ILIDŽA DOBIJA PRVU SIGURNU MAPU: Kult izdvojio 20.000 KM za inicijative mladih

U Bosni i Hercegovini žive mladi koji stiču znanja i vještine, a potom ih ulažu u razvoj svojih zajednica doprinoseći tako sebi, ali i drugim mladim ljudima i društvu u cjelini.

 

Da još uvijek širom Bosne i Hercegovine postoje mladi spremni raditi i graditi bolju budućnost dokazuju polaznice i polaznici petnaeste generacije „Uči, Misli i Djeluj!“ obuke za omladinske liderice i lidere.

 

Ovi mladi će do kraja godine provoditi lokalne građanske inicijative u 10 različitih zajednica širom Bosne i Hercegovine, i to u: Zenici, Ilijašu, Srebreniku, Kiseljaku, Tuzli, Foči, Bihaću, Cazinu, Žepču i na Ilidži. Podršku u tome pružit će im Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, koji su izdvojili 20.000 KM za realizaciju ovih ideja.

Emina Zolota sa Ilidže jedna je od polaznica obuke koja će dobiti finansijsku i mentorsku podršku tima Instituta i zajedno sa svojim timom vršnjaka provodit će edukacije iz IT oblasti i kreirati „Sigurnu mapu općine Ilidža“.

 

„Kada govorimo o zadovoljstvu mladih sigurnosnom situacijom u mjestu u kojem žive, zaključak izveden iz istraživanja položaja i potreba mladih, je da su mladi više nezadovoljni, nego zadovoljni postojećim stanjem. Ovom inicijativom želim smanjiti stopu kriminala, ali i ukazati građanima gdje se najčešće dešavaju napadi pasa lutalica. Ljudi imaju pravo na sigurnost i moj cilj je doprinijeti povećanju njihove sigurnosti. U narednih nekoliko mjeseci razvijat ću interaktivnu „Sigurnu mapu/Safe Map Ilidža“ zajedno sa svojim vršnjacima“, izjavila je Emina Zolota, jedna od dobitnica podrške Instituta.

 

Emina Zolota jedna je od dobitnica podrške (FOTO: Institut KULT)

Prikupljene podatke o dijelovima općine i učestalosti napada uvrstit će u mapu koja će biti dostupna građanima i turistima. Emina će kroz radionice pružiti edukaciju iz osnova programiranja svojim vršnjacima i na taj način će im pomoći da steknu osnovna znanja iz programiranja, a zajedno će kreirati nešto što će koristiti cijeloj zajednici.

 

Pored „Sigurne mape općine Ilidža“, mladi UMiD-ovci provodit će inicijative u oblastima ljudskih prava, ekologije i građanskog aktivizma. Neke od inicijativa će pomoći mladima da unaprijede infrastrukturu za mlade u lokalnoj zajednici, jačaju kapacitete i grade vještine, dok će preostale graditi mostove između marginaliziranih skupina društva, promovirati važnost zdravog života i educirati mlade o funkcioniranju organa uprave u lokalnim zajednicama.

 

Današnjim potpisivanjem ugovora Institut za razvoj mladih KULT nastavlja kontinuirano pružati finansijsku i mentorsku podršku mladima širom Bosne i Hercegovine.