More
    HomeDOBARMLADI U BIH: “Bosnian voyager”, djelo Adeline Hajdarević i Muamera Žige

    MLADI U BIH: “Bosnian voyager”, djelo Adeline Hajdarević i Muamera Žige

    Prva asocijacija na Bosnu i Hercegovinu bi nam svima trebala biti bogatstvo. Neprocjenjivo bogatstvo prirodnih ljepota kojima naša država raspolaže. Tome svjedoči činjenica da svake godine našu državu posjeti mnoštvo turista, koji ostanu oduševljeni onim što Bosna i Hercegovina nudi.

     

    Ovoga puta Vam donosimo priču o volji, borbi i želji dvoje mladih da našu državu predstave u najboljem, ali i najljepšem svjetlu svima onima koji odluče spakovati kofere i posjetiti je na određeni vremenski period. Adelina Hajdarević i Muamer Žiga, dvojac, koji je pokrenuo vlastitu turističku agenciju “Bosnian voyager”.

    “Agencija je nastala 2019. godine prvenstveno pod drugim imenom. Međutim, spletom okolnosti 2020. godine je rebrendirana i tada se rodio ‘Bosnian voyager’. Kao mladi par iz Sarajeva, zbog ljubavi prema domovini i njenim ljepotama, došli smo na ideju da sami pokrenemo turističku agenciju kako bi oživjeli turizam u Bosni i Hercegovini, jer smatramo da itekako imamo čime da se dičimo i šta da pokažemo ovdje i da je došlo naše vrijeme da nas ostatak svijeta prepozna. Muamer je već prije radio u drugim agencijama i već tada je sebe vidio kao nekog ko bi to mogao i sam da pokrene”, kaže Adelina Hajdarević.

    Dodaje kako njihova agencija nudi obilaske historijskih tačaka koje su bile ključne u opsadi Sarajeva 1992.–1995. godine,  a pored toga i hiking, obilaske vinarija te rafting u saradnji s drugim ljudima koji su zaduženi za to.

    “Bosnian voyager” (FOTO: privatni arhiv)

    Svjesni onoga što naša država pruža, odlučili su se na ovaj korak kako bi i drugi bili svjesni onoga čega su oni. Međutim, znaju da u Sarajevu, pored njihove agencije postoji još niz drugih turističkih agencija sličnih namjena te ističu da nije nimalo lahko biti u ovome poslu.

    “Smatramo da je vrijeme da pokažemo šta možemo ponuditi i čime se sve možemo pohvaliti. Mi smo zemlja sa mnogo planina i jezera, prelijepih rijeka, a čak imamo i izlaz na Jadransko more. Naš motiv je bio da ostatak svijeta čuje za nas, da nas više ne prepoznaju samo po ratu i lošim vremenima, nego želimo da kad čuju za našu zemlju pomisle na divne rijeke i planine, na preukusnu hranu i divne ljude svih nacionalnosti koji žive skupa ovdje već dugo godina. Da rat bude samo historija, i da ga pominjemo samo u historijskim turama. Voditi turističku agenciju u Sarajevu je iznimno teško s obzirom da ih ima puno, a s druge strane opet mislimo da za sve nas ima mjesta pod ovim nebom. Cijenimo svačiji rad i trud i drago nam je vidjeti da je što više ljudi prepoznalo da je vrijeme da predstavimo našu zemlju što je najljepše moguće”, ističe Adelina Hajdarević.

    Šta zahtijeva vođenje jedne turističke agencije, najbolje objašnjava Adelina Hajdarević.

    “Traži odricanje vremena, traži stopostotnu posvetu i rad, jer iskreno konstantno nešto ima da se radi, čak i u ovom vremenu kada je turista vrlo malo. Sezonu već pripremamo, širimo nas obim tura, uzimamo rezervacije i slično. Godina iza nas je bila vrlo teška, mislim da smo po prvi put vidjeli koliko turisti znače za državu i koliko ekonomija zavisi od turizma i turista. Po prvi put Sarajevo ove godine nije vrvilo divnim ljudima iz svih krajeva svijeta i koliko je falilo čuti razne jezike dok šetamo Ferhadijom. Sarajevo Film Festival ove godine po prvi put nije bio u svom vrhuncu. Ali, opet ne odustajemo i nadamo se da je to sve iza nas, da ova godina nosi nove avanture i poslovne prilike”, navodi naša sagovornica.

    Ovaj mladi par nastoji svakoga puta dati svoj maksimum te ispuniti svaku turističku želju i udovoljiti istim, a što je suštinski cilj agencije.

    “Moramo priznati da turisti najviše vole turu u Hercegovinu, posjetu Starom mostu i Starom gradu, kao i posjete Međugorju. S druge strane imamo jedan procenat turista koji vole čuti o već pomenutoj opsadi Sarajeva, obilaske Tunela spasa i bob staze na Trebeviću. Kako god, mi smo tu da im ispunimo sve njihove želje i uvijek smo otvoreni za nove ideje i posjete gradovima i mjestima koji nisu u ponudi na našoj stranici”, govori mlada Sarajka.

    Vožnja žičarom (FOTO: privatni arhiv “Bosnian voyager”)

    Podvlači da u svemu što radimo možemo naići na brojne prepreke i poteškoće, ali da to nije razlog da se odustane. Zapravo, to bi trebao biti motiv da se nastavi dalje i da na kraju živimo svoj san.

    Naša sagovornica imala je poruku za sve mlade koji možda još uvijek nisu skupili dovoljno hrabrosti da svoj san počnu realizovati.

    “Naša poruka mladima je da ostvaruju svoje ciljeve i  snove, da ne odustaju na prvu, drugu, a ni na desetu prepreku, jer jednog dana će uspjeti, jednog dana će ostvariti ono što su naumili. Mi smo naišli na puno prepreka, prebrodili tešku godinu ali nismo odustali, to nas je samo još više guralo da se trudimo i ulažemo”, zaključuje Adelina Hajdarević.

    Must Read

    spot_img