OBORILI REKORD: Sarajevo Wine Fest bilježi veliku posjećenost

 OBORILI REKORD: Sarajevo Wine Fest bilježi veliku posjećenost

Sinoć je u popularnom sarajevskom hotelu „Holiday“ počeo odlični dvodnevni skup za ljubitelje vina. U pitanju je trinaesti po redu Međunarodni festival vina i gastronomije.

Stanovnici Sarajeva, ali i ostali gosti grada, oduševili su organizatore velikim interesom i ogromnim odzivom za ovu manifestaciju na kojoj mogu, ukoliko žele, degustirati vrhunska vina pa i ostala pića iz ponude. Tu je i ponešto iz ponude gastronomskih delicija i specijaliteta koje nude ljubazni izlagači na Festivalu.

Vina su odlična /FOTO: Sarajevo Wine Fest

Vrhunski događaj ovog tipa otvoren je sinoć nešto iza 17 sati te je već u prva tri sata okupio preko 500 posjetilaca. Ova brojka, prema riječima ljudi iz organizacije, naslućuje to da će ovo biti do sada najuspješnije izdanje festivala. Gosti manifestacije na mnogim štandovima mogu uživati u ponudi renomiranih domaćih i regionalnih vinarija sa područja Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Festival vina posjetio i slikar Adin Hebib/FOTO: Sarajevo Wine Fest

Napomenimo da uz kvalitetna vina koja su izložena, svi koji žele mogu “gricnuti” i čuveni livanjski sir, tu su i masline Udruge ljubuških maslinara, raznovrsni mesni proizvodi i domaća peciva jedne popularne pekare te se osvježiti prirodnim izvorskim vodama.

Najveću pažnju, kao i ranije, definitivno privlače autohtone domaće sorte Žilavka i Blatina. Njih ovaj put, udruženo zajedničkim snagama, predstavljaju hercegovački vinari okupljeni oko Udruge “Blaž”. Ove dvije sorte su sinonim za vina iz hercegovačkog kraja, a u Bosnu i Hercegovinu sa Dekantera (svjetskog takmičenja) i drugih takmičenja donijele su mnoge zlatne, srebrene i bronzane medalje i trofeje za kbalitet.

Vina su odlična, druženje na nivou – poručio Ivo Komšić /FOTO: Sarajevo Wine Fest

Štandovi svih vinarija su izuzetno posjećeni, a ljubitelje divnih vina odmor od ovog pića čekao je u vidu slanih ali i slasnih slatkih proizvoda na nekoliko štandova.

Sinoć su na otvorenju festivala bile i mnoge javne ličnosti iz svih sfera javnog života. Tu su bili modna kreatorka Nermina Varešanović, bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, slikar Adin Hebib, te brojni vlasnici ugostiteljskih objekata.

Vina su bila odlična i prošle godine /FOTO: Sarajevo Wine Fest

Večeras također od 17 sati pa sve do 22, organizatori i izlagači najavljuju odličan provod. Dobrodošli su svi ljubitelji vina i dobrog druženja.

AMER MUJEZINOVIĆ

https://dobarportal.net

POVEZANE OBJAVE ...