HISTORIJSKI USPJEH BH. KOŠARKAŠA: Do EuroBasketa kao najuspješnija država u kvalifikacijama

Sani Čampara, Muhamed Pašalić, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Emir Sulejmanović, Tihomir Vranješ, Haris Delalić, Kenan Kamenjaš, Amar Gegić, Ajdin Penava, Jure Zubac, Ismet Sejfić, Karlo Matkovića, Darko Talića, Nedim Buza i John Roberson predovođeni Vedranom Bosnićem su imena koja mora upamtiti svaki istinski Bosanac i Hercegovac i svaki istinski patriota te ljubitelj košarke. 

Razlog tome je historijski uspjeh koji su ostvarili. Naime, nakon završenih kvalifikacija, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je najuspješnija u ovom ciklusu kvalifikacija za EuroBasket koji će se održati 2022. godine u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj. Naši košarkaši su ostvarili pet pobjeda uz samo jedan poraz i +75 koš razliku. 

Košarkaška reprezentacija BiH (FOTO: basket.ba)

Tačku na i naši košarkaški Zmajevi su stavili ubjedljivim pobjedama u posljednje dvije utakmice koje su odigrane u Rigi (Latvija), prvo su savladali reprezentaciju Grčke sa 84:69, što je ujedno i prva, odnosno historijska pobjeda protiv Grčke u zvaničnim utakmicama, a nakon toga su savladali i Bugarsku sa 19 poena razlike, rezultatom 80:61, što je bilo dovoljno za historijski uspjeh i prvo mjesto u grupi H. 

Iza nas na konačnoj tabeli kvalifikacione grupe H našle su se Grčka i Bugarska koje su također osigurale plasman na EuroBasket te Latvija koja kao posljednjoplasirana neće imati prava nastupa. 

Nama sada samo preostaje da ovim momcima čestitamo na ovom uspjehu i da sa nestrpljenjem čekamo njihovo naredno okupljanje te da pratimo, podržavamo njihov dalji razvoj i u konačnici sačekamo 2022. i nadamo se najboljem jer su ovi momci pokazali da mogu igrati sa svima i napraviti odlične rezultate. Čestitke igračima i stručnom štabu naše košarkaške reprezentacije.