More
  HomeDRUŠTVOBIZNISENERGIS / SADAŠNJOST ILI BUDUĆNOST: Primjena savremenih tehnoloških rješenja za održiv razvoj...

  ENERGIS / SADAŠNJOST ILI BUDUĆNOST: Primjena savremenih tehnoloških rješenja za održiv razvoj Bosne i Hercegovine

  Sve veća upotreba savremenih rješenja u Bosni i Hercegovini koji mogu komunicirati između sebe putem različitih uređaja, omogućila je stvaranje značajnih temelja za tehnološki razvoj zemlje.

   

  Upotreba savremenih tehnoloških rješenja jednim dijelom se ogleda i kroz korištenje pametnih mobilnih telefona. Telefon nose svagdje sa sobom, koriste ga za veliki broj svakodnevnih zadataka i interakciju sa drugim pametnim uređajima i aplikacijama.Takođe, određeni broj kompanija koristi savremena tehnološka rješenja za inovativno upravljanje poslovnim procesima koji su široko rasprostranjeni, a sve u cilju dobijana tačnih i preciznih podataka za uspješnost poslovanja uz velike uštede troškova.

   

  Kako bi se došlo do odgovora o mogućnostima i načinima primjene savremenih tehnoloških rješenja u brojnim oblastima, Udruženje Energis okupilo je domaći tim eksperata iz Bosne i Hercegovine koji će u periodu od šest mjeseca, u 11 gradova, prezentovati načine i mogućnosti primjene savremenih rješenja za poboljšanje života građana, opština, gradova, sela, ali i brojnih drugih sfera od interesa za čovječanstvo u okviru projekta „Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH“, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

  „Danas smo u Zenici razgovarali o značaju primjene savremenih tehnoloških rješenja i značaju stvaranja partnerstava kao mehanizma u finansiranju održivih razvojnih projekata u Bosni i Hercegovni. Takođe, potpisali smo sporazum o saradnji sa kompanijom LANACO i kompanijom Westport kako bi udruženim snagama gradovima ponudili niz inovativnih tehnoloških rješenja za poboljšanje kvaliteta života i poslovanja, a sve uz visok nivo odgovornosti prema energetskoj efikasnosti”, poručio je Hamdija Mujezin, Direktor Centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis.

   

  Zbog niskih troškova primjene savremenih tehnoloških rješenja, sada je moguće nadzirati i upravljati aktivnostima koje su ranije bile nedostupne. Finansijski aspekt je najbolja prednost, jer se troškovi mogu značajno smanjiti i optimiziovati.

  „Savemene tehnologije su šansa za privredu BiH, budući da smo mi zemlja sa tradicijom industrijske proizvodnje, posjedujemo stručan i obučen kadar sa velikim iskustvo, koji uz veoma mala ulaganja može značajno učestvovati u proizvodnji komponenti, dijelova i gotovih proizvoda opreme koje savremena industrija nosi”, poručio je Armin Hodžić, kordinator projekta Razvoj automobilske industrije Gospodarske Komore Federacije Bosne i Hercegovine.

  Sudeći po današnjim utiscima predstavnika brojnih organizacija, Bosna i Hercegovina ima znanje, resurse i rješenja koja nude osnove za stvaranje održivog razvoja, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

   

  Sponzori projekta: Lanaco Company, Westport Consulting, Fabrika Cementa Lukavac.

  Must Read

  spot_img