Home DRUŠTVO BiH ZA BIRN ANISA MAHMUTOVIĆ: Sapni u pandemiji nedostaje sanitetsko vozilo

ZA BIRN ANISA MAHMUTOVIĆ: Sapni u pandemiji nedostaje sanitetsko vozilo

Mala bosanskohercegovačka općina, Sapna, morala je tokom najosjetljivijeg perioda pandemije koronavirusa posuđivati sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata zaraženih virusom jer nema vlastito vozilo.

Prema informacijama direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Zorana Jovanovića bilo je planova za nabavku ovakvog vozila ranije, ali “tender je prolongiran zbog nabavke zaštitne opreme u vrijeme COVID-a”.

Općina sa oko 14.000 stanovnika još uvijek nema odgovarajuće vozilo za prevoz hitnih slučajeva do Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, piše za Detektor.ba Anisa Mahmutović.

Jovanović je rekao da osobe kod kojih su otkriveni prvi slučajevi zaraze virusa nisu mogle biti prevezene do Kantonalnog kliničkog centra zbog nedostatka vozila hitne pomoći u ovoj općini. Objasnio je da je postojeće vozilo staro više od 20 godina i nije odgovarajuće za prevoz zaraženih pacijenata.

U januaru ove godine loklani Dom zdravlja  raspisao je tender za nabavku kombi vozila u vrijednosti od oko 24.000 KM bez poreza na dodanu vrijednost.

Iz Općine nisu odgovorili na upit koja firma je izabrana kao pobjednik na tenderu, niti konačnu cijenu vozila te sam rezultat provedbe javne nabavke.

Na zvaničnom portalu javnih nabavki još uvijek nije objavljen podatak da li je vozilo kupljeno. Početkom juna 2020. godine objavljen je tender za nadogradnju putničkog vozila u sanitetsko vozilo za potrebe Doma zdravlja Sapna vrijedan više od 17.000 KM.

Prosječna cijena nabavke novih sanitetskih vozila tokom 2018. godine, prema podacima Baze službenih automobila Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), bila je nešto više od 80.000 KM sa PDV-om.

Općina Sapna je prema riječima načelnika Općine, Zudina Mahmutovića, sufinansirala kupovinu vozila sa 20.000 KM koji su prebačeni na račun Doma zdravlja.

Iz Doma zdravlja Sapna kažu da se ova ustanova već duže vrijeme suočava sa problemom nedostatka vozila za sanitetski prevoz i da su o tome upoznali lokalne i entitetske vlasti.

Oni su objasnili da su “cijene sanitetskih vozila izrazito visoke, te nismo u mogućnosti provesti takvu nabavku, pa se s toga krenulo u nabavku vozila (kombi), koje se može nadograditi u sanitetsko vozilo.”

Još su dodali da je uz novac od strane općine i određena vlastita sredstva kupljen kombi, a da je aktivan i postupak javne nabavke za njegovu nadogradnju u sanitetsko vozilo.

Tokom 2019. godine Općini su građani donirali jedno vozilo “Mercedes” za prevoz hemodijaliznih pacijenata.

Komentari

komentar

Must Read

JU-JUTSU KLUB “SENSEI”: Naučite tehnike za samoodbranu koje će vam spasiti život

Željko Stjepanović, trener je u sarajevskom JU-JUTSU klubu "SENSEI" koji funkcioniše više od 15 godina i u kome se podučava samoodbrana za uzraste od...

Svjetlosna čarolija na Jahorini

Skijaški centar Jahorina, jedan od najmodernijih ski centara u regiji, izabran je za prvu ski destinaciju u sklopu koje su prezentirane svjetlosne dekoracije s...

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

Komentari

komentar