KENAN VELAGIĆ O UTOPLJAVANJU STUDENTSKOG CENTRA: To smatram najbitnijim potezom

Intervju sa novim v.d. direktorom objavljen je jučer na dobarportal.net. Imali ste priliku čitati kakva je situacija bila u JU “Studentskom centru Sarajevo”, kao i na čemu će se raditi u narednom periodu.

 

 

Povod za razgovor imali smo sa predsjednikom asocijacije Kenanom Velagićem. Posljednji put od ove bitne organizacije smo imali priliku vidjeti 20.2.2020. godine kada se desilo tragično ubistvo. Predsjednik je skrenuo pažnju da je javnost gluha na dešavanja u studentskom centru. Ističe kako u ovoj ustanovi međuljudski odnosi uposlenika itekako djeluju na studente.

 

Neko ko je uvijek pomagao studentima je ubijeni Almir Škrijelj. Pitali smo predsjednika u kakvim su odnosu bili i da li je stvarno ovo tačna informacija?

Almir je uvijek bio tu za studente.Rahmetli Almir i ja smo imali strašno korektan odnos,kada sam postao predsjednik Almir i ja smo se zakačili predpostavka je bila takva .Mi studenti moramo ići na oštar način jer prije nismo uspijevali dobiti šta želimo, međutim Almir nije bio kriv zbog toga što se to dešavalo, kazao nam je Velagić.

Uslovi boravka studenata u domu se moraju poboljšati, neki su uslovi ispunjeni u vrijeme mandata Tarika Curića. Utopljavanje studentskog centra je ključno trenutno?

Ono što smo mi uradili jeste dogovorili 3,2 miliona preko EBD-a što se trebalo desiti ove godine, to je to utopljavanje znači, potpuno nova fasada i stolarija. Međutim odgođeno je zbog pandemije i cjelokupne situacije za 2021. To je najbitnije! To je ono što studentima treba dakle, na čemu će Studentski centar uštedjeti. Prema njihovoj računici 30% enegerije će uštedjeti kada se stavi nova stolarija jer ova sadašnja je humanitarna od prije 20, 25 godina i ne služi ni čemu jer puše, pojašnjava Velagić.

Iseljavanje studenata preko noći je slika koja je poslana iz studentskog centra. Novi v.d. direktor nam je pojasnio da su takve odluke za studentski dom Nedžarići bile samoincijativne bivšeg direktora Tarika Curića. Neki studenti su se vratili u studentski dom, 502 studenta trenutno boravi u domu.

STUDENTSKI CENTAR SARAJEVO (FOTO; Selma Melez(DOBARPORTAL)

Kakva je sada situacija u studentskom domu nakon povratka?
Pa gledajte, dosta studenata je ostalo kući. Studentski centar je nebitno ko je donio tu odluku kako kažemo „sam sebi skočio u stomak“. Jer dosta studenata i da imaju online nastavu ,studenti vole biti ovdje ,vole se družiti, vole sići popiti kafu , imati restoran i sigurne obroke. Međutim kad se odselite i za dva mjeseca se trebate vratiti sa svim stvarima tim da se ponovo useljavate ,problem je . Možda se vratilo čak mislim,ispod 50% studenata – kazao nam je naš sagovornik.

Novi direktor je novi temelj. Da li predsjednik Kenan vjeruje da će on uraditi neke nove promjene  u ovoj ustanovi?
Koliko poznajem Esmira mislim  ako bude imao vremena odradit će dobar posao jer stvarno ima kvalitete,radi pošteno.Pošto je i on sam bio student donedavno mislim da ćemo imati korektnu saradnju –  rekao je Velagić.

STUDENTSKI CENTAR SARAJEVO (FOTO: Selma Melez(DOBARPORTAL)

Neki od zahtijeva studenata u narednom periodu su utopljavanje doma i renoviranje restorana.

“Mi ćemo prvo ići prema Kantonu da ove godine bude utopljavanje to je ono što nam je najbitnije.Pored toga,tražimo naravno poboljšavanje uslova u restoranima  preko studentskog centra, od studentskog centra i preko organizacija. Recimo, Tika je već dobila naš zahtijev za obnovu restorana međutim uposlenici Studentskog centra nisu se dovoljno posvetili pozivanjem Kantona da donira. Jednostavno to smo uradili samo mi studenti”, objasnio je predsjednik Asocijacije studenata za dobarportal.net.

Prizanje da mu je zasmetalo što su se uposlenici bavili svojim finansijskim problemima pa nisu tražili nikakve donacije kao obnavljanja i slično. Vjeruje da će korektnom saradnjom sa v.d direktorom Esmirom Opardijom skupa ići prema Kantonu i nada se ostvarivanju svojih ciljeva.

STUDENTSKI CENTAR SARAJEVO (FOTO: Selma Melez(DOBARPORTAL)

“Ja znam da su studenti koji su bili prošle godine i ove dosta se napatili, nije to direktna neka patnja ali kad vam puše kroz prozor cijelu zimu to je neka latentna hajmo reći patnja. Iduće godine, očekujemo to utopljavanje dakle, nove prozore, novu fasadu i očekujemo da napokon to bude mjesto koje možemo zvati domom u kojem možemo da se smjestimo, živimo i da ga volimo”, zaključio je naš sagovornik.