More
    HomeDOBARDOBRE PRIČEPREDSTAVLJAMO VAM: Zada Šaljić, certificirani ženski hadžem

    PREDSTAVLJAMO VAM: Zada Šaljić, certificirani ženski hadžem

    Zada Šaljić iz Sjenice studentica je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od 2017. godine certificirani je ženski hadžem.  

    U razgovoru za dobarportal.net ističe kako je i sama ranije išla na tretmane hidžame.

    “Uvijek me zanimalo sa kakvom lahkoćom se vratim kući poslije tretmana. Inače sam osoba koja voli puno da istražuje ono što je zanima,tako da sam odlučila da iskusim i to novo iskustvo  i upisala sam kurs hidžame kod profesora Alema Zornića”, kaže Zada Šaljić.

    Dodaje kako je medicinski tretman hidžamom aktueliziran posljednjih godina.

    “Hidžama se sve više koristi kako za prevenciju nastanka oboljenja tako i za njihovo liječenje. Prije svega, hvala Bogu na svim blagodatima. Vjerujem da je većina nas koja praktikuje tretman hidžamu i zna šta je hidžama,da su pročitali riječi našeg Poslanika a.s., gdje je podsticao muslimane da se liječe hidžamom i da je hidžama najidealniji lijek”, ističe naša sagovornica.

    Naglašava da korijen riječi hidžama leži u arapskom glagolu hadžeme, što znači “sisati”.

    “Oblik riječi hidžama u arapskom jeziku je infinitiv tj.isisavanje krvi ili puštanje krvi. Prvo značenje je ispravnije jer se prilikom operacije i dešava isisavanje, a ne puštanje. Izraz hidžama znači zanimanje. Onaj koji se bavi ovim poslom naziva se hadždžam ili hadžim. Enciklopedije govore da je hidžama bila poznata kod skoro svih naroda u prošlosti; praktikovali su je stari Grci, Babilonci, Malajci, Rimljani, Egipćani, Kinezi, Arapi”, govori Zada Šaljić.

    Zada Šaljić (FOTO: Zada Šaljić, privatni arhiv)

    Potcrtava da je hidžama puštanje. tj. isisavanje krvi pomoću čaša.

    “Čaša se postavi na tijelo (glava, leđa, koljeno, tj.mjesto bola), pa kada se stvori vakuum u čaši, ona se prilijepi za kožu i uvlači je u sebe. Od osobina vakuuma je da uvlači sve u sebe, pa tako i koža nabubri pod čašom, čiji vakuum prikuplja krv koja se nalazi ispod kože i sabira je u taj nabubreni dio pod čašom”, riječi su naše sagovornice.

    Objasnila je i podjelu hidžame koja se dijeli na: suhu, vlažnu, masirajuću i pijavičnu.

    “Kod suhe hidžame, prikupljanje krvi vrši se pomoću čaša koje postavimo na određena mjesta na tijelu gdje ih ostavimo, pet minuta,i to se ponavlja nekoliko puta. U ovoj hidžami nema puštanja krvi,niti sječenja krvi.  Njenom primjenom se bolovi ublažuju ili ih potpuno nestaje”, ističe Zada Šaljić.

    Kada je riječ o vlažnoj hidžami, dodaje da se nakon što čaša odstoji na bolnom mjestu oko pet minuta, skine i taj nabubreni dio kože te nasjecka skalpelom nekoliko puta.

    “Naglasila bih da se pri rezanju kože, polahko reže i ne duboko, da ne bi došlo do trajnih ožiljaka na koži, posebno ako se radi o osjetljivoj osobi. Zatim se ponovi postupak sa čašama i vakuumom i toga trenutka vakuum počinje da isisava ispod kože nečistu krv,koja je i bila uzrok bola ili zdrastvenog stanja kod čovjeka. Sa ovom kratkom operacijom od 15tak minuta, uz Božiju pomoć, u većini slučajeva boli i bolesti potpuno nestaje. Željela bih također istaći da je isisana krv toliko nečista i nezdrava da se veoma brzo gruša. Zna se desiti da ta krv nije iste krvne grupe kao zdrava krv u venama iste sobe,a neki tvrde da je po svojoj nečistoći ista kao i krv menstruacije. Još da dodam da sa ovom nečistom krvlju ne izađe više od pet posto zdrave krvi”, priča naša sagovornica.

