HASTAHANA: Park koji bi svako poželio u svom kvartu

Prvi (skejt) park u Bosni i Hercegovini je Hastahana. Nalazi se u Sarajevu na Marijin Dvoru (pripada općini Centar). U parku Hastahana stvorene su i izvedene mnogobrojne plesne koreografije, održana druženja i izloženi brojni umjetnički radovi.

 

U posljednjih nekoliko godina, ideja mnogih biznismena je uništiti zelene povrišine, sagraditi zgrade, tornjeve od kojih će profitirati. U bilo kojoj drugoj od država parkovi imaju velik značaj i funkciju.

Jedna od funkcija parka je estetska ili rekreativna. Parkovi se najčešće koriste za šetnje, rekreaciju, odmaranje i igru. Gradski parkovi smanjuju zagađenost zraka, a za vrijeme vrućina mogu sniziti toplinu u gradovima.

 

Pogledajmo kroz historiju, zbog čega su značajni parkovi i zašto se parkovima pridaje pažnja?! Zašto zelene površine zamjenjuju betonom?

Širom Evrope na značaju se daje zelenim površinama u centralnim djelovima grada. Jedino u Bosni i Hercegovini se grade famozni podzemni parkinzi, od kojih građani nemaju ništa i grade se betonske zidine koje će dokrajčiti malo humanih uvijeta za život koji naš grad posjeduje.

Zelene površine su društveno dobro, u prostornim uređenijma su najvažniji faktor zdravog društva i lijepog grada.

 

(FOTO: Selma Melez / IZVOR: Dobar portal)

Zbog čega građane niko ne čuje? Da li stvarno građani žele da se mjesto radosti i sreće sruši i sagradi još jedna u nizu zgrada? Zasigurno da će zakloniti zgrade koje se nalaze u istom naselju.

Građani su pomoću struke, arhitekata i geometara, projektovali idejno rješenje koje je ispoštovalo sve potrebe građana, pri tome čija bi gradnja čak bila jeftnija od usvojene općinske.

 

(Foto: arhiv / IZVOR: arhiv)
(FOTO: arhiv / IZVOR: arhiv)

 

(FOTO: arhiv / IZVOR: arhiv)

 

Građani jedva čekaju da imaju gdje prošetati, odmoriti se i družiti, zar im treba to oduzeti? Gdje u Sarajevu imate parkova? I zašto rušite parkove i gradite nepotrebne zgrade?!

Politički motivi su čudo. Zelene površine nam trebaju, ne zaboravite na majku prirodu. Protiv prirode nećete moći, sama ona naplati kad-tad.