Cancel Preloader

DODIJELJENE NAGRADE ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA: Među finalistima i tri ljekara iz BiH

 DODIJELJENE NAGRADE ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA: Među finalistima i tri ljekara iz BiH

Među finalistima i tri ljekara iz BiH

Svečanim završnim događajem koji se zbog pandemije odvijao u virtualnoj okolini dodjelom nagrada i priznanja za istraživački rad najboljim ljekarima i farmaceutima koji se osim kliničkom radu posvećuju i istraživanjima završen je ovogodišnji, već sedmi uzastopni konkurs “International Medis Awards for Medical Research”.

Između devetnaest finalista ove godine bila su i tri doktora iz Bosne i Hercegovine, dvoje od njih osvojili su prvo mjesto u svojoj kategoriji!  

Na području intenzivne medicine i anesteziologije pobijedila je dr. sc. Nermina Rizvanović, dr. med., s Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja Kantonalne bolnice Zenica.

“Kombinovanje istraživačkog i  kliničkog rada nije uvijek lahko, naročito u tranzicijskoj zemlji poput Bosne i Hercegovine.  Istraživanje je vrlo izazovan način učenja, ali želja za novim dokazima me održava čak  i kada situacija postane teška”, izjavila je dr. sc. Nermina Rizvanović.

Glavni zaključci njihove studije su da predoperativno primijenjen oralni ugljikohidratni  napitak smanjuje postoperativni metabolički odgovor (inzulinska rezistencija i nivo  glukoze u krvi), smanjuje postoperativni upalni odgovor (CRP, IL6 i nivo prognostičke ocjene prema Glasgow skali), poboljšava subjektivni osjećaj zdravlja i hirurški klinički  ishod u otvorenom kolorektalnom operativnom zahvatu u poređenju s konvencionalnim protokolom o postu. Rezultati ovog ispitivanja mogli bi promijeniti tradicionalnu kliničku praksu predoperativnog posta, poboljšati predoperativnu njegu hirurških pacijenata i uspostaviti nove protokole prije operacije koji uključuju upotrebu ugljikohidratnog napitka.

Između troje finalista na području ginekologije pobijedio je doc. dr. sc. Igor Hudić, dr.  med., s Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. On i njegova ekipa istraživali su ulogu progesteronom induciranog blokirajućeg  faktora (PIBF) kao mogućeg pokazatelja ishoda trudnoće nakon vantjelesne oplodnje (IVF). Njihova studija je prva takve vrste koja je ikad objavljena i gdje se istražuje uticaj  PIBF-a u vrijeme implantacije nakon IVF-postupka. Rezultati su pokazali višu stopu trudnoće kod žena koje su imale viši nivo PIBF-a. Uspješna trudnoća nakon vantjelesne  oplodnje (IVF-postupka) može se predvidjeti mjerenjem koncentracije PIBF-a, a  ubuduće bi se taj faktor nakon IVF-postupka mogao davati ženama s niskim nivoima  PIBF-a.

“Neplodnost je sve teži teret našeg društva. Postoje  mnogi poznati razlozi za neplodnost; međutim, kod oko 20% slučajeva uzrok ostaje  nepoznat i tu govorimo o idiopatskoj neplodnosti. Budući da je pomaganje svim ženama  moj moto, ovih 20% je ogroman naučni izazov te smo se moja ekipa i ja posvetili tome  u svom ispitivanju”, dodao je  doc. dr. sc. Igor Hudić.

Područje ginekologije ove godine je izrazito zastupala Bosna i Hercegovina, naime jedna od finalistica “International Medis Awards” bila je i dr. sc. Martina Džoić Dominković, dr. med., radiolog s Odjela radiologije iz Opće bolnice Orašje, koja je sa svojom ekipom istraživala moguću primjenu nove ultrazvučne metode – elastografije u  zdravih žena jer se ranije elastografija koristila za razlikovanje benignih od malignih lezija dojke. Dr. Džoić Dominković kaže da joj je velika čast biti ovogodišnja finalistica IMA.

