LEGENDARNA RAZIJA MUJANOVIĆ: Uvijek sam davala sve od sebe i to mi se i vraćalo

Najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine svih vremena, Razija Mujanović, trenutno je tim menadžer ženskih košarkaških selekcija naše države.

Članica FIBA-ine Kuće slavnih u razgovoru za dobarportal.net govorila je o svojoj impresivnoj karijeri i aktuelnoj situaciji u svijetu bh. ženske košarke.

“Dok sam aktivno igrala košarku, svi uspjesi su mi izgledali normalno. Svaka medalja je bila plod napornog rada i uvijek sam težila novim pojedama, medaljama i priznanjima. Iz ovog ugla gledanja, tek sad vidim koliko je to bilo dominantno i još uvijek nedostižno za druge, zato sam jako ponosna na svoju karijeru”, kaže Razija Mujanović.

Čuvena bh. košarkašica također je članica i FIBA odbora za žensku košarku.

“BiH po prvi put ima svoju predstavnicu u FIBA odboru za žensku košarku. To je komisija koja odlučuje o svemu što je vezano za žensku košarku u Evropi, a moj zadatak je da kroz svoj autoritet i ime izgradim što bolju poziciju BiH u svijetu košarke”, ističe najbolja košarkašica Bosne i Hercegovine svih vremena.

Ženska košarkaška A reprezentacija Bosne i Hercegovine sada je na pragu odlaska na Evropsko prvenstvo 2021. godine.

“Pobjedama protiv favorizirane Rusije u Rusiji i Švicarske u Sarajevu smo napravile ogroman korak ka tom cilju. Sada nas čekaju domaće kvalifikacione utakmice protiv Estonije i Rusije koje će se nadam se odigrati.  Ako budemo u najjačem sastavu, mislim da možemo obezbijediti odlazak na EP. Da Vas podsjetim, posljednji put smo bili na EP još dok sam ja aktivno igrala. Smatram da će to biti ogroman uspjeh i podstrek za dalje”, riječi su legendarne Razije Mujanović.

Ženska koraškaška A reprezentacija BiH (FOTO: Agencije)

Komentirala je i odnos države prema sportskim legendama.

“Sramotno i poražavajuće. U BiH žive sportisti koji imaju medalje sa svjetskih i evropskih takmičenja, a danas su na rubu egzistencije. Sve države u regionu se brinu o svojim zaslužnim sportistima, samo je našim vlastima svejedno”, razočarana je proslavljena bh. košarkašica.

Otkrila nam je da li žali za nečim kada je u pitanju njena impresivna košarkaška karijera.

“Uvijek sam davala sve od sebe i to mi se i vraćalo. Žao mi je što se nismo pojavile 1992. godine na Olimpijskim igrama u Barceloni, jer smo imale ekipu koja je zrela da osvoji zlatnu medalju”, govori naša sagovornica.

Izdvojila je i jednu utakmicu koja joj je ostala posebno u sjećanju.

“Finale na Mediteranskim igrama u Farncuskoj ratne 1993. godine. Pobjedile smo Italiju i osvojile prvu zlatnu medalju pod zastavom BiH. To se ne zaboravlja”, naglašava Razija Mujanović.

Razija Mujanović podrška mladim bh. košarkašicama (FOTO: Agencije)

Dodaje da je pandemija koronavirusa poremetila mnogo planova.

“Korona je poremetila sve što se može poremetiti. Otkazana su prvenstva mlađih kategorija, pripreme A selekcije…Nadam se da ćemo iz ovoga izaći jači i pametniji”, kaže legendarna bh. košarkašica.

Kako kaže, iskreno bi voljela da Bosna i Hercegovina u skoroj budućnosti ima neku novu Raziju Mujanović.

“Ima nekoliko djevojčica u mlađim kategorijama koje su veoma talentovane i ja sam tu da im dam svu podršku i potporu. Ali na kraju krajeva, do njih je”, potcrtava najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine svih vremena.

Mladima poručuje da se bave sportom, slušaju trenere i vjeruju u sebe.

“Ja sam počela da treniram relativno kasno, tek sa 14 godina. Tako da svi vi mlađi od 14 budite sigurni da ste bolji nego što sam ja bila u vašim godinama! Rad, rad i rad, i sigurna sam da će rezultati doći”, zaključuje Razija Mujanović.