PROFESORICA LEJLA TUTIĆ: Svaku nevolju prati i neka blagodat, vjerujem u bolje danas

Lejla Tutić profesorica je religijske pedagogije, motivacijski govornik, NLP (neurolingvističko programiranje) praktičar i autorica do sada dvije objavljene knjige pod nazivom “Život sa svrhom”  i “Putnik”.  

U razgovoru za dobarportal.net kaže kako je posvećena nauci o ličnom rastu i napredovanju.

“Posvetila sam se istraživanju načina kako da pomognem ljudima da življenjem svrhovitog života dostignu svoj puni potencijal. U posljednjih nekoliko godina održala sam veliki broj predavanja, seminara i radionica iz područja ličnog i profesionalnog usavršavanja širom Bosne i Hercegovine i svijeta”, kaže Lejla Tutić.

Knjige “Život sa svrhom” i “Putnik” (FOTO: Lejla Tutić, privatni arhiv)

Njene dvije knjige “Život sa svrhom” i “Putnik” predstavljaju jedinstveni vodič na putu pozitivne transformacije i duhovne izgradnje.

“Centralna tema obje knjige jeste prvenstveno izgradnja i odnos pojedinca prema samom sebi. Knjige se bave unutrašnjim procesima i spoznajama kako bi se poboljšala i unaprijedila kvaliteta života svakog pojedinca”, ističe naša sagovornica.

Naglašava kako su reakcije koje osluškuje od publike prvenstveno refleksija one prvobitne namjere njenih knjiga, a to je da budu koristan alat na putu transformacije i vlastitog rasta i razvoja svakog čitaoca.

“Kada mi stigne poruka od nekog čitaoca da su mu moje knjige pomogle, to i meni podari dodatnu motivaciju da nastavim koristiti talenat i dar koji mi je darovan kako bi ostavila traga na srcima drugih i pomogla im da žive najbolju verziju sebe”, govori uvažena profesorica.

Lejla Tutić (FOTO: Lejla Tutić, privatni arhiv)

Otkriva da piše i treću knjigu koja je roman.

“Treća knjiga koju pišem prati lik Tragaoca pri susretu sa Mudracem u čarobnom Maroku u potrazi za smislom, svrhom, novim početkom.  Svi smo u životu, u nekom domenu upoznali i patnju, bol, razočarenje. Obilježile su nas neke situacije, događaji, osobe.  Ali kako reče Viktor Frankl ‘U momentu kada patnja susretne značenje tj. smisao, svrhu tada i prestaje’. Tragaoc je neko ko je prošao puno toga u životu što ga je povrijedilo i na neki način ostavilo par ožiljaka na njegovoj duši te on sada traga za objašnjenjem, iscjeljenjem i ispravnim shvatanjem. Tragaoc kao da se nalazi u onom kratkom međuprostoru između okidača i reakcije. A u tom međuprostoru leži zapravo snaga našeg izbora kako ćemo reagovati, odgovoriti, shvatiti i prihvatiti svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, a od odgovora tj.reakcije zavisi naš rast i naša sloboda”, priča Lejla Tutić.

Dodaje kako je najviše inspiriše onaj momenat ushićenja kada shvatimo da nismo na ovome svijetu slučajno.

“Svako od nas ima svoju misiju i ulogu koja prevazilazi granice materijalnog, koja širi granice našeg postojanja. Na neki način crpim energiju iz ove spoznaje, a potom i želja da dam svoj doprinos i ostavim snažan trag iza sebe koji će biti od koristi i narednim generacijama”, potcrtava naša sagovornica.

Lejla Tutić (FOTO: Lejla Tutić, privatni arhiv)

Prema njenim riječima, motivacijski govornik je neko ko pomaže u kreiranju dobre strategije dajući čistiju i pregledniju perspektivu kako bi onaj ko sluša mogao i vlastiti napredak vidjeti u pozitivnijem svijetlu.

“Motivacijski govornici mogu biti poznate osobe u društvu ili čak vjerski lideri, ali i obični čovjek koji se možda našao u nekim neuobičajenim životnim okolnostima i prevazišao određene izazove. Motivacijski govornik je vizionar, heroj i sanjar. I zato njegov život je obično refleksija njegovog duha. Njegova priča pomaže i publici da vide širu sliku vlastitog života i ohrabruje ih da krenu putem vlastite najbolje moguće verzije”, govori cijenjena profesorica.

Ističe da je motivacijski govornik strastven govornik i lahko dostavlja poruku kako bi pomogao slušaocu da dodirne vlastitu dušu i osjeti poziv vlastitog srca.

