DONOSE SEVDALINKU U NOVOM RUHU: “Razbolje se sultan” u izvedbi dvije Dženane

Sopranistica Dženana Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović-Sarajlić na muzičkoj sceni Bosne i Hercegovine, ali i regiona plijene pažnju svojim nesvakidašnjim izborom interpretiranja tradicionalne i moderne muzike te njihovog specifičnog kombiniranja.

Dženana Huseinagić rođena je u Tuzli gdje je stekla osnovno i srednje obazovanje. Po završetku Srednje muzičke škole Tuzla i Gimnazije Meša Selimović, svoje akademsko obrazovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u klasi primadone assolute Radmile Bakočević. Nakon završetka prvog ciklusa akademskih studija solo pjevanja upisuje specijalistički te magistarski studij u Beogradu u klasi prof. emeritus Radmile Bakočević, dok je 2020. godine odbranila i doktorsku disetraciju iz odnosa s javnošću. Iza sebe ima niz koncerata, nastupa, takmičenja širom Evrope, pjevačkih radionica, predavanja iz oblasti vokalne tehnike, stručnih radova i rada na filmu. Jedna je od osnivačica Odsjeka za solo pjevanje u muzičkoj školi u Tuzli. Također dopisna je članica Međunarodne akademije naučnika, istraživača i umjetnika MIANU  IRASA te dobitnica priznanja “Super žena”.




Dženana Huseinagić (FOTO: Dženana Huseinagić, privatni arhiv)

Dženana Šehanović-Sarajlić rođena je 1991. godine u Brčkom. Svoje prvo muzičko obrazovanje počela u Njemačkoj u klasi prof. Tanje Hubber. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu 1997. godine, školovanje je nastavila u Tuzli, a potom u Sarajevu, u klasi Nede Stanković, profesorice klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala u Zagrebu, na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za klavir, smjer izvođač. Zaposlena je kao profesorica klavira od 2010. godine, prvo u Tuzli u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla i Srednjoj muzičkoj školi Tuzla, a zatim u Sarajevu, u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi “Novo Sarajevo” gdje radi od 2018. godine. Trenutno priprema odbranu doktorske disertacije, na trećem ciklusu studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Dobitnica je brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja te Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Dženana Šehanović Sarajlić (FOTO: Dženana Šehanović Sarajlić, privatni arhiv)

Iako se znaju još iz Srednje muzičke škole Tuzla, njihova bliska saradnja počela je 2020. godine kada su odlučile da na drugačiji način izvode sevdah.




“Zajedno smo nastupale i izvodile različita djela na školskim, ali i drugim koncertima. Ova sada saradnja, u ovom obliku, traje od početka 2020. godine i započele smo je zbog poziva za nastup u Oslu u Norveškoj, na njihovoj manifestaciji posvećenoj obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici koja je nažalost zbog pandemije koronavirusa otkazana, a naš nastup prolongiran za ovogodišnje obilježavanje. Nadam se da ćemo ove godine imati više sreće kada je riječ o putovanjima i nastupima u inostranstvu. Kako je taj nastup otkazan, Dženana H. i ja smo snimile djela koja smo trebale tamo izvesti i nastavile našu saradnju te proširile repertoar. Nakon toga smo počele obrađivati i sevdah”,  kaže Dženana Šehanović Sarajlić.

Njihove obrade sevdaha privukle su mnoge ljubitelje klasične muzike, ali i sevdalinki, jer ono što izvode dvije Dženane, neobičan je i predivan spoj klasičnog i tradicionalnog.

“U dosadašnjem radu najviše sam ponosna na činjenicu da smo se Dženana Š.S. i ja usudile da zajedno zakoračimo u jedan projekat koji donosi fuziju na prvi pogled tako različitih stilova sevdaha i klasike”, govori Dženana Huseinagić.

Plijene pažnju svojim nesvakidašnjim izborom interpretiranja tradicionalne i moderne muzike

Svojim nesvakidašnjim interpretacijama tradicionalne i klasične muzike iz dan u dan privlače sve veću pažnju i na dobrom su putu da publici ponude i donesu nešto novo ali kvalitetno.

“Želimo da naša tradicionalna pjesma živi kroz razne oblike i ponosne smo što možemo doprinjeti muzičkoj umjetnosti i promovisati kulturu i tradiciju naše drzave. Mišljenja sam, da kako se generacije smjenjuju, sevdalinka mora da se podmlađuje. Ljubav prema kulturnom i historijskom naslijeđu, isticanje važnosti sevdalinke kao izvorne bosanskohercegovačke pjesme, koja kroz generacije dobiva novo ruho i prilagođava se afinitetima novih naraštaja ne gubeći na svojoj vrijednosti, cilj je našeg projekta. Sevdalinka nastavlja da živi, da se podmlađuje i kao takva opstaje”, ističe Dženana Šehanović Sarajlić.

Ove dvije umjetnice nedavno su predstavlile obradu sevdalinke “Razbolje se sultan”.




“Sevdalinku ‘Razbolje se sultan’ okrunile smo i našim prvim spotom kada je riječ o sevdalinkama koje smo obradile. Ovom prilikom bih se zahvalila Hayat produkciji kao i divnim ljudima koji su prepoznali naš kvalitet i pomogli nam u realizaciji spota, a to su: Arel Češljar, izvršni producent,  zatim Meho Radović,  Anis Mujanović i Amar Jažić koji su kamerama zabilježili i montirali divne kadrove spota. Za sada su reakcije publike veoma dobre, a nadamo se da će tako i ostati”, naglašava Dženana Huseinagić.

Pandemija koronavirusa utjecala je i na njihov rad u nekim segmentima.

“Javni nastupi, koncerti po Bosni i Hercegovini i inostranstvu su nam u više navrata bili otkazani. Na našim koncertima je bilo ograničenja broja publike, a nekoliko dogovorenih koncerata u inostranstvu su pomjereni za ovu godinu. S druge strane, stigle smo dosta kompozicija studijski snimiti, posvetiti se raspisivanju aranžmana za sevdalinke, probama, vježbanju, snimanju dva spota. Dosta smo uspjele uraditi u vremenu kada je oko nas sve stalo. Vjerovatno toliko ne bi mogle uraditi da smo morale stići na sve te dogovorene koncerte i nastupe. Planiramo nastaviti turneju koju smo započele 2020. godine, usprkos pandemiji, po bosanskohercegovačkim gradovima, ali nadamo se ove godine i u inostranstvu. Već sada imamo ponude za nastupe van granica naše države, počevši od mjeseca maja i nadamo se da nam ovog puta neće biti otkazane zbog pandemije”, dodaje Dženana Šehanović-Sarajlić.

Napominju da imaju mnogo planova za budućnost.




“Planiramo još koncerata i nastupa u Bosni i Hercegovini  i Evropi. Također, tu je i promovisanje sevdaha i klasične muzike te produbljivanje ljubavi prema lijepoj muzici sa publikom, izdavanje CD-a , kao i obrade novih sevdalinki”, zaključuje Dženana Huseinagić.

Planiraju još koncerata i nastupa u Bosni i Hercegovini  i Evropi