PREDSTAVLJAMO: Zerina Kadić, mlada nada bh. košarke 

Zerina Kadić (16) članica je Ženskog košarkaškog kluba “Konjic”, koji se od prošle sezone takmiči u elitnom rangu prvenstva Bosne i Hercegovine.  Ova mlada Konjičanka pohađa Srednju školu za turističkog vodiča, a u klubu igra na poziciji playmakera.

“Kao manja sam pokazivala  talenat za sport. Prvo sam tri godine trenirala karate, a početkom 6. razreda na incijativu mog nastavnika, a sada trenera upisala sam se u košarku i tako ljubav prema košarci traje već šest godina”, kaže Zerina Kadić.

Zerina Kadić (FOTO: Zerina Kadić, privatni arhiv)

Dodaje da su pripreme ŽKK “Konjic” počele kako se smirila situacija sa pandemijom koronavirusa.

“Sve djevojke se trude i radimo svaki dan. Vidjeli smo kakve su ekipe i naučile smo puno toga kroz prošlu sezonu. Iako smo mlade smatramo da možemo pobijediti neke utakmice koje smo prošle sezone izgubile i naravno zauzeti bolje mjesto na tabeli”, ističe naša sagovornica koja je kroz košarku upoznala dosta novih prijatelja iz naše, ali i drugih zemalja.

Ponosna je što je sa ekipom izborila nastup u društvu najboljih.

“Kroz prošlu sezonu bilo je uvijek ljudi koji su imali predrasude jer smo mlade, ali mi smo imale svoj cilj koji smo ostvarili, a to je ostajanje u ligi. Ulazak u ligu je za nas bio veliki korak jer smo jako mlade i nemamo dovoljno iskustva da igramo protiv većih klubova, ali ove godine se pripremamo  da ispravimo greške koje smo imale u prethodnim utakmicama”, govori mlada košarkašica Konjica koja smatra da je ženska košarka zapostavljena kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu.

Zerina Kadić (FOTO: Zerina Kadić, privatni arhiv)

Kako kaže, u toku izolacije trenirala je kući i zdravom ishranom održavala je formu.

“Također imali smoi preko aplikacije online treninge sa klubom. U izolaciji smo dobivali dodatne motivacije i tako postali još više željni košarke. Drago mi je što se u Konjicu sve smirilo i što možemo trenirati bez ikakvih problema”,  dodaje ova talentirana košarkašica kojoj su Stephen Curry i pokojni Kobe Brayant uzori i njihove poteze i utakmice voli gledati kako bi nešto naučila od njih.

Prema njenim riječima, tajna uspjeha je vjerovati u sebe i raditi na sebi svaki dan.

“Talenat je samo 10 posto, a 90 posto je rad, trud i odricanje.  Voljela bih se baviti košarkom u budućnosti, možda i van BiH. Dosta radim da to ostvarim i vjerujem da ću to uspjeti. Također, voljela bih završiti fakultet i zaigrati u dresu BiH”, zaključuje Zerina Kadić.