“Prepoznati su i napori mladih liječnika koji se posvećuju istraživanjima u malim bolnicama, a to je također nadahnuće za moj daljnji profesionalni razvoj”, istakla je dr. sc. Martina Džoić Dominković.

Svi ovogodišnji finalisti i njihov istraživački rad predstavljeni su u filmu “Predani nauci”, u  kojem su nastupili i neki drugi ugledni predstavnici s područja nauka.

Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se ljekari i farmaceuti iz devet zemalja: pored Bosne i Hercegovine još iz Austrije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Stručna komisija ove godine je  dobila čak 309 stručnih članaka, što je najviše do sada, u uži izbor uvrstila su se 222 kandidata, a u finalu ih je bilo 19. Naziv pobjednika dodijeljen je u svim uključenim kategorijama: farmacija, gastroenterologija, ginekologija, intenzivna medicina i  anesteziologija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija te  reumatologija. U svakoj kategoriji bila su po dva finalista, uz izuzetak ginekologije, gdje  su se ove godine za naziv najboljeg takmičila tri finalista.

I ove godine je stručni žiri dodijelio nagradu u posebnoj kategoriji, u kojoj se osim stručnosti isticala prvenstveno briga za bližnje. Dodijeljena je osoblju Klinike za ženske bolesti i porode Kliničkog bolničkog centra Zagreb, tj. rodilišta u Petrovoj, koje je 22. marta ove godine tokom jakog potresa uz velike napore svih ljekara i medicinskih  sestara te uz nesebičnu pomoć dobrovoljaca uspjelo ne samo preseliti svu novorođenčad, nedonoščad u inkubatorima i njihove mame nego se za njih odgovarajuće pobrinuti. Time su pokazali veliku mjeru stručnosti, znanja i organizacijskih spretnosti te veliku međuljudsku solidarnost.

Za vjerodostojnost čitavog konkursa “International Medis Awards” pobrinuo se međunarodni stručni žiri sastavljen od deset članova koji dolaze iz sedam zemalja iz kojih su prijavljeni kandidati. Kriteriji za uvrštenje na konkurs bili su jasni – objava članka u stručnoj međunarodnoj publikaciji koja ima faktor uticaja najmanje 1,500.

“Ako pobijedite na konkursu International Medis Awards, znači da ste uspjeli zamisliti, izvesti  i u međunarodnom časopisu s visokim faktorom uticaja objaviti važan istraživački rad. A upravo kvalitet publikacije najviše odlučuje o mjestu koje će kandidat zauzeti. U IMA smo zasnovali bodovanje koje na dvije decimale precizno pokazuje koje mjesto je  osvojio kandidat. Kod bodova se dakle ocjenjuje faktor uticaja međunarodnog časopisa,  da li je kandidat prvi ili vodeći autor i da li je riječ o pretežno kliničkom ili nekliničkom istraživačkom radu. Sve je osmišljeno vrlo transparentno, što je za mene i prvi i glavni  uslov”, izjavio je predsjednik žirija prof. dr. sc. Matija Tomšič, dr. med., spec.  reumatologije iz UKC Ljubljana, Slovenija.

Iako su kriteriji za uvrštenje u finale jasni, žiriju ipak nije uvijek lako kad donosi odluke. Prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dr. med., dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta  u Mostaru, vjeruje da je konkurs IMA značajan i potreban.

“Ovaj konkurs priznaje rad naučnika i  podstiče ih na budući rad. Kvalitet radova prijavljenih ljekara i farmaceuta je zaista visok.  Svake godine se broj prijavljenih radova povećava i teško je odlučiti se za finaliste, a  tako je naročito bilo ove godine. Kad su bodovi bili spremni, bilo mi je pomalo žao zbog  nekih radova koji nisu ušli u finale”, istakao je prof. dr. sc. Milenko Bevanda.

Snimak virtualnog događaja, odnosno film “Predani nauci” možete pogledati na YouTube.

Related post