POZNATA SPISATELJICA: Razija Čolaković u samoizolaciji završila svoju treću knjigu

Razija Čolaković autorica je jedne od najpopularnijih Facebook stranica iz Bosne i Hercegovine “Muhabet sa Razom”, a do sada je izdala i dvije knjige: “Leptir” i Razotkrivanje”; Ova poznata spisateljica u razgovoru za dobarportal.net govorila je o svojoj samoizolaciji uslijed pandemije koronavirusa, ali i mubarek mjesecu ramazanu.

 

 

“Trenutna situacija izazvana koronavirusom, zaista je utjecala na sve nas. Ovaj virus naglo nam je promijenio živote i natjerao nas da se zaustavimo. Bukvalno, sve je stalo, time naravno i moji planovi, posebno oni koji su bili vezani za putovanja i gostovanja širom Evrope.  U Beču, i nekim drugim gradovima, morali smo odgoditi već dogovorene promocije i muhabet. Naravno, nadamo se svi da je to samo privremeno. Od svega, ipak je najvažnije zdravlje i životi ljudi”, kaže nam Razija Čolaković.

Pandemija koronavirusa zatekla ju je dok je bila u Njemačkoj, da bi prvim letom stigla nazad u Bosnu i Hercegovinu.

“Po proceduri morala sam ići u samoizolaciju. U samoizolaciji sam provela 28 dana i to vrijeme iskoristila da završim svoju treću knjigu “Svekrvin sin.” Knjiga će uskoro ugledati svjetlo dana, ako Bog da. Provedeni period u sobi, mnogo mi je koristio.  Ja i četiri zida. Nevjerovatno koliko samoća može da godi. Dobro je rekao Hermann Hesse: “Samoća je put kojim sudbina želi čovjeka dovesti sebi samome.””, govori naša sagovornica.

Opisala nam je jednu od mnogobrojnih anegdota dok se nalazila u samoizolaciji.

“Pošto nisam izlazila iz sobe, dakle nisam kuhala, moje prijateljice, koje želim spomenuti imenom Izeta Hasanović i Elvira Zlatić su mi kuhale i donoseile hranu… One bi došle ispod prozora i vikale: Grah, pita, ili paprike? Mi smo se smijale tome, a komšije i dan danas pored moje kuće viču: Razooo grah, pita ili paprike?”, priča nam uvijek vesela i nasmijana Raza.

Smatra da je humor uvijek poželjan.

“Humor ne samo da je način prevazilaženja ove situacije, on je lijek. Naš narod je poznat po tome, što i u najtežim bitkama, koristi humor. To samo govori o velikoj snazi, volji i želji da izađemo kao pobjednici iz svega”, dodaje ova poznata kolumnistica.

Ovom prilikom uputila je i prigodnu ramazansku poruku svim muslimanima.

“Moja poruka bi bila, da ovaj mjesec Božije milosti, posvetimo čišćenju svoje duše, radu na sebi i preispitivanju samih sebe. Potražimo u dušama ono što je najvažnije: Boga i vjeru u Njegovo određenje… Gdje je Bog u našim životima, gdje smo mi kod Njega. Nemojmo biti od onih kojima je ovaj mjesec kao i svaki drugi. Jer zaista ovo je poseban mjesec, drugačiji i vrijedniji od ostalih”, ističe naša sagovornica.

Naglašava da je mjesec ramazan dar istinskom vjerniku.

“Zatvoreni smo u našim kućama, ne možemo ni u džamije na teravije, ali to nas ne žalosti plaho, jer vjernik je zahvalan Bogu na svakom stanju. Molim vas, ako postite onda neka posti vaš jezik, uši i oči.  Čuvajte svoj jezik od ružnog govora, i vaše uši da ne slušaju što ne treba, i vaše oči da ne gledaju zabranjeno. Ako želite postiti, a pri tom nanositi štetu bilo kome, na bilo koji način, moj vam je savjet, ne gladujte! To nije post, to je puko gladovanje!”, riječi su svestrane Raze.

Istakla je i važnost činjenja ibadeta u ovom mubarek mjesecu.

“Zadajte sebi zadatak: “Hoću da obnovim i nahranim svoju dušu, zikrom, namazom, Kur’anom, postom. Hoću biti bolja osoba nego što sam bila.” Budite svoju porodicu na sehur, čuvajte ljepotu zajedničkih sehura. Učite dove prije iftara, zahvaljujte Bogu na dobru koje vam je dao, sjetite se svojih umrlih. Allah da vam ukabuli post, i da ako Bog da svi zdravi i zivi dočekamo Bajram”, zaključuje Razija Čolaković .