More
    HomeDOBARDOBRE PRIČEMLADA NAUČNICA: Tuzlanka Anela Arifi, dobitnica najveće postdiplomske stipendije na svijetu

    MLADA NAUČNICA: Tuzlanka Anela Arifi, dobitnica najveće postdiplomske stipendije na svijetu

    Anela Arifi dobitnica je trenutno najveće postdiplomske stipendije na svijetu, a prije studija, završila je međunarodnu i muzičku školu u rodnoj Tuzli.  Prvi ciklus studija upisala je na Dartmouth Collegeu u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je bila dobitnica King stipendije.

    Ova mlada Tuzlanka u maju 2020. godine diplomirala je u oblastima Environmental Studies i International Development, a u razgovoru ističe kako je od djetinjstva uvijek zanimalo nepoznato.

    “Stalno bih mamu pitala o boji neba, sastavu oblaka. U osnovnoj školi sam odlučila da ova svoja interesovanja usmjerim na takmičenja iz hemije, biologije, matematike i fizike. Kako su ova takmičenja u osnovnoj školi bila bazirana na teorijskom rješavanju zadataka, težila sam da upišem srednju školu gdje ću moći svoje teorijsko naučno znanje da primijenim u praksi. U Međunarodnoj srednjoj školi sam imala priliku da dizajniram nekoliko energetskih sistema nakon što sam primjetila zastupljenost energetskog siromaštva u ruralnim predjelima Bosne i Hercegovine. Nastavila sam se baviti naukom i kroz studije”, kaže Anela Arifi.

    Mnogo je zahvalna što je imala priliku da se prijavi na neke od najboljih svjetskih univerziteta i da bude primljena na postdiplomske studije na svakom od njih.

    “S obzirom na to da sam se prijavljivala na doktorske interdisciplinarne programe koji inače primaju kandidate sa završenim master studijama i godinama radnog iskustva, počastovovana sam što sam dobila priliku da direktno sa svog prvog ciklusana Dartmouth Collegeu započnem doktorat”, ističe naša sagovornica.

    Anela Arifi (FOTO: Anela Arifi, privatni arhiv)

    Dodaje kako je tokom proteklih mjeseci imala ogromnu podršku od svojih profesora, savjetnika, porodice i prijatelja, koji su prepoznali trud koji je uložila u prijave na doktorske studije i koji su joj pomagali da donese najbolju odluku za sebe.

    “Kako mi je Stanford Univerzitet ponudio i Knight-Hennessy stipendiju koja je trenutno najveća postdiplomska stipendija na  vijetu a koja je dobila ime po desetom predsjedniku Stanforda, John Hennessyu i koosnivaču Nikea, Phil Knightu, izabrala sam da svoj doktorat radim na Stanfordu. Već sam imala mnogobrojne interakcijesa Knight-Hennessy programom i presretna sam zbog prilika koje su mi već pružene čak i prije početka doktorskih studija”, naglašava mlada Tuzlanka.

    Kako kaže, najviše je ponosna na znanje koje je stekla kroz interakciju sa nevjerovatnim profesorima, analitičarima te mnogim ruralnim zajednicama.

    “Tokom istraživanja u Evropi, Aziji, Americi i Africi imala sam priliku da učim o energetskim problemima i rješenjima na praktičan način kroz rad sa mnogim zajednicama i smatram da su ove interakcije najviše unaprijedile moje inžinjersko znanje”, govori Anela Arifi.

    Anela Arifi (FOTO: Anela Arifi, privatni arhiv)

    Mlada Tuzlanka bila je jedna od govornica i na sjednici Ujedinjenih nacija povodom Dana Planete Zemlje.

    “UNICEF-ova pozivnica da održim govor kao predstavnik Globalnog cilja održivog razvoja 7: Dostupna i obnovljiva energija u sjedištu Ujedinjenih naroda jedan je od najbitnijih momenata u mojoj akademskoj i profesionalnoj karijeri te kruna svih mojih dotadašnjih istraživanja u Evropi, Americi, Aziji i Africi. Tokom saradnjesa UNICEF-om imala sam priliku spojiti nauku i diplomatiju što je jako bitno u vrijeme kada lideri bez naučnog iskustva i znanja donose odluke u kojima je krucijalno imati iskustvo u naučnim oblastima. Ovaj govor je naravno urodio i mnogim novim prilikama pa sam iste godine predstavljena u kratkom filmu o Globalnim ciljevima održivog razvoja koji je imao za cilj inspirisati mlade naučnike o karijeri u energetici. Trenutno pa do početka doktorskih studija radim za novu inicijativu, Kennenunkport Climate Initiative, koja ima za cilj podići svijest političara u Sjedinjenim Američkim Državama o klimatskim promjena kroz omladinske projekte. Velika mi je privilegija što imam priliku spajati svoju strast za nauku sa interesovanjem za diplomatiju”, potcrtava ova svjetski priznata naučnica.

    Komentirala je i odnos države Bosne i Hercegovine prema nauci, a posebno mladim naučnicima.

    “Moram reći da kada mi je u toku srednje škole bila potrebna podrška u vidu stipendije za odlazak na neke od najvećih naučnih olimpijada na svijetu, na kojima sam osvajala zlatne medalje, nisam dobila pomoć od grada ili države. Spoznaja da moje ideje nisu cijenjene u mojoj državi dala mi je još više volje i motivacije da tražim najbolje prilike za svoje interese te je stvorila želju da ja jednog dana pomognem nekome sa sličnim interesima. Na primjer, nakon mog TED govora i govora u Ujedinjenim nacijama, stupila sam u kontakt i saradnju sa mnogim mladim naučnicima koji žele da prave put sličan mom”, riječi su naše sagovornice.

    Anela Arifi (FOTO: Anela Arifi, privatni arhiv)

    Otkrila nam je i tajnu svog uspjeha.

    “Uvijek volim razmišljati o novim stvarima i o tome kako ih mogu ostvariti jer postoji toliko toga što se tek treba otkriti. Također, volim interdisciplinarnost. Na primjer, dio jednog od mojih energetskih sistema je inspirisan protokom zraka u mojoj flauti. I naravno, moja mama, moj uzor, mi uvijek kaže da nema prepreke koja me može zaustaviti da razmišljam i inoviram. To nikad ne zaboravljam”, priča mlada Tuzlanka.

    Na kraju našeg razgovora govorila je i o svojim planovima za budućnost.

    “Pandemija koronavirusa odložila je moj povratak u SAD. No, kako sam imala veliku podršku od strane svojih mentora na Stanfordu sve bi trebalo da bude u redu sa mojim dolaskom. U budućnosti se vidim se kao sretnu osobu koja voli ono što radi te svojim radom doprinosi poboljšanju nečijeg života”, zaključuje Anela Arifi koja mladima poručuje da uvijek imaju otvoren um, da razmišljaju o novim poduhvatima te da nađu način da ostvare svoje snove bez obzira na prepreke.

    Must Read

    spot_img