INDIRA HUSKIĆ: “Imamo povećan broj nasilja nad ženama, ali i djecom u Tuzlanskom kantonu”

Tamo gdje ima nasilja nema skladne porodice. A bez skladne porodice nema ni skladnog društva.

Zastupljenost nasilja nad ženama i djecom je sveprisutna i prevladava i u zemljama koje imaju stabilnost društvenog uređenja i nisu pogođene ratom niti prirodnim ili drugim nepogodama i nesrećama koje izazivaju kolaps i krizu u sistemima države.

Novinarka: Indira Huskić

U sigurnoj kući u Tuzli već raspolažu procentualnim podacima koji ukazuju da je, otkako su uvedene mjere ograničenja kretanja, došlo do povećanja nasilja nad ženama. Broj slučajeva nasilja vjerovatno je povećan i u drugim sigurnim kućama u Bosni i Hercegovini, ali do preciznih podataka u ovom trenutku teško je doći jer je ženama otežana komunikacija s onima koji bi im mogli pomoći, poručuju iz sigurnih kuća. Nasilje je u konstantnom porastu.

Javlja se u različitim oblicima i pronalazi najrazličitije kanale, naročito kad je riječ o nasilju koje nije vidljivo na prvi pogled.

Nasilje je svakodnevna realnost širom svijeta, s obzirom na današnju situaciju praćenu pandemijom korona virusa, imamo povećan broj nasilja nad ženama, ali i djecom u Tuzlanskom kantonu. Ne smijemo zaboraviti da je nasilje kod djece prisutno svuda, kod kuće, u školi, na ulici. Ono uništava samu srž društva i ima negativan utjecaj na dobrobit porodica i zajednica.

Posljedice nasilja nad djecom mogu biti razarajuće. Od najgoreg mogućeg scenarija, da od posljedica nasilja nad djetetom nastupi prerana smrt mlade osobe do odrastanja sa velikim emocionalnim, psihičkim ili fizičkim ožiljcima.

Preventivni rad vladinog i nevladinog sektora posljednjih godina omogućio je da problem nasilja u porodici postane vidljiv, da izađe ispod tepiha i iz četiri zida. O tome govori sve veći broj prijava žrtava, ali i izvještaja o počinjenju ovog krivičnog djela. U prvih šest mjeseci 2020. godine MUP TK Tužiteljstvu je uputio 73 izvještaja koji ukazuju na postojanje osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela.

Na teritoriji BiH postoji osam sigurnih kuća sa ukupno 200 raspoloživih mjesta za žrtve porodičnog nasilja. “Vive Žene” u Tuzli svakodnevno bilježe porast prijavljenih slučajeva nasilja u porodici kako ističu iz ove organizacije.

Trenutna situacija u Bosni i Hercegovini doprinosi povećanom broju slučajeva nasilja u porodici. Prinudna izolacija dovela je u nezavidan položaj osobe koje su žrtve nasilja u porodici. Te osobe su ograničene da pristupe subjektima zaštite. Danijela Huremović, voditeljica Sigurne kuća u UG “Vive žene” Tuzla kazala je u razgovoru da su u proteklih mjesec dana imali pozive na njihove besplatne SOS telefone kao i javljanja žrtava na njihove društvene mreže i viber telefon. Istakla je da ima potrebe i za povećanjem broja smještaja u sigurnu kuću.

Vive Žene Tuzla u partnerstvu sa MUP-om Tuzlanskog kantona provode projekat pod nazivom „Prevencija i sprečavanje nasilja na području TK“ koji će trajati do 30. aprila 2021. godine. Cilj projekta je obezbijediti zaštitu žrtvama nasilja u porodici kroz dosljedno podnošenje Zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera, a jedna od aktivnosti projekta bila je i medijska kampanja „Čuješ, voliš, znaš – REAGUJ“, tokom 16 dana aktivizma, koja je po prvi put u fokus stavila, osim žrtve nasilja, i policijske službenike koji su jedan od najznačajnijih i često prvi kontakt za žrtve.

Prvi policijski službenici koji dođu na lice mjesta imaju prevashodno zadatak da zaustave nasilje, odnosno da spriječe nasilnika da dalje vrši nasilje i da žrtvi pruže neophodnu pomoć. „Prilikom pružanja pomoći svakako da koristimo i usluge sigurne kuće, zdravstvnih ustanova, moram spomenuti i centre za socijalni rad, jer u većini porodica, uglavnom su žrtve nasija žene i malodobna djeca“, kazala je potparolka MUP-A TK Amra Kapidžić.
Osim represivnih mjera, vidljivosti i osudi nasilja u porodici doprinijele su koordinirane preventivne mjere vladinog i nevladinog sektora koji se uveliko ogledao u podizanju svijesti društva o važnosti prijavljivanja nasilja ali i istrajnosti žrtava u postizanju pravde.

Iako zbog sporog i kompliciranog sudskog postupka veliki broj žrtava odustaje i povlači tužbu, sve je veći broj i onih hrabrih i odvažnih koje istraju do kraja.

Tekst je nastao u okviru webinara “Izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju”. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Udruženja BH novinari i Medicus Mundi Mediterania i ne održava nužno mišljenje ACCD.