Home DRUŠTVO HRABRI AHMED IZ TUZLE: Ostavljen prije devetnaest godina, a sada gubi i...

HRABRI AHMED IZ TUZLE: Ostavljen prije devetnaest godina, a sada gubi i pravo na smještaj

Ostaju sami u porodilištu, godinama niko za njih ne pita. Kad treba stavljati obloge za temperaturu, to radi neka teta kojoj je zanimanje da brine o djeci. Prvi dan u školu opet vode tete koje su taj dan u smjeni i tako čitavog života. Brinu neke divne žene i djevojke koje su odlučile da svoj život posvete djeci što su nekim spletom okolnosti završila u domovima bez roditeljskog staranja.

Ponekad razmišljam, da li oni imaju marku za užinu u školi? Ko ih grli i bodri kada su najbolji? Kome čestitaju praznike? Vjerujem divnom osoblju svih domova u našoj zemlji.

Po rođenju ostavljeni su sami, a onda kada napune 18 godina opet ostaju sami i na ulici po sistemu u kome žive.

U razgovoru sa direktorom Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli sam saznala da oni imaju odličnu saradnju sa NVO sektorom u ovome gradu. Upravo u prostorije NVO organizacije smještaju djecu koja nemaju gdje. Sistemski nisu u mogućnosti uraditi mnogo, ali koliko mogu privatnim konekcijama učine sve za dobrobit djece.

Ahmed Sabitović je devetnaestogodišnjak koji je od početka svog života u domu za djecu bez roditelja. Moja koleginica Almedina prije par sati objavljuje fotografiju u čijem opisu je pisalo da Ahmed za 15 dana mora napustiti ustanovu, ali nema gdje i kome!

Devetnaest godina i život na ulici! Da li neko od vas može zamisliti? Zamišljam, šta bih ja u tim godinama negdje na pločniku?

Ahmed je trenutno u Tuzli, govori Italijanski i engleski jezik. Potreban mu je posao i dom. Ovome ostavljenom devetnaestogodišnjaku je potrebno sve.

Znam da hoćete, pomoći ćete ovog dječaka i on će za 15 dana izaći u topli dom neke porodice, ali šta je sa svim ostalih koji trebaju izaći?

Gdje odlaze djeca nakon boravka u domovima bez roditeljskog staranja, ako nema neka dobra organizacija koja će ih prihvatiti.

Dok pišem ovaj tekst, mnogo divnih ljudi se javlja pitajući za kontakt divnog dječaka Ahmeda. Hvala vam što ste dobri, hvala što šaljete svoje ponude. Nekako bih da vas sve zagrlim najjače jer ste ono najvažnije, LJUDI.

Zajedno sa svojim kolegama, želim govoriti o problemima djece bez roditeljskog staranja. Potrebno je zakonsko rješenje za ovu djecu.

Ahmed Sabitović je tekstilni tehničar, ako imate neku ponudu za posao, pišite nam. Javite nam se putem mejlova [email protected] I [email protected]

 

Komentari

komentar

Must Read

JU-JUTSU KLUB “SENSEI”: Naučite tehnike za samoodbranu koje će vam spasiti život

Željko Stjepanović, trener je u sarajevskom JU-JUTSU klubu "SENSEI" koji funkcioniše više od 15 godina i u kome se podučava samoodbrana za uzraste od...

Svjetlosna čarolija na Jahorini

Skijaški centar Jahorina, jedan od najmodernijih ski centara u regiji, izabran je za prvu ski destinaciju u sklopu koje su prezentirane svjetlosne dekoracije s...

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

Komentari

komentar