Home DRUŠTVO BiH HASTAHANA: Park koji bi svako poželio u svom kvartu

HASTAHANA: Park koji bi svako poželio u svom kvartu

Prvi (skejt) park u Bosni i Hercegovini je Hastahana. Nalazi se u Sarajevu na Marijin Dvoru (pripada općini Centar). U parku Hastahana stvorene su i izvedene mnogobrojne plesne koreografije, održana druženja i izloženi brojni umjetnički radovi.

 

U posljednjih nekoliko godina, ideja mnogih biznismena je uništiti zelene povrišine, sagraditi zgrade, tornjeve od kojih će profitirati. U bilo kojoj drugoj od država parkovi imaju velik značaj i funkciju.

Jedna od funkcija parka je estetska ili rekreativna. Parkovi se najčešće koriste za šetnje, rekreaciju, odmaranje i igru. Gradski parkovi smanjuju zagađenost zraka, a za vrijeme vrućina mogu sniziti toplinu u gradovima.

 

Pogledajmo kroz historiju, zbog čega su značajni parkovi i zašto se parkovima pridaje pažnja?! Zašto zelene površine zamjenjuju betonom?

Širom Evrope na značaju se daje zelenim površinama u centralnim djelovima grada. Jedino u Bosni i Hercegovini se grade famozni podzemni parkinzi, od kojih građani nemaju ništa i grade se betonske zidine koje će dokrajčiti malo humanih uvijeta za život koji naš grad posjeduje.

Zelene površine su društveno dobro, u prostornim uređenijma su najvažniji faktor zdravog društva i lijepog grada.

 

(FOTO: Selma Melez / IZVOR: Dobar portal)

Zbog čega građane niko ne čuje? Da li stvarno građani žele da se mjesto radosti i sreće sruši i sagradi još jedna u nizu zgrada? Zasigurno da će zakloniti zgrade koje se nalaze u istom naselju.

Građani su pomoću struke, arhitekata i geometara, projektovali idejno rješenje koje je ispoštovalo sve potrebe građana, pri tome čija bi gradnja čak bila jeftnija od usvojene općinske.

 

(Foto: arhiv / IZVOR: arhiv)

(FOTO: arhiv / IZVOR: arhiv)

 

(FOTO: arhiv / IZVOR: arhiv)

 

Građani jedva čekaju da imaju gdje prošetati, odmoriti se i družiti, zar im treba to oduzeti? Gdje u Sarajevu imate parkova? I zašto rušite parkove i gradite nepotrebne zgrade?!

Politički motivi su čudo. Zelene površine nam trebaju, ne zaboravite na majku prirodu. Protiv prirode nećete moći, sama ona naplati kad-tad.

 

Komentari

komentar

Must Read

Yo Nunca terminé Arriba en Un compromiso. Cómo Convertirme en la Novia ?

Lector Pregunta: Tchicas en Sestaogo fechado muchos chicos antes de ahora año más o menos pero tengo quizás no terminó...

Rencontre Old people – 6 factor vous voudrez “Date upwards “

Some time ago, we spent hrs people-watching in an outside café regarding shore of this Italian Riviera. Due to the fact vessels pulled inside...

What you should expect in the Best Antivirus

As the world of computer viruses will grow larger and even more sophisticated, it is actually more important than ever...

Ways to Select an Online Deal Space for Shareholders

An online deal room designed for investors can be described as safe and secure system where you can discuss documents along with your...

Wissenschaft von Glück: Die # 1 Forschungsbasiert Internet nutzen Freude Kurs

TL; DR : Wissenschaft von Freude sein könnte der allererste web Klasse seiner Art zu verwenden Psychologie, Soziologie, Neurowissenschaften, Biologie und...

Komentari

komentar