HANA BENCA: Suđenje donosi potpuno novi ugao gledanja na judo

Hana Benca diplomirana je pravnica i međunarodni judo instruktor te trenutno obavlja i ulogu trenera u Judo klubu “Mostar”. 

Ova 23-godišnja djevojka iz grada na Neretvi ovaj sport zavoljela je još u djetinjstvu.

“Stariji brat je pored nogometa trenirao i judo, a mene je otac sa šest godina odveo na prvi trening. Odmah sam zavoljela judo i ta ljubav i danas traje. Pored državnih titula i balkanskih medalja želim da istaknem da sam najponosnija na činjenicu da sam oko 17 godina bez pauze u ovom sportu. Drago mi je kada me kolege i treneri prepoznaju kao marljivu takmičarku”, kaže Hana Benca za dobarportal.net.

Dodaje da je judo sport u ekspanziji na globalnom nivou pa tako i u Bosni i Hercegovini.

“To nije tradicionalan sport na koji roditelji upisuju svoju djecu u našoj državi, ali uz mnogo entuzijazma mojih kolega i to se polahko mijenja. Tome doprinosi i činjenica da je najuspješnija bh. sportistkinja već godinama upravo džudistkinja”, govori naša sagovornica.

S nedostatkom boljih uslova u takmičarskim vodama, suđenje je prirodan prelazak mnogih mladih džudista u našoj državi.

“Najbitnije mi je da budem prisutna u ovom sportu, manje je bitno u kojoj ulozi. Suđenje donosi potpuno novi ugao gledanja na judo. Izazovno je i odgovorno, ali vjerujem da sudije koje su se prethodno takmičili imaju bolje razvijen osjećaj za donošenje odluke”, ističe mlada Mostarka.

Tvrdi da nikada nije svjedočila nijednoj situaciji koja bi se mogla tumačiti kao diskriminirajuća prema ženama u judu.

“Imamo jednak pristup svim informacijama, turnirima i ulogama u ovom sportu kao i muškarci. Judo je sport bez povlastica, svi se mogu baviti njime. Predrasude u našem društvu su mnogo šira i ozbiljnija tema, nisu na meti samo žene u borilačkim sportovima”, smatra ova ambiciozna djevojka.

Mlada Mostarka planira ostati u judu što je duže moguće.

“Ne znam šta budućnost nosi, možda i povratak u takmičarske vode. Uvijek sam se vodila mišlju da trebam biti najmarljivija na treningu i školi. Takav pristup u kombinaciji sa dobrim ponašanjem otvara mnogo vrata”, zaključuje Hana Benca.