“Dobar motivacijski govornik svojim govorom vraća slušatelja iz glave u srce, podsjećajući ga na vlastitu humanost, snagu i ljepotu njegove duše. U posljednje vrijeme postoji izazov upravo u razlikovanju onoga šta motivacijski govornik jeste, a šta nije. Pa prema tome, motivacijski govornik nije neko ko ‘liječi’ ljude, nego neko čije riječi mogu djelovati kao lijek”, naglašava Lejla Tutić.

Lejla Tutić (FOTO: Lejla Tutić, privatni arhiv)

Naša sagovornica odgovorila je i na pitanje kuda ide ovaj svijet.

“Shvatam da je vrijeme u kojemu živimo izuzetno izazovno. Ne moramo gledati svijet u globalu, dovoljno je da pogledamo zemlju u kojoj živimo. Kao da u ovoj maloj Bosni i Hercegovini možemo sumirati odgovor na ovo pitanje. Ako samo uzmemo u obzir da je svako šesto domačinstvo u BiH siromašno, a nakon pandemije tek će se pokazati još jasnije pravo stanje, da je u posljednjih nekoliko godina odlazak mladih iz BIH u velikom porastu, da imamo izazove i na obrazovnom, političkom, privrednom i još mnogim drugim poljima, onda nam već biva jasnija slika o tome gdje ovaj svijet ide. Međutim, iako trenutna slika ne izgleda baš optimistično, nisam neko ko gubi nadu. Važno je tražiti i pozitivne aspekte i gajiti optimizam”, smatra ugledna profesorica.

Naglašava kako bez obzira na izazove oko nas ne smijemo nikada zaboraviti da se dobre stvari dešavaju uporedo sa izazovima.

“Svaku nevolju prati, rame uz rame i neka blagodat. Blagodat i teškoća su kao šine. Uporedo prate jedna drugu. Jedna bez druge ne mogu. BiH i dalje njedri mlade ljude koji nižu uspjehe. Najveća preokupacija svih nas u BIH bi trebala da bude kreiranje uslova, platformi i ideja koje će mlade i uspješne ljude zadržati u ovo zemlji”, mišljenja je naša sagovornica.

Lejla Tutić (FOTO: Lejla Tutić, privatni arhiv)

Posebno se osvrnula na položaj mladih u našoj domovini.

“Nedavno sam gledala dokumentarac o troje mladih ljudi iz BiH. Hrvat, Srbin, Bošnjakinja. Jedni od najboljih studenata na svojim fakultetima, nakon diplomiranja, odrađenog pripravničkog i pokušaja da ostanu u svojoj zemlji, uplakanih očiju pakuju kofere i odlaze u inostranstvo gdje im se pruža prilika za njihov daljnji razvoj i napredak. Tamo ih ne razvrstavaju po nacionalnoj, vjerskoj niti bilo kojoj drugoj osnovi. Tamo nije važno ko im je babo/tata niti koga znaju da bi radili ono što najbolje znaju. E to je nažalost stanje velike većine mladih u BIH. Ali, opet ona moja nada i pozitivnost ne daju mira. Vjerujem u bolje danas. Ne sutra, nego bolje danas”, riječi su optimistične Lejle Tutić.

Ističe da vjeruje u snagu hrabrih mladića i djevojaka koje se svim silama odupiru trenutnoj situaciji te kreiraju i pronalaze inovativne načine da ostanu u ovoj državi.

“Moja poruka za mlade je da iako trenutne okolnosti možda su takve da ih tjeraju da odustanu, ipak ustraju. Podsjećam ih da u sitacijama kada je izazovno, kada osjećaju da su na rubu suza, podsjete se da je nafaka u rukama Stvoritelja, a ne ljudi. Ako su i trenutno prisiljeni oklonostima da odu negdje vani, da uvijek zadrže nijjet u srcu da se vrate svojoj zemlji. Ja vas trebam, moja djeca vas trebaju, mi vas svi trebamo”, poručuje uvažena profesorica.

Lejla Tutić (FOTO: Lejla Tutić, privatni arhiv)

U dosadašnjem radu ponosna je na to što je spremno prihvatila da ispuni vlastiti emanet na ovome svijetu kada joj je Stvoritelj pružio i otvorio vrata prilikama.

“Ponosna sam što sam pobijedila uz Njegovu pomoć sva ona projicirana limitirajuća uvjerenja svih onih koji su mi u jednom trenutku moga života rekli da nikada neću uspjeti i da ja to ne mogu”, naglašava naša sagovornica.

Na kraju razgovora otkriva da planova u budućnosti ima mnogo.

“Dva velika cilja su zacrtana da ih ostvarim do kraja ove godine. Ako Bog da čuti ćete za njih uskoro nadam se. Jedan od velikih ciljeva kroz nekoliko narednih godina što bih voljela da ostvarim jeste magistrat i ponovni povratak u klupe kao student psihologije”, zaključuje Lejla Tutić.