PONOS BiH: Rijalda Džiho, mostarska karatašica sa svjetskom broznom oko vrata

Da je Bosna i Hercegovina uvijek bila nepresušan izvor sportskih talenata, pokazuje i primjer Rijalde Džiho, članice Karate kluba “Mostar”  i standardne reprezentativke naše države. 

Ova 23-godišnja djevojka iz grada na Neretvi karateom se bavi od svoje osme godine, a ljubav prema ovom sportu kod nje se razvila postepeno.

“Prvi koraci su nastali iz čiste znatiželje, a kasnije je to tek preraslo u  veliku ljubav. Od malih nogu sam uživala u druženju s kolegama na treningu, a prije svega me je zaintresovalo karate kao borilačka vještina, kroz koju sam se osjećala samopuzdanije”, kaže Rijalda Džiho za dobarportal.net

Dodaje kako je put do crnog pojasa zahtjevan, ali ne i težak ukoliko se voli ono što se radi.

“Iskreno, trebalo je puno odricanja i ulaganja da se postigne taj nivo. Tek sada s ove tačke gledišta, osam godina nakon što sam položila crni pojas 1. dan, vidim koliko sam truda ulagala i koliko je odricanja bilo potrebno. Ali za mene u tom trenutku je tek tada počelo vrlo ozbiljno bavljenje karateom. Od toga trenutka se istinski zaljubljujem u ovu vještinu, ovaj sport i shvatam da sam tek na početku. 2018 godine sam položila za 2. dan i ne planiram stati na tome”, govori nam ova ambiciozna karatašica, koja je i studentica Građevinskog fakulteta na Univerzitetu “Džemal Bijedić”.

Ponosna je svaki svoj rezultat i osvojenu medalju te naglašava da je biti član reprezentacije san svakog sportiste.

“Od svih medalja, izdvojila bih ovu posljednju bronzanu sa Svjetskog prvenstva u Njemačkoj.  Veliki sam patriota, volim svoju državu i najsretnija sam kada branim boje naše BiH. Kada na pobjedničkom postolju podignem našu zastavu srce mi je puno”, ističe naša sagovornica koja smatra da je zainteresiranost mladih za karate velika, ali da su rijetki oni koji ustraju i koje život ne  odvede na neku drugu stranu iz raznih razloga, a ponajviše onih egzistencijalnih.

Mišljenja je da je sport izrazito zapostavljen u našoj državi, a posebno karate.

“Postoje uvijek oni koji ulažu, shvataju njegovu važnost sporta, uvažavaju sportiste i pomažu im, ali je to nedovoljno i nije u skladu sa zaslugama. Sport u BiH zaslužio puno veću pažnju i ulaganja. Bez obzira na to, mi sportisti iz BiH smo poznati po tome da i u najgorim situacijama izvlačimo najbolje”, smatra Rijalda Džiho te dodaje kako u sportu, a posebno u karateu nema mjesta za predrasude i diskriminaciju ni na vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj, a posebno na spolnoj osnovi.

Otkrila nam je i šta je to što je posljednji put istinski obradovalo.

“Za sreću je zaista potrebno malo. Lijep sunčan dan, druženje sa dobrim ljudima, kvalitetan trening, kvalitetan obrok i radost ne izostaje. Zahvalna sam na svemu što imam”, kaže mlada Mostarka koja je kroz karate stekla najbolje prijatelje i puno poznanika širom svijeta.

Na kraju našeg razgovora imala je i poruku za mlade.

“Volite ono što radite, ulažite u sebe, vjerujte u sebe, ne odustajte i rezultat ne može izostati”, zaključuje Rijalda Džiho, koja se nada da će u što skorijem periodu krenuti takmičenja, a do tada će vrijedno trenirati i fokusirati se na dobru formu.