More
  HomeDRUŠTVOBiHKILOGRAM BRAŠNA OD 7-10 KM! Njih se niko sjetio nije, a tu...

  KILOGRAM BRAŠNA OD 7-10 KM! Njih se niko sjetio nije, a tu su u porodici i komšiluku (VIDEO)

  Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedna je imunološko-posredovana bolest koju uzrokuje intolerancija na gluten, protein koji se nalazi u bjelančevini, pšenici te u ječmu, raži i zobi.

   

  Zbog intolerancije na gluten, tijelo stvara antitijela koja “napadaju” njegove molekule. Tako dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva i uništenja crijevnih resica, što otežava opću apsorpciju hranjivih tvari.

  Važno je naglasiti da Celijakija i alergija na gluten nisu iste. Jedno ih ipak vezuje, cijena rane u Bosni i Hercegovini i sama dostupnost iste.

  Malo je poznato da jedan kilogram brašna košta 7.80-10 KM, jedan keks do 100 gr oko 5,50 KM, paklo tjestenine 3,80 KM…. Dakle, sve cijene su po mnogo veće, nego one poznate većini. Javnost o tome malo zna, ali i o odnosu države prema ljudima koji žive sa ovim problemom.

  Upravo na ovu temu govorila je naša novinarka na svom fb nalogu.

  MOLIM VAS, MOLIM VAS, pogledajte zbog čega je važna tema o kojoj govorim. Država nije ni pomislila na djecu kojoj terapija neće biti omogućena, njihovi roditelji možda neće imati novca za kupovinu potrebne hrane. Parlamentarci, ministri, aktivisti, možete pomoći. Pokrenimo se zajedno za obrok više <3 <3 #celijakija #coronakriza #obrokviše #glutenfree

  Gepostet von Anisa Mahmutovic am Sonntag, 12. April 2020

  Must Read

  spot_img