    Zada Šaljić (FOTO: Zada Šaljić, privatni arhiv)

    Naglašava kako je masirajuća hidžama slična suhoj, s tim što se tijelo namasira uljem, a ona preporučuje maslinovo ulje.

    “Tijelo se namasira maslinovim uljem, a zatim se postave čaše sa slabijom snagom vakuuma i polahko se pokreću na sve strane onoliko koliko može pacijent izdržati. Radi se na mišićnim predjelima i to onima koji žele da se masiraju, kažem žele, jer mnogi realno ne vole masažu i moj je savjet da onaj koji se bavi hidžamom bude nježan jer ovakva vrsta tretmana može biti i bolna ako se čaše prečvrste jako. I ne dešava se puštanje krvi, pa zbog toga ovakav tretman nije potpuna hidžama, već je masaža”, objašnjava Zada Šaljić.

    Navodi i da se pijavična masaža, koja je vrsta hidžame, ne radi sa čašama.

    “To je ustvari liječenje pijavicama. Mnoge bolnice u svijetu se bave uzgojem pijavica i koriste ih za liječenje kod bolesnika“, pojasnila je naša sagovornica.

    Konstantuje da hidžama ima mnogobrojne koristi.

    “Hidžama razbistruje mozak, jača pamćenje, umanjuje bolove, jača vid, otklanja glavobolje, stabilizuje poremećen krvni pritisak, umanjuje grušanje krvi, otklanja malokrvnost, otklanja probleme sa prostatom, ciste jajnika, otklanja probleme sa hemoroidima, bolovima u leđima, artorozom, aknama, aftama…”, obrazložila je Zada Šaljić.

    Zada Šaljić (FOTO: Zada Šaljić, privatni arhiv)

    Otkrila nam je i u kojem periodu u mjesecu te kojeg dana u sedmici je najbolje raditi hidžamu.

    “Ja uvijek preporučujem, ako može, naravno, da se hidžama uradi u drugoj polovini hidžretskog mjeseca, a potvrda toga je da je Poslanik a.s. rekao: ‘Ko uradi hidžamu 17.,19.,21., bit će mu lijek za svaku bolest’. Nije bitno koji dan u sedmici se radi hidžama, bio to ponedjeljak ili petak, nema neke važnosti”, kaže naša sagovornica.

    Naglašava da je njeno zadovoljstvo u zadovoljstvu njenih klijentica.

    “Svako od nas ima neki svoj talenat kojim nas je Gospodar počastio, samo je važno da uspijemo da ga otkrijemo u sebi.  Ja se vodim time da se u svakom poslu trebamo pronaći i to što radimo ili što planiramo uraditi da to srčano zavolimo,  kako bi smo se mogli potpuno predati poslu i osobama s kojim radimo”, govori Zada Šaljić.

    Nakon što je zbog pandemije koronavirusa pauzirala rad, sada je opet krenula u nove pobjede.

    “Usluge koje nudim su: suha, mokra i masažna hidžama, cijena jednog tretmana je 25 KM, a trenutno radim i na otvaranju svoga salona”, ističe naša sagovornica.

    Dodaje kako je više fokusirana na sadašnjost, nego na budućnost.

    “Smatram da je svako očekivanje vezano koliko ulažemo trud i svoju volju u tome.  Moja su očekivanja da što više napredujem u svome poslu i da su moje klijentice zadovoljne mojom uslugom i mojim radom, kao i ja s njima, naravno”, zaključuje Zada Šaljić.

    Zada Šaljić (FOTO: Zada Šaljić, privatni arhiv)

    Must Read

    spot_img