More
  HomeDOBARDOBRE PRIČEMEĐUNARODNI DAN MLADIH: Mladi u Zenici napokon dobijaju svoj prostor

  MEĐUNARODNI DAN MLADIH: Mladi u Zenici napokon dobijaju svoj prostor

  Centar za mlade Zenica je prostor koji će biti mjesto susreta mladih iz Zenice, ali i cijele Bosne i Hercegovine i regiona.

   

  Centar je oformljen 2018. g. potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Gradske uprave Grada Zenice i Omladinskog udruženja REaktiv. U protekle dvije godine Centar je doživio dvije faze adaptacije. U prvoj godini grupa mladih aktivista je očistila i okrečila prostor, osposobila mokre čvorove, a uspjeli su kreirati i salu za seminare gdje su održali desetak aktivnosti.

   

  Ulaz u objekat Centra za mlade u Zenici (FOTO: arhiv Centra)

  Centar je namijenjen da bude dom omladinskih udruženja i organizacija koje rade s mladima pa je nakon prve adaptacije raspisan i javni poziv po kojem su četiri udruženja dobila svoje prostorije.

   

  Prije dva mjeseca započela je velika rekonstrukcija zgrade ukupne vrijednosti 112.298,71 KM, koje su osigurali Federalno ministarstvo prostornog uređenje, Ambasada Bugarske u Bosni i Hercegovini i Grad Zenica. S druge strane, Omladinsko udruženje REaktiv će kroz projekat „Zenica YOUth is BUZZing!“ koji se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), opremiti veliku salu koja će biti na raspolaganju svim učenicima i studentima kao čitaonica, svaki radni dan od 11.30 do 13.30h, a udruženja će je moći koristiti kao konferencijsku salu.

   

  Unutar objekta Centra za mlade u Zenici moguća druženja i učenje novih vještina (FOTO: arhiv Centra)

  Čitaonica će biti kapaciteta do 30 osoba, kako bi se ispoštovale sve epidemiološke preporuke. Također, kroz isti program REaktiv će u narednih šest mjeseci organizirati preko 50 aktivnosti za mlade iz Zenice.

   

  “Čitaonica bi trebala biti u funkciji već krajem augusta, ili početkom septembra, kako bi studenti mogli pripremati ispite, a učenici spremno dočekati novu školsku godinu. Pored čitaonice, organizovat ćemo i radionice engleskog i njemačkog jezika, pisanja CV-a, zabavne aktivnosti za mlade, a u planu nam je i kreiranje Prvog zeničkog Stand-up show-a”, izjavio je Mevludin Purić, projektni koordinator u Omladinskom udruženju REaktiv i dodao da će sve aktivnosti i način prijave mladi moći pronaći na društvenim mrežama REaktiva i Centra za mlade Zenica.

  Omladinsko udruženje REaktiv uputilo je čestitku svim mladim ljudima povodom Međunarodnog dana mladih i poručili su im da se pridruže u aktivnostima za koje pokažu interes ili da im se jave kako bi zajedno kreirali potrebne i korisne sadržaje.

   

  Unutrašnjost objekta Centra za mlade u Zenici (FOTO: arhiv Centra)

  “Podržali smo sve one koji su nam se obratili za podršku po bilo kojem osnovu i u bilo kojem svojstvu, bez obzira da li su svoje zahtjeve uputili kroz određeno udruženje ili pojedinačno.S  takvim opredjeljenjem nastavit ćemo i u godinama koje slijede. Jednake šanse za sve ostaje naša strategija. Zbog toga ohrabrujem mlade da pokažu svoju odvažnost i odlučnost te da svojim idejama doprinesu da zajedno oblikujemo Zenicu kao mjesto gdje će mladi željeti ostati, a ne iz kojeg se spremaju otići“, izjavio je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

   

  Iz Gradske uprave Grada Zenica još su dodali da su sretni i ponosni jer su radovi na Centru za mlade završeni u predviđenom roku i da će nastaviti podržavati rad mladih u skladu sa mogućnostima te su se pridružili čestitkama povodom Međunarodnog dana mladih.

   

  Must Read

  spot_img