Rukometašica Almedina Imširović poručuje: Ostani kući

Pandemija koronavirusa paralizirala je i svijet sporta. Prekinuta su sva takmičenja i lige u Bosni i Hercegovini. Rukometašica Almedina Imširović iza sebe ima sjajnu polusezonu u dresu Goražda, a sada se nalazi u samoizolaciji, kao i većina stanovništva.

“Trudimo se ispoštovati sve zakonske mjere koje su poduzete, nažalost zbog nastale situacije. Mogu reći za sportiste, sigurno da nam teško pada činjenica, da su dvorane i sve sportske aktivnosti koje su se trebale odvijati prekinute, odnosno zatvorene”, kaže Imširović.

Nada se da će se situacija što prije riješiti.

“Trenutno nam nije poznato da li će se prvenstvo nastaviti, ukoliko se ne nastavi dosadašnji plasman i pozicije klubova na tabeli će tako i ostati, sa proglašenjem prvaka. Propozicije takmičenja su najbolje poznate osobama koje vode strukturu bh. rukometa, tako da se čeka njihova odluka. Ukoliko se desi nastavak prvenstva, dosadašnja pauza morala bi se nadoknaditi te bi klubovi vjerovatno bili u teškom položaju, radi priprema i vraćanja fizičke spreme igrača”, govori mlada rukometašica.

Mnogi sportski klubovi uveli su revolucionarne treninge zbog korone te igrači u karantinu imaju “cyber-trening”.

“Prema mom mišljenju, neki naš sportski karakter nas sam navodi na to, da bi svaki sportista trebao i mogao odvojiti vrijeme za trening.  Raznim portalima kruže snimci i fotografije kako to mnogi treniraju i nađu način za održavanje fizičke forme”, riječi su naše sagovornice.

Ova situacija promijenila je njene planove.

“Škole, fakulteti, mnoga radna mjesta su zatvorena, sportske dvorane i tereni – nas “drugi dom” kako to sportisti vole reći. Prekinute su radne navike, doprinos životu, ali se moramo svi zajedno potruditi da istrajemo u ovome, pobijediti ovu situaciju i sačuvati zdravlje drugih oko nas, kao i naše zdravlje”, kaže Imširović.

Otkrila nam je i kako izgleda njen dan tokom samoizolacije.

“Iskreno ujutru volim odraditi trening u trajanju od 40-60 minuta. Gledanje TV i praćenje društvenih mreža o novostima koronavirusa neizostavni je dio dana. Odvojim vrijeme i za kuhanje, te svaki dan pronađem neko novo jelo koje pokušam napraviti ili naučiti praviti. Također, vrijeme ispunim i razgovorom sa bliskim osobama koje sigurno u ovakvim vremenima ne smijemo zaboraviti”, priča nam mlada rukometašica

Imala je i poruku za sve naše sugrađane.

“U danima koju su pred nama, trebamo strpljenje, disciplinu, razumijevanje, podršku jedni drugima. Ne stvarati pretjeranu paniku i oduprijeti se lažnim informacijama. Ovakvo vrijeme da budemo složni i razumni nas uči tako da ostani kući”,  poručila je Imširović.