More
    HomeDRUŠTVOSAVJETI: Sve što trebate znati ukoliko ste u potrazi za poslom

    SAVJETI: Sve što trebate znati ukoliko ste u potrazi za poslom

    Bilo da ste trenutno završili srednju školu, diplomirali, izgubili radno mjesto ili tražite bolji posao, kada traženje posla shvatite kao ozbiljan posao, na korak ste bliže do ispunjenja cilja.

    VJERA U SEBE

    Sigurno ste se barem jednom u životu našli u prilici da se zapitate: Kako baš ta osoba da dobije posao, iako nema baš nikakve naročite kompetencije? Možda vi ne vjerujete u tu osobu, ali ona vjeruje u sebe, a to je jedino bitno. Vjera u sebe je odlučujuća za uspjeh u poslovnom svijetu.

    Da li vjerujete da zaslužujete taj posao? Da li vjerujete da ste sposobni, vrijedni, korisni, posebni? Čak i onda kada niko drugi sem vas u to ne vjeruje?  Odgovorite sami sebi. Preispitajte svoje ciljeve, pripremite se i mentalno osnažite. Tek onda ste spremni na idući korak.

    IZRADA CV-ja

    CV je lična karta u svijetu biznisa. Bitno je znati da punu pažnju poslodavca prilikom čitanja CV-ja imate u prosjeku 7 sekundi. Vaš CV mora biti dovoljno efektan da i nakon 7 sekundi ostavlja značajan utisak i interesovanje. Uredna i pregledna forma, sa značajnim informacijama i iskrenim stavom ostavit će pozitivan dojam, a da se istaknete u masi ostalih kandidata potrebno je malo orginalnosti i maštovitosti. Također, ne zaboravite prilagoditi svoj CV shodno kompaniji i poziciji na koju se prijavljujete.

    Dovoljno je da CV sadrži jednu stranicu sa najbitnijim informacijama, koje ćete dodatno objasniti u motivacionom pismu. Preporuka trećeg lica uz CV donosi sa sobom potvrdu prethodno istaknutih kompetencija. Ponekada može biti i presudan faktor prilikom poziva na razgovor.

    GDJE SU OGLASI ZA POSAO?

    Ukoliko tražite posao na prostoru Bosne i Hercegovine vjerovatno ste čuli za stranicu mojposao.ba. Iako je najpoznatije, nije i jedino mjesto na kojem možete naći otvorene konkurse. Jooble.org, jobo.ba , zaposli.se, boljiposao.com su samo neki od portala. Također, mnoge kompanije svoje otvorene konkurse oglašavaju putem Facebook i Instagram stranica te ukoliko ste u potrazi za poslom, algoritam društvenih mreža je na vašoj strani. Na vama je da budete ažurni i dosljedni u pretrazi.

    Traženje posla je posao (FOTO: Ilustracija)

    ŠTA JE LINKEDIN?

    LinkedIn je društvena mreža koja okuplja biznis zajednicu. Ukoliko želite napraviti iskorak u vašoj karijeri i povezati se sa profesionalcima, LinkedIn je pravo mjesto za vas. LinkedIn je godinama popularan u svijetu, a od nedavno i na našim prostorima. Zauzmite svoje mjesto na LinkedIn i započnite: povežite se sa kolegama, pronađite nove osobe, pronađite i prijavite se na poslove, učite i pišite o onome što znate. Dobar glas se daleko čuje, samo ako se vi pobrinete za to.

    RAZGOVOR ZA POSAO

    Poziv na razgovor znači da ste uspješno obavili prethodne korake, te da ste ušli u uži krug kandidata za konkurisanu poziciju. Poslodavac želi da upotpuni sliku o nama, te da procjeni naš mogući doprinos kompaniji. Budite unaprijed spremni na moguća pitanja: prikupite sve informacije o kompaniji i radnoj poziciji. Naš vizuelni identitet je jednako važan kao i naše kompetencije. Pobrinite se da izgledate profesionalno i uredno. Prilikom odabira odjeće uzmite u obzir poslovni bonton odijevanja. Imajte na umu da naš stav, držanje, govor tijela govore više od naših riječi. I vratimo se na prvu i nezaobilaznu stavku: vjera u sebe. Ukoliko vi ne vjerujete u sebe, kako možete očekivati da vam drugi vjeruju?

    Iako smo bezbroj puta do sada čuli da je teško pronaći posao, istina je da kao nikada do sada, imamo bezbroj alata koji nam mogu pomoći na tom putu. Na tebi je da uradiš sve što je u tvojoj moći prije nego pomisliš da odustaneš. I zapamti, nisi sam na tom putu, zajedno smo. 

    Autor: Amra Demir

    Bilješka o autoru:  Amra Demir rođena je 1997. godine u Sarajevu. U rodnom gradu pohađala je Srednju ekonomsku školu, a svoje obrazovanje nastavila je na Ekonomskom fakultetu. Velika je zaljubljenica u pisanje proze i poezije, a svakodnevnu inspiraciju pronalazi u knjigama, prirodi i druženju s djecom.

    Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove dobarportal.net. 

    Must Read

    spot_img