Home DRUŠTVO BiH TUZLANSKI KANTON: Raspodjela sredstava prema stepenu razvijenosti općina ili stranačkoj pripadnosti?

TUZLANSKI KANTON: Raspodjela sredstava prema stepenu razvijenosti općina ili stranačkoj pripadnosti?

Vlada Tuzlanskog kantona, na 51. redovnoj sjednici održanoj jučer donijela je Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020. godinu sa pozicije “Podrška nižim nivoima vlasti- Grad i općine”, a nakon okončanog Javnog poziva za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona.

Na osnovu te Odluke Općini Teočak je dodijeljeno 350.000 KM, Čeliću 317.335,00 KM, Sapni 108.596,00 KM, a Kladnju 50,000 KM.

U obrazloženju ove Odluke, istaknutom na zvaničnoj stranici Vlade Tuzlanskog kantona, navedeno je da je Komisija ove godine, osim glavnih kriterija, a s ciljem ravnopravne raspodjele sredstava, utvrdila principe za utvrđivanje pojedinačnih iznosa (nivo razvijenosti, općinski prihodi, stopa nezaposlenosti) te je nastojala u određenoj mjeri ispraviti uočene nepravilnosti u raspodjeli sredstava prema mišljenju komisije u protekle dvije godine, a prema utvrđenom stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Međutim, spomenuta Odluka je u cjelosti u suprotnosti sa Odlukom o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020. godinu sa pozicije “Podrška nižim nivoima vlasti – Grad i općine”, kojom su određeni kriteriji za raspodjelu sredstava nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave na području Tuzlanskog kantona i to:

  • Broj stanovnika
  • Površina
  • Broj naseljenih mjesta
  • Index razvijenosti

Da se nije vodilo kriterijima iz Javnog poziva, potvrdio je i sam ministar finansija Tuzlanskog kantona, Suad Mustajbašić, koji na konferenciji za novinare kaže: “Kada uzmemo da je u tri godine svake godine po milion maraka, da je riječ o raspodjeli od tri miliona, možemo kazati da je najveći iznos dobila Općina Kladanj 772.000 KM, zatim slijedi Općina Sapna 706.000 KM, a kroz ovu korekciju i uvažavanje zaključka približila im se i Općina Teočak sa 700.000 KM, te Općina Čelić sa oko 527.000 KM.”

Dakle, Vlada nije samo uzela u obzir navedene kriterije već i finansijsku podršku u predhodne tri godine za koje konkretno Komisija Vlade Tuzlanskog kantona nije imala ovlaštenje, niti je tu informaciju ranije naznačila u Javnom pozivu.

Prema socioekonomskim pokazateljima Federalnog zavoda za programiranje razvoja u 2018. godini, općina Sapna ima 10.728 stanovnika, a index razvijenosti je 0,44 i najnerazvijenija je općina u Tuzlanskom kantonu te prema nivou razvijenosti nalazi se na 77. mjestu od ukupno 79 općina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Najviše sredstava dobila je Općina Teočak koja prema dostupnim informacijama ima 7.424 stanovnika, dakle manje i od Sapne, ali i od Kladnja koje su se našle na samom dnu ljestvice raspodjele sredstava.

Slučajno ili ne, ministar finansija Suad Mustajbašić je kadar Stranke demokratske akcije iz Teočaka, dok u Sapni i Kladnju vlast ima Pokret demokratske akcije.

Komisija Vlade Tuzlanskog kantona, nije uzela u obzir ni činjenicu da je 22. juna u Sapni proglašeno stanje prirodne nesreće, te da je jedna od najugroženijih općina kada je riječ o broju zaraženih od Korona virusa i broju preminulih.

Vlada također nije poklonila ni pažnju pitanju da Sapna još uvijek nema adekvatno sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata do Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, te da ovim vozilom kojim se vrši prevoz zaraženih od Korona virusa izlažemo opasnosti kako živote oboljelih, tako i zdravstvenih radnika.

Komentari

komentar

Must Read

JU-JUTSU KLUB “SENSEI”: Naučite tehnike za samoodbranu koje će vam spasiti život

Željko Stjepanović, trener je u sarajevskom JU-JUTSU klubu "SENSEI" koji funkcioniše više od 15 godina i u kome se podučava samoodbrana za uzraste od...

Svjetlosna čarolija na Jahorini

Skijaški centar Jahorina, jedan od najmodernijih ski centara u regiji, izabran je za prvu ski destinaciju u sklopu koje su prezentirane svjetlosne dekoracije s...

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

Komentari

komentar