More
  HomeDRUŠTVOBiHKAMPANJA "SJAŠITE": Pišite o problemima!

  KAMPANJA “SJAŠITE”: Pišite o problemima!

  Dok se približavamo novim lokalnim izborima (valjda), koji su u ovom trenutku pitanje ličnog dogovora tri čovjeka u odnosu prema, danas, već znatno manje od tri miliona građana i građanki u Bosni i Hercegovini, uobičajeno radikalna retorika političkih stranaka stupa na scenu. Ako je sa scene ikada i sišla.

   

  U javnosti nedostaje reakcija na takvu zapaljivu retoriku koja uz lažne vijesti, spinove i uvijek snažne poruke podjela ukazuje da je blokada napretka ove zemlje neizbježna. Dok se između tri stranke rastaljuju fotelje državnih institucija, koje su već otvoreno hrvatske, srpske ili bošnjačke, a ne državne, ljudi iz ove zemlje bježe glavom bez obzira. Posljednji podaci Eurostata govore da je u dvije godine Bosnu i Hercegovinu napustilo više od 100 hiljada građana.

  Zbog svega ovoga, aktivisti i aktivistkinje iz cijele Bosne i Hercegovine poručuju – sjašite!

  Kampanja #Sjašite pokrenuta je od strane nekoliko organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, a u okviru kampanje u online i ‘offline’ prostoru kroz različite forme žele skrenuti pažnju javnosti na apsurd političkog narativa koji vlada u Bosni i Hercegovini.

   

  Pozivaju sve ljude u ovoj zemlji da na društvenim mrežama pišu o realnim problemima, ili postavljaju fotografije koje prikazuju probleme svakodnevnice uz hashtag #Sjašite, kako bi u javni prostor stavili život umjesto isprazne politike i zajedno nakon dvije decenije poručili – sjašite.

   

  Naša realnost neiscrpna je inspiracija za satiru (iako je razliku nekad teško uočiti) pa su satira, ilustracije, radio program, sadržaji na društvenim mrežama i u medijima dio kampanje koja će do lokalnih izbora podsjećati na mehanizme koje političke strukture koriste kako bi odvratili pažnju sa stvarnih problema s kojima se dnevno suočavamo – neimaština, nekvalitetno obrazovanje, nezaposlenost neke su od tema o kojima oni neće govoriti – ali mi hoćemo.

   

  AUTOR: Haris Dedović (www.šatro.info)

   

  Must Read

  spot_img