NOGOMETNI KAMPOVI I U BiH: “Be Free Football” putokaz djeci prema Real Madridu

Zlatko Marić, osnivač sportske agencije “Be Free Football” i Ante Perišić, otac hrvatskog reprezentativca Ivana, u funkciji savjetnika, i ove godine organiziraju u Bosni i Hercegovini i regionu nogometne kampove za dječake i djevojčice u saradnji s Real Madridom.

 

Također, razmišljaju otvoriti svoje akademije u Bosni i Hercegovini i zemljama susjedstva.

“Kada je Real Madrid odlučio raditi nogometne kampove po BiH i susjednim zemljama, kontaktirali su me i predložili mi da se uključim u njihov program. Od 2016. godine organizirali smo kampove Real Madrida u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Biogradu, Podgorici, Herceg Novom, Nišu, Banjoj Luci, Mostaru, s preko 1100 učesnika”, kazao je Zlatko Marić.

Mladim igračima se demonstrira šta trebaju usavršavati i čemu posvetiti pažnju u svojim klupskim i individualnim treninzima kako bi zadovoljili kriterije velikih svjetskih klubova.

“Da bi dijete zadovoljilo kriterije velikih klubova, potrebno je posjedovati volju, upornost, biti spremno za individualni rad. Neki od osnovnih kriterija za potencijalno vrhunskoga nogometaša su primanje lopte i s obje noge u trku, tako da se lopta zalijepi na nogu i ne izgubi na prvi dodir, primanje lopte svim dijelovima tijela, tako lagano da igrač ima vremena razmisliti o sljedećem potezu, potom dodavanje lopte lijevom i desnom nogom tako precizno da se igrač koji prima loptu u trku ne mora se boriti s loptom. Potrebno je znati finte kako prijeći igrača u punom trku, kada ima 2-3 igrača oko njega i kada mu je igrač iza leđa, zatim šutirati s obje noge”, govori naš sagovornik.

FC Barcelona svojevremeno je ovu školu ocijenila najboljom nogometnom akademijom u Australiji, a nakon toga Josep Maria Minguella, agent koji je pronašao i doveo u Barcelonu Messija, Maradonu, Ronaldinha, Rivalda i druge, potpisao ugovor s Marićem što je rezultiralo time da se za Zlatka pročulo po Španiji.

Poslije toga Real Madrid je kontaktirao Marića i pozvao ga da dođe s ekipom u Madrid gdje su postigli velike pobjede protiv njih.

“Naši igrači su nešto sasvim drugačije od onoga što se gleda u svijetu. Mi znamo igrati nogomet i naši igrači igraju u najvećim klubovima po svijetu. Sada se nogomet igra po šablonu, treneri završavaju razne kurseve, vrate se i treniraju ono što su naučili na tome tečaju. To je nogomet napravilo lako čitljivim u igri. Treba primjenjivati filozofiju baziranu na igrača, dakle igrač je glavni, on je slobodan da radi s loptom i uživa u nogometu i griješi jer će se taki naučiti najbolje”, ističe Marić.

Naglašava da je veoma važno da se djeca baziraju na greškama.

“Jer ako trener samo izražava potrebu pobjeđivati, a dijete ne dirne loptu ni deset puta po utakmici, dijete ništa nije naučilo. Dijete i trener ne smiju imati pritisak prilikom učenja. Nije važno pobjediti na utakmici nego uvidjeti greške i na njima raditi kako se ne bi ponovile. To je ono što sam učio u svojim akademijama i što me na kraju dovelo do Real Madrida i Barcelone”, zaključuje Marić.

Za sada je poznato da će se kampovi Real Madrida ove godine održati u Zagrebu (9.-11. avgusta), u Sarajevu (13.-15. avgusta), u Rijeci (17.-19. avgusta), te u Orebiću (21.-23. avgusta). Za sve dodatne informacije i upute kliknite ovdje.