26. SFF: Žiri Takmičarskog programa “kratki film” 2020.

SFF SLIDER

Reditelj Stefan Đorđević, reditelj Thanasis Neofotistos i rediteljica, scenaristica i producentica Ines Tanović, članovi su žirija Takmičarskog programa “kratki film” 26. Sarajevo Film Festivala.

 

STEFAN ĐORĐEVIĆ (Reditelj, Srbija)

Stefan Đorđević je rođen 1987. godine u Boru. Nakon što se zbog studija seli u Beograd, njegovo dotadašnje glavno interesovanje, skejtbording, biva zamenjeno filmom i fotografijom. Amaterski film “Crap”, koji je režirao, bio je inspiracija za igrani film “Tilva Roš” Nikole Ležaića, u kojem Stefan igra jednu od dvije glavne uloge. “Tilva Roš” je osvojio Srce Sarajeva za najbolji film 2010. i bio je nominovan za Evropsko otkriće od strane Evropske Filmske Akademije. Završio je osnovne i master studije Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Diplomirao je sa kratkim igranim filmom “Kamen u ruci”, koji je bio prikazan na mnogim međunarodnim festivalima i premijerno je prikazan u ACID programu Filmskog festivala u Cannesu. Režirao je kratki igrani film “Poslednja slika o ocu“, koji je nagrađivan na festivalima u Locarnu, Sarajevu, Zagrebu, Beogradu…

Stefan Đorđević član je žirija za kratki film na 26. SFF-u (FOTO: privatni arhiv /IZVOR: SFF press)
THANASIS Neofotistos (Reditelj, Grčka)

Thanasis Neofotistos je filmski reditelj, pisac i arhitekta iz Grčke. Alumnus je Berlinale & Sarajevo Talentsa, a odnedavno i odgovoran za program studentskog takmičenja 43. Drama International Short Film Festivala. Njegov kratki film “Patision avenija” (2018), premijerno prikazan na 75. Filmskom Festivalu u Veneciji, osvojio je tri nagrade na 41. Clermont-Ferrand festivalu 2019 (žiri, Canal+, EFA) i bio je festivalski hit 2019. sa učešćem u preko 100 selekcija filmskih festivala. “Route-3”, njegov najnoviji film, imao je svjetsku premijeru na 44. TIFF Toronto Festivalu 2019. godine, a potom prikazan na 42. Clermont-Ferrand festivalu 2020. godine. “Grčka školska molitva“ (2014) je bio njegov pobjednički rad (najbolji grčki kratki film 2014. godine, više od 50 međunarodnih filmskih festivala), a “Svjetlucave svijeće“ (2019) je njegov izuzetno simpatični kratki LGBTQI+ film koji je premijerno prikazan na legendarnom 43. Frameline međunarodnom filmskom festivalu. Trenutno je u finansijerskoj fazi za svoj debitantski igrani film koji zamišlja kao priču o svom putu sazrijevanja u vidu grčke tragedije; “Dječak sa svijetloplavim očima” (ili “Petar i Vuk”). Film je dobio glavnu finansijsku podršku od GFC & Media, a izrađen je, između ostalih, na First-Films-First, MFI, u Sarajevu. Njegov sljedeći projekt igranog filma je “Divlje svinje”, a priprema se kroz Torino Film Lab 2019 i MFI.

Thanasis Neofotistos član je žirija za kratki film na 26. SFF-u (FOTO: privatni arhiv /IZVOR: SFF press)
INES Tanović (Rediteljica, scenaristica, producentica, BiH)

Rođena u Sarajevu 1965. gdje je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za dramaturgiju. Članica je Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine od 1988. Zajedno sa svojim ocem Sejfudinom Tanovićem osnovala je producentsku kuću DOKUMENT Sarajevo 1991. godine, koju sada vodi zajedno sa producentom Alemom Babićem. Od 2014 – 2019. bila je predsjednica Udruženja filmskih radnika FBIH, kao i predsjednica Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini. Trenutno je v.d. generalne direktorice Filmskog centra Sarajevo. Od 1986. – 2002. autorica je scenarija i reditelj 6 kratkih igranih filmova. Radila je kao urednica na BHT-u i FTV-u. U 2004. godini je dobila nagradu Hubert Bals Fonda za scenarij “Pletenica”. Bila je učesnica na Berlinale Talent Campusu 2006, a njen projekt “Odluka” je izabran za Berlin Today Award 2011. među 160 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta. 2010. je režirala bosanski dio dugometražnog igranog omnibusa “Neke druge priče” (koprodukcija BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Irske, podržana od EURIMAGES). Film je pozvan na više od 40 svjetskih festivala i osvojio je šest međunarodnih nagrada. Autorica je kratkog igranog filma “Ispočetka” koji je prikazan u Takmičarskom programu kratkog filma na 16. Sarajevo Film Festivalu 2010. i gostovao je na brojnim međunarodnim festivalima. Film “Naša svakodnevna priča” je prikazan na više od od 45 međunarodnih filmskih festivala i osvojio je 15 nagrada. Film je bio bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar 2015. godine. Autorica je dokumentarnih filmova “Izložba” (prikazan na SHORT CORNERU Canneskog filmskog festivala 2009. godine), “Živi spomenik” (2012), “Rudnik” (2012), “Geto 59” (2013) i “Jedan dan na Drini” (2011), koji je 2012. nagrađen Velikim Pečatom za najbolji film na ZagrebDox-u – Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, a iste godine je prikazan i u takmičarskom programu dokumentarnog filma Sarajevo Film Festivala. Njen drugi igrani film “Sin” premijeru je imao u Takmičarskom programu – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala (2019). Scenarij za ovaj film je dobio nagradu za najbolji projekat na CineLinku 2015. godine, kao i nagradu producenata iz Los Angelesa za najperspektivniji projekat iz Evrope 2016. na SEEfest LA. Prikazan je na brojnim međunarodnim festivalima.

Ines Tanović članica je žirija za kratki film na 26. SFF-u (FOTO: Armin Durgut /IZVOR: SFF press)

 

Covid-19 Info 

Sigurnost i zdravlje gostiju i uposlenih prioritet je Sarajevo Film Festivala. Festival će biti održan u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka. Ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distancu.

Informacije o Covid-19 u BiH možete pronaći ovdje.