More
  HomeDRUŠTVOBiHNINA HAMIDOVIĆ, MEDICINSKA SESTRA IZ BiH: U Njemačkoj radi na odjelu sa...

  NINA HAMIDOVIĆ, MEDICINSKA SESTRA IZ BiH: U Njemačkoj radi na odjelu sa pacijentima zaraženim od Korona virusa

  Nirmela (Nina) Hamidović je medicinska sestra iz Bosne i Hercegovine, zaposlena na Kreisklinik Berchtesgadenu u Njemačkoj. Trenutno je na odjelu gdje leže pacijenti oboljeli od Corona virusa i svakodnevno je u kontaktu sa zaraženima.

   

  Prva pacijentica, prema Nininim riječima, na njihov odjel došla je još početkom marta. Hospitalizirana je zbog kardiovaskularnih problema, međutim kako Nina kaže:

  “Već sljedećeg dana imali smo vidljiv znak – kašalj. No moram biti iskrena da su mišljenja bila podjeljena jer je pacijentica već bila hronični bolesnik. Prenijeli smo to našim liječnicima, nakon toga je urađen bris i kod nje je potvrđena Korona. Odjel je izoliran. Na izoliranoj strani u smjeni radi samo jedna sestra bez pomoći drugih (ili sa minimalnom pomoći – jer ne želimo da izlažemo cio personal mogućoj zarazi) i sa što je moguće više smanjenim kontaktom. Na sreću imamo dovoljno zaštitne opreme i po mom mišljenju smo sigurni, onoliko koliko je moguće imati sigurnosti u ovom periodu.”

  U Njemačkoj su također održavani seminari koji su imali za cilj obučavanje osoblja za ponašanje sa pacijentima, ali i ličnu zaštitu od zaraze, što im prema Nininim riječima daje snagu da se bore.

  Ipak, i u zemlji čije zdravstvo iz našeg ugla izgleda savršeno, ima straha od virusa.

   

  “Ljudi koji ne žele svoju porodicu, prijatelje i našu populaciju dovesti u pitanje se svakako pridržavaju mjera i pokušavaju što manje imati kontakta kako bi ovo sve brže i bolje prošlo, ali naravno ima i izuzetaka.”

  Prije odlaska u Njemačku, Hamidović je bila dio našeg sistema i radila je u našim uslovima te o svemu kaže:

  “Svjesna sam činjenica vezanih za zdravstveni sistem u BiH. Također kakvi su heroji zdravstveni radnici i općenito svi radnici koji se izlažu direktnoj zarazi. Ono osnovno što smo već u školi učili trebamo jednostavno dalje implementirati i što je možda najbitnije u ovom periodu – higijeni dati još veći značaj od onoga na što smo navikli.
  Moram također reći da sam ponosna na moju domovinu jer je u pogledu na mnogo razvijenije zemlje jako brzo reagovala i u okvirima svojih mogćnosti pokušava smanjiti posljedice. Moja majka je u Bosni sama. Putovanje u ovom periodu bez velikog razloga je zaista suludo, te je zbog toga ne mogu posjetiti, ali činjenica da je obavezna upotreba maske, rukavica i postajanje policijskog sata me smiruje i daje nadu da je onoliko koliko je moguće na sigurnom.”

  Također i u klinikama Njemačke dolazi do situacija gdje se na odjelima pojavi Corona virus među pacijentima, a procedura je ista kao i kod nas. Klinike se zatvaraju.

  “Pojavom prvih pacijenata zaraženih sa Koronom, naša bolnica je zatvorila odjel Ortopedije i sve naredne operacije koje nisu hitne otkazala kako bi imala dovoljno personala, ali i mjesta za pacijente u bolnici.  Posjete su već duži period zabranjene. Ulaskom u bolnicu mjeri se temperatura kod radnika i moramo obaviti kraći razgovor da li imamo nekih promjena u odnosu na prethodne dane ili ukoliko se jednostavno osjećamo drugacije. Svi liječnici nam rado pomažu i zaista mogu reći da smo jedan spreman tim.”

  Pored mjera koje su identične onima u Bosni i Hercegovini i u ovoj zemlji broj zaraženih svakodnevno raste, a u bolnicama ostaju samo oni čije se stanje ozbiljno pogorša i koji su životno ugroženi. Pacijenti sa blagim ili nikakvim simptomima ostaju kući u izolaciji.

  Njemački zdravstveni radnici vjeruju da će mjere koje su donesene spriječiti širenje virusne infekcije u toj zemlji, a svojim kolegama u Bosni i Hercegovini poručuju da znaju kakvi heroji rade u našem zdravstvu i da su metodologija liječenja, ali i mjere preventive potpuno iste.

  Must Read

  spot_img