ZLATNI SEPTEMBAR: Budi zlatan

Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, a simbolizira ga zlatna vrpca. Ovo je godišnji međunarodni mjesec tokom kojeg se aktivno prikuplja podrška, sredstva i podiže svijest o dječijem raku i njegovom utjecaju na život oboljelih i njihovih porodica. Osnovao ga je 2010. godine bivši američki predsjednik Barack Obama, a primarno ga obilježavaju domaće i međunarodne nevladine organizacije.

Neki oblici raka se uglavnom ili isključivo vide samo kod djece, a to je nešto što se također ističe tokom mjeseca septembra. Djeca oboljela od raka su nerijetko otpornija od odraslih, a mnogo je slučajeva gdje djeca ostvaruju potpuni oporavak i vode sasvim normalan život. Ali svijest, edukacija i podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima su od vitalnog značaja, zbog čega je važnost Zlatnog septembra još veća.

Ovog Zlatnog septembra možete biti zlatni i Vi. Nakon Mostara, Bihaća, Zenice i Tuzle, Zlatni septembar dolazi i u Sarajevo. Družimo se u i ispred Sarajevo City Centra 26.09.2020 od 12:00 do 17:00 sati, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

(FOTO: Srce za djecu / IZVOR: PR fotka)

Kupovinom zaštitne maske BUDI ZLATAN, zlatnog ili crvenog balona, zlatne vrpce ili bedža donirate cjelokupan iznos za podršku djeci oboljeloj od raka širom Bosne i Hercegovine.