BIH NA EUROBASKETU: Košarkaši nas podsjetili koliko malo fali našoj naciji da se svi zajedno radujemo

Dok je cijela nacija čekala na historijski uspjeh i plasman fudbalske reprezentacije odnosno popularnih Zmajeva na Europsko prvenstvo 2020., košarkaški reprezentativci su nekako u tišini i ne toliko medijski popraćeni prvo pripremali se, a potom i obradovali cijelu naciju tako što su se jubilarni deseti put plasirali na Europsko prvenstvo u košarci.

Naime, smješteni u kvalifikacijsku grupu H sa Grčkom, Latvijom i Bugarskom, naši najbolji košarkaši su dva kola prije kraja kvalifikacijskog ciklusa osigurali mjesto na smotri najboljih europskih košarkaških reprezentacija koje će se održati u četiri zemlje: Italiji, Njemačkoj, Gruziji i Češkoj.

Zmajevi su kvalifikacije započeli u februaru pobjedom u Latviji sa pola koša razlike, a samo tri dana poslije doživjeli su poraz na domaćem terenu od reprezentacije Grčke.

Nakon tog poraza, uslijedila je pauza uzrokovana koronavirusom, koja je potrajala sve do mjeseca novembra kada je selektor Vedran Bosnić imao priliku ponovno sarađivati sa najboljim košarkašima.

Prvo je krovna organizacija europske košarke FIBA još u septembru mjesecu objavila da će se kvalifikacije nastaviti u balonu odnosno da neće biti klasičnih domaćih i gostujućih utakmica, a nedugo zatim je odlučeno da će se upravo u Sarajevu tačnije sportskoj dvorani hotela „Hills“ na Ilidži odigirati dvije utakmice kvalifikacija.

Prvi na megdan našim košarkašima došli su Bugari, iako suočeni sa raznim problemima kako zbog koronavirusa tako i zbog činjenice da naš selektor nije mogao računati na NBA zvijezde Džanana Musu i Jusufa Nurkića zbog toga što njihovi klubovi ne dopuštaju igranje za nacionalne selekcije.

Naši košarkaši su 27.11.2020. godine bili i više nego raspoloženi i uvjerljivi pa su tako deklasirali Bugare rezultatom 88:49, a najviše poena i sjajnu partiju je pružio najmlađi među Zmajevima Kenan Kamenjaš koji je ubacio 12 poena.

Selektor Bosnić, a i svi ostali su bili veoma zadovoljni viđenim i svi su jedva čekali meč protiv Latvije koja je bila naša prva meč lopta za plasman na Europsko košarkaško prvenstvo.

U jednoj odličnoj partije naše ekipe savladana je Latvija rezultatom 79:73 i upravo tim trijumfom su naši košarkaški Zmajevi osigurali deseti jubilarni nastup na Europskom prvenstvu.

Osim što su osigurali plasman na Europskom prvenstvo, naši Zmajevi su nas podsjetili koliko malo fali našoj naciji da se svi zajedno radujemo i osjetimo ponosnim zato što smo Bosanci i Hercegovci, uz sve to podsjetili su nas i natjerali nas da se zapitamo zašto ih nismo toliko pratili i zašto oni ne mogu na naslovnice naših medija i portala osim ako ostvare dobar rezultat odnosno plasman na veliko takmičenje.

Jedno je sigurno, svi smo sretni zbog uspjeha selektora Vedrana Bosnića, naših reprezentativaca i momaka koji su ostvarili ovaj uspjeh, krenuvši od Kamenjaša, Sejfića, Robersona, Pašalića, Atića, Miloševića, Gegića, Čampare, Penave, Lazića, Vrabca i završivši na Sulejmanoviću.

Svima njima dolaze čestitke iz cijele Bosne i Hercegovine, Europe, ali u konačnici i cijelog svijeta jer nakon uspjeha i plasmana lijepo je biti Bosanac i Hercegovac gdje god se nalazili.

Momci svaka čast i svi smo ponosni na vas i vaš uspjeh, a u septembru 2022. godine kada je planirano EUropsko prvenstvo možete računati na našu podršku i sigurni smo da možete mnogo toga napraviti posebno kada vam se pridruže Jusuf Nurkić i Džanan Musa pa ćemo svi zajedno da slavimo svaki vaš uspjeh i pobjedu.

Autor: Nail Hercegovac

Bilješka o autoru: Nail Hercegovac rođen je 12.07.1995. u Varešu i polaznik je prve godine studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Zaljubljenik je u fudbal i sport općenito, član i kapiten gradskog kluba NK Vareš.