“HIDŽRA U NAMA”: Ajla Kušljugić svoju prvu kasidu posvetila herojima današnjice

Ajla Kušljugić iz Gornje Tuzle snimila je svoju prvu kasidu “Hidžra u nama”. 

 

Ova učenica drugog razreda Behram-begove medrese u Tuzli od malih nogu odrastala je u okruženju u kojem je vladala ljubav prema muzici, pjesmama i ilahijama.

“Kao mala djevojčica, uvijek sam se radovala kada vidim neku ilahiju, pjesmu ili neki spot i uvijek sam sebe zamišljala u tome, a evo danas imam svoju vlastitu kasidu. Elhamdulillah! Naravno, oduvijek sam učestvovala u programima koji su se odvijali u našem Medžlisu kao i u našoj školi, a isto tako, dolaskom u Medresu postala sam i članica hora”, kaže Ajla Kušljugić.

Uvijek je imala želju snimiti neku kasidu ili ilahiju.

“Znala sam da će inšAllah iskrenom dovom i ta želja biti u najbolje vrijeme ispunjena. Moji roditelji primijetivši moj talenat za pjevanje, baš ove godine odlučili su da me iznenade i ispune mi tu želju, odakle zapravo i počinje ideja za snimanje. Kasidu sam snimila početkom januara ove godine, i tada je bio urađen i aranžman. Završivši jedan dio čekali smo jos priliku za spot. Allahova odredba je bila da sve to uradimo sada, prikazujući trenutnu situaciju u svijetu”, govori naša sagovornica.

“Hidžra u nama” je kasida u čast herojima današnjice.

“Heroja u ovom teškom periodu je mnogo. U jeku novonastale pandemije koronavirusa, svakodnevno pozitivne priče ispisuju baš oni, a u prvom redu su to ljekari, koji svjesno rizikuju svoj život protiv već pomenutog virusa. Heroji su i svi ljudi koji moraju da rade u prodavnici, zatim prevoznici, novinari, apotekari, vojska, policija, volonteri koji starijim sugrađanima svakodnevno ulivaju nadu da nisu sami, i mnogi drugi”, riječi su ove mlade Tuzlanke.

Kasida “Hidžra u nama” nosi i jedinstvenu poruku, a to je da ovo iskušenje koje nam je dato od Boga i teško vrijeme izolacije iskoristimo za samoobračun.

“Spot smo također posvetili prvenstveno ljekarima, ženama i majkama koje su stub porodice. Ovo je ujedno poziv i prilika da ostavimo sve ono što nam srca pritišće, da učinimo sve što je za nas i našu okolinu najbolje”, priča nam ova svestrana djevojka koja ramazanske dane provodi u krugu svoje porodice, u ibadetu.

Za kratko vrijeme dobila je mnogo pozitivnih komentara i podrške, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz inostranstva.

“To me mnogo raduje, jer je to svakako moj prvijenac na kojem smo svi dugo radili. Zahvalna sam svojim roditeljima koji su bili sve vrijeme uz mene tokom ovog projekta i koji su mi omogućili sve ovo. Oni su odlučili da premijera kaside bude baš na dan mog rođenja. Naravno sve ostale zasluge pripadaju našem dobrom Sulejmanu Muratović režiseru spota, Veziri Škrijelj Mrehić za tekst. Aranžman je radio Sound Art studio – Halid Hajduković, a muziku Mensura Bajrektarević dok je glavna uloga u spotu pripala tuzlanskoj glumici Remiri Osmanović. Svima sam im mnogo zahvalna, svi zajedno smo iz ovog projekta izašli kao jedan veoma dobar tim”, ističe naša sagovornica.

Nada se da će stihovi koje je otpjevala probuditi neku novu vrstu pokretačke i borbene energije u svima nama.

“Borba protiv samog sebe je najteža, pobijedimo svoje porive i svoj nefs u mubarek danima. Izađimo iz ove borbe kao pobjednici, pa inšAllah da nam tako završi i svaka iduća borba. Učinimo tu hidžru od stvari koje nas vraćaju na početak i koje nas udaljavaju od našeg Izvora do onih stvari koje nas oplemenjuju”, zaključuje Ajla Kušljugić.