Home DRUŠTVO KONKURS ODAN NAUCI: Prijave za 7. "International Medis Awards for Medical Research...

KONKURS ODAN NAUCI: Prijave za 7. “International Medis Awards for Medical Research 2020” u punom pogonu

Prijave na konkurs za izvrsna istraživačka dostignuća u medicini i farmaciji „International Medis Awards for Medical Research 2020“ u punom su pogonu.

Za već sedmu međunarodnu nagradu za najbolje istraživačke radove ljekara i farmaceuta srednje i jugoistočne Evrope mogu se takmičiti istraživači koji su svoje izvanredne naučnoistraživačke radove objavili u uvaženim naučnim publikacijama s impakt faktorom većim od 1,500. Tokom proteklih šest godina međunarodni stručni žiri je između 932 važeća prijavljena istraživačka rada nagradio  55 najboljih istraživačkih radova iz devet zemalja, a među njima je kao izvrsne doprinose nauci također prepoznao istraživačke radove četiri stručnjaka iz Bosne i Hercegovine.

Uprkos nesigurnosti koja je u svjetlu bolesti COVID-19 preplavila svijet ili baš zbog nje, međunarodni konkurs International Medis Awards for Medical Research ostaje odan nauci i čvrst u odluci da je naučnoistraživački rad vrijedno podržati, a izvrsnost stručnjaka nagraditi jer nam je kao pojedincima i zajednici nauka potrebna više nego ikada dosada. 

Za nagrade International Medis Awards mogu se takmičiti ljekari i farmaceuti koji su svoje naučnoistraživačke radove s područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine i anesteziologije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije i alergologije, te reumatologije objavili u naučnim publikacijama s impakt faktorom većim od 1,500.

Na međunarodni konkurs mogu se najkasnije do 28. septembra 2020. prijaviti istraživači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Prijavljene radove prema unaprijed određenim pravilima ocjenjivat će desetočlani stručni žiri koji čine međunarodno priznati stručnjaci različitih specijalnosti. Žiri će za svako istraživačko područje odabrati po dva finalista, a na završnoj svečanosti, koja će se održati 26. novembra 2020, proglasit će pobjednika za svako od devet područja konkursa. 

Prošle godine je međunarodni stručni žiri u konkurenciji od 207 važećih prijavljenih istraživačkih radova pobjedničkim radom na području neurologije u regiji proglasio istraživanje mr. Edina Begića, dr. med., iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, koji je zajedno sa kolegama dokazao da indikator srčane insuficijencije B-natriuretični peptid može biti i pokazatelj kognitivnih poremećaja kod Alzheimerove demencije.

International Medis Awards for Medical Research 2020 (FOTO: dnevnibuzz.ba)

Klinički rad, bez naučnoistraživačkog, nedostatan je, što nam je i COVID-19 pandemija dokazala. Prvi put u savremenoj medicini terapeutski modalitet je bio ovisan o svakodnevnim rezultatima naučne zajednice. Razvoj medicine jedne države je u direktnoj korelaciji s razvojem naučnoistraživačkog sektora. Konkurs “Medis Awards” daje priliku istraživaču da bude prepoznat te mu vraća vjeru da se predan i temeljit rad suštinski i vrednuje. Svijet istraživanja je otvoren za sve, on je izazovan i nikad neće biti iscrpljen”, izjavio je mr. Edin Begić, dr. med. povodom otvaranja konkursa International Medis Awards 2020.

Ovogodišnji konkurs International Medis Awards for Medical Research odvija se u jedinstvenim okolnostima koje otvaraju više pitanja nego što nauka u ovom trenutku može odgovoriti, a ipak je to istovremeno izvrstan podsticaj za još veću istraživačku strast i odanost nauci, ističe predsjednik međunarodnog stručnog žirija International Medis Awards, prof. dr. Matija Tomšič, dr. med.

Samo skromnost, poniznost i naporan istraživački rad dugoročno donose promjene!”, poručio je prof. dr. Matija Tomšič, dr. med.

Završna svečanost dodjele nagrada International Medis Awards, koja se svake godine tradicionalno održava u drugoj zemlji koja učestvuje na konkursu te privlači veliku pozornost naučne zajednice i medija, svojevrsna je podrška nauci i najboljim istraživačima regije.

Ove godine izvedba završne priredbe, koja će se održati 26. novembra 2020., zavisi od situacije u vezi s pandemijom. Za sada je jasno samo to da kao što istraživači u medicini i farmaciji ostaju predani nauci, čvrst zavjet nauci dao je i organizator konkursa, koji će učiniti sve da svečanost dodjele nagrada International Medis Awards i ove godine bude praznik najboljih istraživača u medicini i farmaciji srednje i jugoistočne Evrope. 

Izvor: Agencija za komunikacije EBBE COMMS

Komentari

komentar

Must Read

JU-JUTSU KLUB “SENSEI”: Naučite tehnike za samoodbranu koje će vam spasiti život

Željko Stjepanović, trener je u sarajevskom JU-JUTSU klubu "SENSEI" koji funkcioniše više od 15 godina i u kome se podučava samoodbrana za uzraste od...

Svjetlosna čarolija na Jahorini

Skijaški centar Jahorina, jedan od najmodernijih ski centara u regiji, izabran je za prvu ski destinaciju u sklopu koje su prezentirane svjetlosne dekoracije s...

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

Komentari

komentar