji razvoj i u konačnici sačekamo 2022. i nadamo se najboljem jer su ovi momci pokazali da mogu igrati sa svima i napraviti odlične rezultate. Čestitke igračima i stručnom štabu naše košarkaške reprezentacije. 

Related post