INSTITUT KULT: Općina Centar Sarajevo dobit će novu Strategiju prema mladima

0
296

Institut za razvoj mladih KULT i Općina Centar Sarajevo potpisali su ugovor o međusobnoj saradnji za izradu nove Strategije prema mladima u ovoj općini, na period 2021 – 2025. godina.

 

Izradi Strategije prethodit će istraživanje o potrebama i problemima mladih u Općini Centar. Važno je napomenuti da je Institut prije 10 godina provodio isto istraživanje na području ove općine pa će biti zanimljivo usporediti rezultate i razvoj u posljednjih 10 godina. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su općinski načelnik, gosp. Nedžad Ajnadžić, izvršni direktor Instituta, gosp. Jasmin Bešić, predstavnici općinske administracije i predstavnici Odjela za monitoring, evaluaciju i istraživanje Instituta.

„Veliko mi je zadovoljstvo što nastavljamo saradnju sa Institutom za razvoj mladih KULT na još jednoj zajedničkoj inicijativi, koja će vjerujem biti uspješno implementirana i od koje će korist imati sve uključene strane, a posebno mladi“, izjavio je načelnik Općine Centar i dodao da općina radi na ispunjavanju i drugih odredaba iz Zakona o mladima FBiH, te da će općinska službenica proći i Obuku za službenike/ce za mlade, koju provodi Institut za razvoj mladih KULT.

Strategija prema mladima je zakonska obaveza svih jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH i propisuje je Zakon o mladima FBiH, koji je usvojen 2010. godine, a na čijoj izradi je radio upravo Institut za razvoj mladih KULT.

„Zadovoljstvo mi je što je Općina Centar Sarajevo prva s kojom u ovoj godini potpisujemo ugovor za izradu Strategije prema mladima, koja je zakonska obaveza svih općina i gradova u FBiH. Naša vodilja je da sve strategije u kojima sudjelujemo budu realne i provodive, jer nam je u cilju da se strategije rade prema potrebama mladih i da odgovore na njihove zahtjeve“, izjavio je gosp. Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta.

Šeherzada Halimić, voditeljica Odjela za monitoring, evaluaciju i istraživanje Instituta, dodala je da je današnje potpisivanje veoma važno i u kontekstu pandemije COVID-19, jer su u nekim općinama planirana sredstva za mlade, ionako nedovoljna, povučena i preusmjerena u druge namjene. Institut za razvoj mladih KULT krajem prošle godine raspisao je javni poziv u kojem je pozvao sve jedinice lokalne samouprave iz Bosne i Hercegovine da se prijave za sufinansiranje izrade strateških dokumenata za mlade, koji su zakonska obaveza.

Institut će u narednom periodu podržati izradu strategija prema mladima i u drugim općinama, a već su započeti prvi koraci za provođenje istraživanja u Općini Centar.