ANISA MAHMUTOVIĆ: Čeka nas epidemija infarkta, moždanih i drugih sra…

„Ostani kući, ostani kući, ostani kući“ da mi je ovo danas neko izgovorio, mislim da bih ga izbacila kroz zatvoren prozor.

 

Nismo dobro u ovome periodu! Lažemo se kako nam je sve odlično, sunce nam prija, a vrištimo od muke, zatvorenosti, gomilanja problema za koje ništa ne možemo napraviti. Corona nam postaje zadnja rupa na sviralu jer već smo pregurali prvi mjesec mjera i stigla su nas prva sra…

Bez posla smo ili smo bez plate, a radimo. Računi rastu, a poslovni angažmani smanjuju. Projekti odlažu, ispiti čekaju i studenti pojma nemaju kako će izgledati u vremenu zatvorenosti. Lekcije se gomilaju, djeca u kućama uče online. Ovdje se uvijek sjetim onih fakulteta na daljinu, diploma na kućnu adresu stizala za tri mjeseca.

Najbliže niste vidjeli minimum mjesec dana. Već je i bankovna kartica odavno prazna, a u najavi nikakav priliv nije. Svađamo se 5487 puta dnevno jer smo jedni drugima na glavu sjeli.

Odgođeni su nam neki najvažniji planovi i propustili smo životne šanse u ovome periodu, a iz KŠ kažu:„Ostani kući.“

Nego šta ću ostati, gdje ću?

Samo nam recite, hoćemo li prividno normalni ostati? Kad ćete dozvoliti da ljudi nastave s poslovima? Kad ćemo odahnuti i šta ćete napraviti po pitanju ovih 15.000 otpuštenih? Hoće li gdje biti kriznih štabova kad nam zbog neplaćenih računa budu sjekli struju, vršili ovrhu?

Ko će stići operisati i pružiti adekvatnu terapiju pacijentima „na čekanju?“ Pa više niko da se ne razboli do jula, ima posla kako bi nadomjestili propuštene intervencije.

Kako ćete organizovati zdravstveni sistem nakon kriznog perioda? Liste su vam duge, liste su još duže…..

Umirat ćemo jer fali lijekova, ljekara, mjesta u bolnicama, terapija za najgore bolesti, operacija koje su mjesecima na čekanju.

Zatvorene su radnje skoro mjesec dana, ko će nadoknaditi te ekonomske gubitke i kako?

Nismo mi bolan Njemačka!

Kardiolog će imati četiri puta više posla. Ima da nas pogodi epidemija infarkta, moždanih i drugih sranja.

Recite nam otprilike kad ćete nas pustiti da živimo? Nešto nam kažite, od istih rečenica svaki dan nemamo koristi, osim što nam kolektivno uzimate i ovo malo pameti.