More
  HomeDRUŠTVOBiHUPOZORENJE! Nestabilna noć pred stanovnicima svjeroistočne Bosne

  UPOZORENJE! Nestabilna noć pred stanovnicima svjeroistočne Bosne

  Večeras se za šire područje sjeveroistoka Bosne, uključujući i Tuzlanski kanton prognoziraju povremeno obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom.

  Sistem NOTHAS

  (Spiridonov, Ćurić, Sladić, Jakimovskihttps://link.springer.com/article/10.1007/s13143-020-00210-5)

  Dao je širokopojasno 4. stepen za sjeveroistok Bosne. Ovaj stepen upućuje na izrazito nestabilnu atmosferu koja se prognozira u večernjim satima iza 20 sati. Budući da je i dalje prisutno dosta termičke energije, pritjecajem svježijeg zraka sa sjeverozapada doći će do prisilnog uzdizanja toplote sa tla koji je topliji u odnosu na okolni, što podstiče daljnje širenje, hlađenje, saturiranje, odnosno kondenzovanje zraka, a to će se odraziti u vidu obilnijih izljeva kiše. Po visini i dalje pristižu velike količine vlage s Jadrana nošenje južnim visinskim vjetrovima.

  Zbog svega navedenog, indeksi nestabilnosti su prilično visoki. Prema modelu GFS i ECMWF, CAPE indeks dosegnut će večeras skoro 2000 J/kg. Ovo nam govori da postoji dosta snažna energija koja će prisilno podići zrak iz prizemlja do tačke vrlo jakih vertikalnih razvoja oblaka iz kojih će biti uslova za jača grmljavinska nevremena praćena gradom i olujnim vjetrom. K-indeks prelazit će 35, što nam govori da će potencijal za grmljavinu biti vrlo izražen. Lifting indeks (LI) je blizu -6, što nam govori da će razlika temperatura na 5,5 km visine i česti uzdignutog zraka biti vrlo izražena, a samim tim uslovi za nestabilnu atmosferu su veći. LI je negativniji ukoliko je atmosfera nestabilnija, tj. što je veća razlika između razlika u temperaturama česti zraka i zraka na 5,5 km visine.
  Sve u svemu, ne tako mirna noć pred stanovnicima sjeveroistoka Bosne u kojoj se svi nadamo da neće biti većih problema, ne kao onih u noći 24.07.2020.
  Obratiti pažnju na manje vodotoke koji mogu se izliti iz korita usljed obilnijih padavina u kratkom vremenskom periodu. S razlogom je na snazi narandžasti meteoalarm koji je proglasio Federalni hidrometeorološki zavod.

  Nestabilno i u većem dijelu SEE regije. Slavonija, odnosno istok Hrvatske također je pod 4. stepenom, kao i dijelovi juga Crne Gore. Glavni grad Crne Gore večeras bi se mogao suočiti sa prilično obilnim padavinama u noći na srijedu.

  Must Read

  spot_img