OSTANITE U KUĆI: Vježbajte s Milicom Budimir i održite formu

SLIDER SPORT

U ovim danima većina populacije suočena je s mjerama ograničenog kretanja zbog širenja koronavirusa. Drastično su smanjene aktivnosti koje provodimo u pokretu, većina nas je u zatvorenom prostoru, a kretanje je svedeno na minimum.

 

Stručnjaci savjetuju da je u ovakvim okolnostima najvažnije uspostaviti dnevnu rutinu, različite aktivnosti koje obavljamo u kući u određeno vrijeme. Među preporučenim aktivnostima je i vježbanje koje ne samo da će naše tijelo održati u formi, nego će se blagotvorno odraziti i na duh.

Banjalučanka Milica Budimir certificirana je fitness instruktorica i već četiri godine ambasador “Nikea” za Bosnu i Hercegovinu. Milica, koja je sa svojom sestrom Jankom vlasnica fitness kluba “Sparta”   u razgovoru za dobarportal.net govorila je o utjecaju koronavirusa na fitness industiju, ali i dala neke savjete kako da odžimo formu.

“Koronavirus utjecao je na sve ljude na planeti i na sve sfere našeg života.  Sama činjenica da su otkazane Olimpijske igre govori mnogo o tome koliko je ova pandemija utjecala na sport. Fitness centri su prvi zatvoreni i iskreno meni veoma nedostaje posao”,  kaže Milica Budimir.

Klijente s personalnih treninga preusmjerila je na online saradnju i jako dobro funkcioniraju.

“Energija grupnih treninga je neopisiva posebno kada naviknete na nju godinama, kao ja. Na inicijativu mojih klijenata i drugarica pristala sam da održim jedan live trening na mom Instagram profilu, ne znajuci da ću, putem telefona, ući u hiljade dnevnih soba širom svijeta “, govori naša sagovornica.

https://www.instagram.com/p/B-aJzInn2VG/

Treninge radi iz zadovoljstva.

“Zaista je dobar osjećaj trenirati s više hiljada ljudi,  ta energija se osjeti i putem interneta. Stvarno uživam i veoma sam sretna kada znam da sam nekome skrenula misli s trenutne situacije i navela ga da učini nešto dobro za sebe”, riječi su ove Banjalučanke.

S Milicom treniraju i žene i muškarci i djeca, svih generacija.

“Aktivirali su se i oni koji nikada ranije nisu trenirali, što je mi je posebno drago. Fizička aktivnost ima mnogo benefita.  Sigurno da mnogo znači u izolaciji, oslobađa nas od stresa, pruža osjećaj zadovoljstva i održava tijelo i um zdravima”, kazala nam je ova fitness instruktorica.

Odgovorila je i na pitanje kako da se hranimo u izolaciji.

“Moramo uzeti u obzir da se mnogo manje krećemo, gotovo nikako, što znači da nam je i sama potrošnja manja. Zato i hranu treba da prilagodimo trenutnoj situaciji, da smanjimo unos kalorija, kako ne bismo iz karantina ponijeli višak kilograma”, zaključuje Milica Budimir.